Gewone citroenkorst (Flavoplaca citrina) opgesplitst

Gestart door henkjanvdkolk, november 29, 2019, 20:19:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

henkjanvdkolk

Vanaf recent word in Nederland Polycauliona phlogina onderscheiden, een soort die vroeger samen werd genomen met Gewone citroenkorst (Flavoplaca citrina).

De soorten lijken sterk op elkaar, maar Flavoplaca citrina s.s. groeit uitsluitend op steen en Polycauliona phlogina uitsluitend op bomen.

Alle waarnemingen van Gewone citroenkorst (Flacoplaca citrina) op boom mogen aangepast worden naar Polycauliona phlogina.
Waarnemingen waarbij het substraat onbekend is mogen aangepast worden naar Caloplaca spec..
Groeten,
Henk-Jan van der Kolk

Pluijm

Een enigszins late reactie (omdat ik er nu pas zelf tegen aanliep :blink:).
Wat is de bron van dit nieuwe inzicht?
Welk kenmerk weegt zo zwaar dat het taxon niet alleen een aparte soort is geworden, maar zelfs ook in een apart geslacht Polycauliona is geplaatst?
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

henkjanvdkolk

Al in 2006 is uitgebreid onderzoek gedaan door Ulf Arup naar de taxonomie van deze groep, waaruit bleek dat 'Caloplaca' phlogina veel meer verwant is aan de huidige Polycauliona's dan aan andere Caloplaca's. In latere artikelen is dat meermaals bevestigd. De vertraging om de soort in Nederland te erkennen is wel heel erg groot geweest. Klaas van Dort heeft de soort wel altijd al onderscheiden en ook benoemd in zijn boek.

Zie hier het artikel uit 2006:
https://www.researchgate.net/profile/Ulf_Arup/publication/231995060_A_new_taxonomy_of_the_Caloplaca_citrina_group_in_the_Nordic_countries_except_Iceland/links/00b4952a05996b4700000000.pdf
Groeten,
Henk-Jan van der Kolk

Pluijm

Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm