waarnemingen.be als tool voor de uitroeiing van de muntjak?

Gestart door bvkfrombe, december 12, 2019, 15:11:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

bvkfrombe

vandaag op vrt nws (https://vrtnws.be/p.lW7YVqGLv) een artikel over "Agentschap Natuur en Bos doodt handvol Chinese muntjakken in noordrand Antwerpen". Aan het einde van dat artikel een oproep: "Wie een muntjak ziet, kan dat het best melden op de waarnemingenwebsite van Natuurpunt. Op die manier brengen we in kaart waar ze zitten en kunnen we snel reageren"
de reactie die ze snel willen doen, is duidelijk uit het artikel: het afmaken van de dieren.

ik spreek mij niet uit over de overlast van muntjaks en of de dieren doden de aangewezen oplossing is. mijn vraag: is waarnemingen.be de juiste tool om dieren te lokaliseren zodat ze kunnen afgeschoten worden? ik denk zelf van niet.

wvreusel

Bestrijding is een gevoelig thema. Wanneer inheemse soorten in het vizier komen, kan er soms een nationale vervaging worden ingesteld.
Maar voor soorten die een ernstige bedreiging vormen voor de inheemse biodiversiteit, denk ik wel dat de waarnemingen.be gemeenschap haar medewerking moet verlenen aan de controle.

Dit is zo'n soort met grote impact, zie ook.

https://www.natuurpunt.be/nieuws/de-chinese-muntjak-vraag-en-antwoord-20190125

Je eigen waarneming kan je altijd onder embargo plaatsen als je niet wil dat die hiervoor gebruikt wordt.

bvkfrombe

bedankt. een duidelijke positie. Het nieuwsartikel had beter gelinkt naar de "Waarschuwingssysteem Invasieve Exoten" pagina.

RutgerB

Misschien kan er wel een melding bij zulke soorten: "Met het melden van deze exoot helpt u mee aan de bestrijding ervan door aangesloten instanties." Voor plantensoorten hebben waarschijnlijk weinig mensen daar moeite mee en velen vinden het allicht juist een aanmoediging. Voor aaibare dieren kan het een overweging zijn ze dan toch niet door te geven.