Vragen en opmerkingen over obsidentify

Gestart door hiskodevries, november 11, 2019, 08:46:27 AM

Vorige topic - Volgende topic

dirder

Citaat van: Rutger Barendse op april 09, 2020, 13:02:06 PM
Met Dirk eens dat de app zich moet beperken tot soorten. De vele Spindotterbloem, Gewoon speenkruid en Avondkoekoeksbloem s.s. ben ik ook wel beu aan het worden.

Ik twijfel nog aan het nut van verzamelsoorten. Lunaria spec. is vervelend, maar Hyacinthoides spec. zou wel fijn. Die laatste wordt dan weer veel te weinig gesuggereerd.. Het is moeilijk om te begrijpen hoe die suggesties werken. Het oogt nogal willekeurig bij sterk op elkaar lijkende soorten. Bovendien is niet direct duidelijk met welk percentage die soort is geaccepteerd door de waarnemer.

Ik controleer nog steeds het meest in oudeversie, dus het is ook niet heel gemakkelijk om de beeldherkenning er bij te halen.

Ik ben de overlast veroorzaakt door obsidentify intussen zo beu dat ik serieus overweeg om te stoppen met valideren. Ze moeten de validatie dan maar aan die o zo geniale software laten. Daar spreekt overigens toch wel een enorme minachting van natuurpunt uit jegens de validatoren maar ook jegens waarnemingen.be want op die manier maken ze er een soort derderangs - naturgucker van.

Wat Lunaria betreft: Als er één iets zou moeten zijn waar obsidentify raad moet mee weten, dan is het dat wel? Er komen dagelijks zodanig veel tuinjudaspenningen binnen als Lunaria spec. dat je wel gek moet zijn om iedere keer weer op te merken dat het Tuinjudaspenning is.

En net nu het zo druk is dook er een eigenaardig nieuw fenomeen op. Hele reeksen foto's komen meerdere malen per dag voorbij in de fotogalerij zonder dat ze heringevoerd werden, waardoor je onnodig door nóg meer foto's moet baggeren.
Groeten, Dirk Derdeyn.

dirder

En als je via de nieuwe website valideert, krijg je tot overmaat van ramp ook nog spul voorgeschoteld dat al via de oude site werd goedgekeurd..
Groeten, Dirk Derdeyn.

RutgerB

Dirk,
Je kunt je wat beperken tot bepaalde groepen of soorten als het je tegen gaat staan. Ook kun je bijvoorbeeld de komende weken alleen hier valideren; https://oudeversie.observations.be/start_inhaalslag.php?g=10&prov=0&expand=0&my_own=0&not_this_kleed=0  Daar is het allemaal nog min of meer de oude situatie en daar is ook nog genoeg te doen.

Ik denk dat deze hoos tijdelijk is en als we ontradend schrijven ten aanzien van tuin- en potplanten, slechte of vreemde foto's dan zal het ook wat luwen. Het ligt niet alleen aan Obsidentify, het ligt aan de combinatie Obsidentify en de nieuwe gebruikers én het feit dat heel veel mensen nu thuis zitten en wat ontspanning zoeken. Tussen de nieuwe gebruikers zitten ook een paar serieuzere mensen zag ik al en die zullen we toch moeten koesteren.

RutgerB

Graag toch wel een reactie / actie op het afschaffen van de ondersoortsuggesties. Dat lijkt mij nodig.

Ook vind ik dat in de Playstore en in die app duidelijk moet worden gezet dat het om herkenning van de WILDE flora en fauna van België en Nederland gaat en dat de doorgezonden waarnemingen worden gecontroleerd op hun juistheid. We geven mensen nu veel opmerkingen bij hun doorgezonden waarnemingen, maar ik zie daar niets van vermeld in de Playstore, en in de app zelf niet in Over Obsidentify of Gebruikersvoorwaarden, dus feitelijk komen die opmerkingen voor die mensen totaal uit de lucht vallen.

frkvh

Eens met Rutger, nu zijn er veel mensen die de app eens testen voor de lolz en uitproberen op tuin/kamerplanten die de app uiteraard vaak verkeerd benoemt. Ze weten niet dat dit de site bevuilt met onzinnige waarnemingen. Ook grappig om zien hoeveel mensen er planten in huis hebben en vaak niet eens weten wat ze zijn.
When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring

RutgerB

Het is soms niet wat het lijkt, ook bij de gebruikers niet. Het kan zijn dat letterlijk een kind van 8 die app gebruikt voor van alles, zelfs afbeeldingen van het internet, uit boeken, op het behang of op een douchegordijn van de Ikea. Als ik dan een opmerking met mitsen en maren formuleer, komt dat niet echt aan.

Het is dus zaak dat met grote letters en simpele bewoording wordt aangegeven wat de app kan en waar deze voor bedoeld is.

hiskodevries

De Belgen kunnen zich bij natuurpunt melden, die hebben deze Pr aktie ondernomen.
Voor de rest is het wachten op een betere versie.
Soorten worden niet uitgesloten.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

RutgerB

Nee, maar ondersoorten wel  :P

Ik ben overigens geen Belg ook niet..

RutgerB

De opmerkingen zijn trouwens puur inhoudelijk op wat er bij de app vermeld staat (= niets over wat je er mee kunt herkennen en dat de doorgegeven waarnemingen gecontroleerd worden) en ook op waarneming.nl hebben ze ongetwijfeld last van ondersoort-suggesties die niet te verifiëren zijn.

hiskodevries

Nog geen klacht over gehoord. Als jij van een foto een ondersoort kan herkennen waarom zou de machine dat dan niet kunnen?
(Dat de machine ook fouten maakt is mij bekend, die hoeven niet niet elke week opnieuw gelijst te worden)
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

RutgerB

#70
Ook admins maken fouten, aannames of zijn wel eens lui en dan gaat de herkenningsapp lopen met de goedgekeurde foto's. Neem van mij aan dat 90% van de reeds goedgekeurde foto's geen uitsluitsel geven over de specifieke ondersoorten en dat 99.9% van de suggesties niet accuraat zijn.

dirder

Citaat van: Rutger Barendse op april 11, 2020, 14:05:56 PM
Het is soms niet wat het lijkt, ook bij de gebruikers niet. Het kan zijn dat letterlijk een kind van 8 die app gebruikt voor van alles, zelfs afbeeldingen van het internet, uit boeken, op het behang of op een douchegordijn van de Ikea. Als ik dan een opmerking met mitsen en maren formuleer, komt dat niet echt aan.

Het is dus zaak dat met grote letters en simpele bewoording wordt aangegeven wat de app kan en waar deze voor bedoeld is.

Dat is inderdaad ook een slechte beslissing gebleken. Al die nieuwe gebruikers in België zijn Nederlanders en hun moedertaal is Engels....
En de namen die ze kiezen.... En ja, wellicht zijn het soms kinderen, maar als validator kan je dat dus helemaal niet weten.
Groeten, Dirk Derdeyn.

RutgerB

Maar om nu even bij die ondersoortsuggesties te blijven;

https://oudeversie.waarnemingen.be/waarneming/view/188488096

is kennelijk als een ondersoort van Ranunculus acris gesuggereerd terwijl al duidelijk is gebleken dat obsidentify het moeilijk heeft met boterbloemsoorten en zelfs het onderscheid met Dotterbloem

Ik kan nog vele honderden andere voorbeelden noemen, dus graag komen er geen ondersoortsuggesties meer in beeld in die app.

dirder

Er komen nu ook al ondersoorten binnen van Tweestijlige meidoorn en Vogelmelk.

Waarom kan obsidentify geen ondersoorten herkennen? Zelfde reden als waarom het de meeste planten niet kan herkennen en nog meer. Kan bijvoorbeeld geen afmetingen bepalen. Kennelijk zelfs al geen kleuren etc. etc....
Jullie geloven in een slechte illusie. Het is bijgeloof, niks meer dan dat.
Groeten, Dirk Derdeyn.

nielseimers

#74
Wij merken op waarneming.nl ook immense hinder van de suggesties die ObsIdentify doet! :( Het kost gigantisch veel tijd om dit allemaal te corrigeren.

We willen geen suggesties ontvangen van Genus spec taxa (er komen dagelijks 40 waarnemingen van Judaspenning spec binnen).

We willen geen suggesties ontvangen van obscure ondersoorten (Bosklimopereprijs en Akkerklimopereprijs bijvoorbeeld).

We willen geen suggesties ontvangen van taxa die op waarneming.nl niet beschikbaar zijn (allemaal buitenlandse soorten komen binnen).

We willen geen suggesties ontvangen van Bosboterbloem s.s. en Knotszegge (de soorten doen het gewoonweg niet, uitzetten tot die het wel doet).

We willen geen suggesties ontvangen van synoniemen (ObsIdentify blijft Draba verna corrigeren naar Erophila verna).

Samengevat:
We willen alleen suggesties op soortniveau, van de geldende namen en van beschikbare taxa. ObsIdentify beschouwen wij als een enorme aanwinst, maar nu levert het ook enorm veel extra werk op.

hiskodevries

waar ondervind je die hinder dan ?
die waarnemingen komen dan als onzeker binnen en kun je verder negeren als je daar geen tijd aan wilt besteden.
je moet toch echt onderscheid maken tussen >90% en <90% zekerheid
volgens mij was in het verleden zelfs de wens om meer verzamelsoorten te laten herkennen en nu niet meer ?
beter een goede verzamelsoort dan een foute (onder)soort.

ik herhaal het voor de ... keer, in obsidentify kunnen geen soorten worden uitgesloten zoals het nu is
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

nielseimers

Is het niet mogelijk om dit wel mogelijk te maken dan? Het lijkt vrij gemakkelijk om ObsIdentify bepaalde taxa niet te leren. Dat maakt het aantal foute/ongefundeerde voorspellingen lager, waardoor wij minder tijd kwijt zijn aan het corrigeren. Dat is waar we hinder van ondervinden.

Enkele voorbeelden:
- Als ObsIdentify Judaspenning spec niet kent, dan komt alles binnen als Tuinjudaspenning.
- Als ObsIdentify Bosklimopereprijs en Akkerklimopereprijs niet kent, komt alles binnen als Klimopereprijs.

Ik vind het ook hinderlijk dat je met ObsIdentify soorten kan selecteren die helemaal niet voorkomen in Nederland. We zijn behoorlijk kritisch in het selecteren van welke taxa we wel en niet beschikbaar maken en ObsIdentify kan dat gewoon omzeilen.

Ook kan het voor de waarnemers onduidelijkheid geven, zo kan je Vroegeling invoeren en dan zegt ObsIdentify "disagree 97%, Erophila verna", terwijl Vroegeling gewoon correct is.

hiskodevries

Als je  obsidentify bepaalde soorten zou kunnen verbieden om te leren, wordt de kans dat je dat nog grotere onzin voor je neus krijgt alleen maar groter.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

nielseimers

Daar ben ik het vanzelfsprekend niet mee eens. Als we ObsIdentify verbieden om niet-voorkomende soorten te leren en bepaalde ondersoorten en Genus spec niet te herkennen, dan kan dat alleen maar ten goede komen van de voorspelling.

Begrijp me hier niet verkeerd, ik ben zelf echt ontzettend tevreden over ObsIdentify. Maar er zijn gewoon een klein aantal verbeteringen aan te brengen. Er worden nu gewoon een klein aantal taxa consequent door ObsIdentify gesuggereerd die niet kloppen of niet te beoordelen zijn en dat levert ons extra werk op en vooral frustratie.

Neem nu de bramen bijvoorbeeld, dat zijn 150 microsoorten van een apomictisch geslacht. Die zijn zo ontzettend lastig op naam te brengen, dat wij slechts één validator deze soortgroep aandurft en die heeft ook veel te weinig tijd. Om bramen op naam te brengen, zijn detailfoto's van de bloemen, stengel en blad noodzakelijk. Dat betekent dat alle suggesties die ObsIdentify doet, niet te beoordelen zijn. Vóór de komst van ObsIdentify werden alle waarnemingen aangeleverd als Gewone braam en Braam spec, dat was top. Nu moeten we alles handmatig gaan becommentariëren dat het niet te beoordelen is, uitleg geven en wijzigen.

hiskodevries

#79
CiteerBraam spec,
drie antwoorden hier boven 'Geen verzamelsoorten'

De ideale situatie is dat ergens een tabel staat met soorten die niet herkend kunnen worden en als obsidentify daar mee op de proppen komt het resultaat : 'niets' is tenzij suggestie 2 een bijna even hoge herkenning heeft en niet in die tabel staat.

punt is dat als , ooit, een nieuwe obsidentify versie komt dat proces opnieuw moet
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

RutgerB

Bijna geheel eens met Niels. Bijna, omdat ik een moeilijkheid voorzie wat betreft 'niet voorkomende soorten'. Die app is er ook voor de België en feitelijk voor de hele wereld (hoewel zeer beperkt bruikbaar buiten Noord-west Europa) en dan zou die restrictie 'niet voorkomende soorten' ook direct betekenen; alleen geschikt voor Nederland. Of er moeten verschillende versies (NL, BE, rest) komen en ik heb zo donkerbruin vermoeden  dat dat er zeker niet in gaat zitten.

Geen synoniemen, geen ondersoorten lijkt mij een mooie start. Geen verzamelsoorten ben ik inmiddels ook van overtuigd omdat die suggesties toch maar random lijken. Dat is niet in de laatste plaats omdat de admins (ik inclusief) ook eventueel door soortspecialisten naar soort te benoemen foto's als genusnaam spec. hebben goedgekeurd. Bij spec. en soort kunnen dus vrijwel identieke referentiefoto's staan.

Een (excel-)lijst van taxa die niet mogen meedoen is snel gemaakt trouwens. Alle multiispecies, synonyms en subspecies van waarnemingen.be én waarneming.nl

nielseimers

Ok, dan zijn we het dus met elkaar eens. Het zou ideaal zijn om bepaalde taxa voorlopig uit te zetten. Maar Hisko geeft aan dat deze mogelijkheid er nog niet is en mogelijk pas bij een nieuwe versie van ObsIdentify komt. Daar heb ik voorlopig vrede mee, ik zie de voordelen nog steeds opwegen tegen de nadelen. Maar er is ruimte voor verbetering.

Is het mogelijk om wat achtergrondinformatie over ObsIdentify te geven? Dat geeft mogelijk ook wat meer begrip, zodat wij niet blijven vragen om dingen die niet mogelijk zijn.
- Wie maakt deze software (Laurens Hogeweg?) en werkt hij hier nog steeds aan?
- Hoe vaak wordt ObsIdentify geüpdatet en wanneer staat de volgende update op de planning?
- Staan er ook updates op de planning die het wel mogelijk maken om bepaalde taxa uit te zetten?

hiskodevries

Laurens werkt daar nog steeds aan met hulp van anderen. Echter lopen bij naturalis nog veel meer herkennings projecten waarvoor software gemaakt wordt.
b.v. plaagziektes in Afrika
het aantal uitgevoerde updates is precies : 1
we zeuren al maanden om een update
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

dirder

Vraagje: is obsidentify ook apart als app beschikbaar en zoja bestaat daar een handleiding van? Ik heb zelf geen phone, ik zou het echt niet weten. Maar ik krijg van steeds meer gebruikers vragen hierover. Mensen schijnen niet te weten hoe ze een soort moeten invoeren, hoe ze op aangeplant kunnen zetten enz... Is dat dan überhaupt wel mogelijk?
Groeten, Dirk Derdeyn.

hiskodevries

#84
de app obsidentify doet alleen herkennen
daar kun je verder niets aan toevoegen
als je foto ook gps info heeft kun je die uploaden naar de site
dat is het
verder heeft de app een inpandige handleiding en wat daar niet instaat is dus ook niet mogelijk
proces:
foto (1 of meer) in de app laden
op de knop herkennen drukken
je krijgt wel/geen soort
bij wel->accepteer
bij gps info in de foto ->uploaden

Iedereen die meer wil installeert obsmapp of iobs waarin het ook ingebouwd is maar daar kun je van alles toevoegen aan je waarneming.
dat is ook mijn standaard advies aan elke obsidentify gebruiker die meer wil.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

marijn

De grap is dat ObsIdentify (de app) veel makkelijker te gebruiken is én juist veel meer info geeft dan in elk geval iObs. Max. 10 suggesties incl. percentages, geïntegreerde soortinformatie, gelinkte soortinformatie en.. een link naar je (direct beschikbare!) waarneming. Via die link kun je dus eenvoudig direct je waarneming aanpassen. Dat zou je ook kunnen promoten, @hisko.

@dirder: hier kun je zien hoe die app eruit ziet en zie je meteen ook zo'n beetje alle opties in de getoonde schermafbeeldingen: https://apps.apple.com/nl/app/obsidentify/id1464543488
Marijn Prins

marcel234

Citaat van: marijn op april 17, 2020, 17:31:08 PM
De grap is dat ObsIdentify (de app) veel makkelijker te gebruiken is én juist veel meer info geeft dan in elk geval iObs. Max. 10 suggesties incl. percentages
Bedoel je dat iObs het probleem is? Als de juiste soort niet in het lijstje staat kan je die ook niet kiezen.

marijn

Nee, dat bedoel ik helemaal niet. Ik bedoel dat ik liever ObsIdentify gebruik voor soortherkenning dan iObs.
Marijn Prins

nielseimers

Even een losstaande vraag van de vorige discussie.

Als een fotowaarneming door ObsIdentify gevalideerd wordt. Kan deze gevalideerde waarneming dan gebruikt worden als referentiewaarneming voor andere waarnemingen? Of worden alleen handmatig gevalideerde waarnemingen als referentiewaarneming gebruikt?

hiskodevries

Alleen handmatige natuurlijk. Een identify validatie is ook grijs en jullie handwerk is groen.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0