Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Braamsluipers Waarneming.nl versus Dutch Birding  (gelezen 506 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Vincent Hart

  • Admins
  • Offline Offline
  • Berichten: 12834
  • Admingroep:
    • ● Vogels
    • De Frisse Blik - DE plek voor jonge en beginnende vogelaars
Braamsluipers Waarneming.nl versus Dutch Birding
« Gepost op: november 13, 2019, 17:50:36 pm »

Waarneming.nl volgt de taxonomische indeling van IOC, maar er zijn natuurlijk ook gebruikers die het leuk vinden om hun vogelwaarnemingen te kunnen tellen conform de taxonomische indeling die bij Dutch Birding gehanteerd wordt. Om dat mogelijk te maken is er al lang geleden op Waarneming.nl een vinkje 'conform lokale soortenlijst' gekomen. Vink je dat aan dan kun je bijvoorbeeld ook Witbuik- en Zwarte Rotgans meetellen op je levenslijst (bij IOC zijn dat ondersoorten van Rotgans).

Bij o.a. het Braamsluipercomplex is de situatie complexer dan bij Rotganzen: Bij IOC zijn alle braamsluipers (kleine 'b') ondersoorten van de soort Braamsluiper (grote 'b'), daaronder ook de in Nederland als dwaalgast vastgestelde taxa blythi en halimodendri. In de bij Dutch Birding gehanteerde systematiek zijn blythi en halimodendri echter ondersoorten van een andere soort braamsluiper: Hume's Braamsluiper. Nou is Hisko heel handig maar het is simpelweg niet te automatiseren om als je blythi en/of halimodendri hebt ingevoerd, dat altijd als 1 extra soort te laten tellen.

Omdat verreweg de meeste waarnemers of alleen blythi, of blythi en halimodendri hebben gezien, maar niet alleen halimodendri, hebben we als minst slechte optie gekozen om te zorgen dat blythi op Waarneming.nl telt als soort, en halimodendri niet.
Gelogd
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.045 seconden met 20 queries.