gratis online: A FIELD GUIDE TO ALIEN SPECIES IN EUOPEAN FORESTS

Gestart door tekenaar, december 04, 2019, 14:09:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

https://www.tujerodne-vrste.info/wp-content/uploads/2019/12/Field-Guide-Alien-species-in-European-Forests.pdf

Gemaakt in het kader van project LIFE Artemis, eem Sloveens project wat werkt aan educatie over invasieve exoten in bossen.

Eerder hebben we al een Sloveense versie van dit boek online gezet. De nieuwe Engelstalige versie is geen letterlijke vertaling: de hele tekst is aangepast aan een internationale doelgroep en een aantal soorten zijn vervangen.

De soortbeschrijvingen komen ook op de project website te staan.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

marcel234

#1
Handbook of Alien Species in Europe --  Krynickillus melanocephalus invasive

Ik kreeg de vraag waarom er geen invasieve molusken zoals Helix pomatia &  Krynickillus melanocephalus in dit boekwerkje staan.

gardensafari

Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

tekenaar

#3
Het boekje is in de eerste plaats bedoeld voor vrijwilligers die "hun ogen open houden voor nieuwe exoten" en gebaseerd op een alertlijst voor Slovenie. Heel veel staat er niet in, want de alertlijst had oorspronkelijk 100 soorten. Het zijn er inmiddels wel wat meer, maar met dit doel willen we de lijst niet eindeloos lang maken.

Voor Sloveense bossen zijn bijvoorbeeld ook Amerikaanse guldenroedes relevant, want die kunnen in licht bos, op opengekapte plekken en bij stormschade domineren. Die staan ook niet in het boekje. We hebben besloten om maar enkele van de zeer wijd verspreide exoten op te nemen, als controle (waar die zijn ingevoerd in ons online systeem, is in ieder geval iemand wezen kijken) maar dus niet allemaal.

Helix pomatia gaan we niet opnemen, want dit is een algemeen voorkomende, inheemse soort in een groot deel van het bestreken gebied. Met Krynckillus ben ik onvoldoende belend. Arion vulgaris is ook een relevante slak die we niet hebben opgenomen. Ook hier: de afweging is om de lijst enigzinds beperkt te houden.

De in het kader van dit project verzamelde waarnemingen kan je hier bekijken: https://www.invazivke.si/ Klik op het kaartje rechts onder, daarna kan je zoeken op soort.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/