Adviezen qua veldgidsen.

Gestart door xcyclismx, oktober 21, 2019, 15:58:54 PM

Vorige topic - Volgende topic

xcyclismx

Hoi!

Ik ben een beginnend determinatie-enthusiast, en ben nu op zoek naar wat veldgidsen!
Met name voor vogels, bomen/struiken/paddestoelen en insecten, liefst kevers/spinnen.

Idealiter zijn ze handzaam, niet gigantisch duur, maar wel in 't bezit van duidelijke foto's/tekeningen en een soort determinatie-tabel, flowchart iets.

Ik ben nieuw op 't gebied van dit, dus uberhaupt zijn adviezen welkom!

Groetjes,
Ralf Heijmans

Melchior van Tweel

Beste Ralf,
Van harte welkom op het forum van waarneming.nl!
Voor paddenstoelen kan ik je de veldgidsen van de KNNV-uitgeverij aanbevelen:
https://knnvuitgeverij.nl/artikel/veldgids-paddenstoelen-i-1.html
https://knnvuitgeverij.nl/artikel/veldgids-paddenstoelen-ii-1.html
Succes!
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Frank van de Putte

Bij de insecten zijn er een aantal handige entomologische tabellen, bijvoorbeeld voor verschillende keverfamilies; https://www.veldshop.nl/nl/boeken/insecten/kevers/
Maar er is niet 1 complete gids waar je alle (4000+) Nederlandse soorten kevers mee kunt determineren.. Hetzelfde geldt voor andere grote groepen als vliegen, bijen/wespen etc.
Natuurlijk zijn er wel verschillende foto-gidsen, maar dat is vaak meer om een beetje thuis te raken in de verschillende families, en niet echt geschikt om mee te determineren.

Voor spinnen bestaat er eigenlijk maar 1 echte determinatie-gids; Tirion spinnengids (Roberts), maar die is alleen tweedehands (heel duur) nog sporadisch te vinden.
De Engelse versie (Collins) is nog wel te verkrijgen, zie de Veldshop hierboven.
Voor vogels wordt meestal de ANWB gids genoemd.
Groetjes,

Frank van de Putte

jck

Voordat je een boek koopt....Er is enorm veel determinatieliteratuur (al dan niet met prachtige foto's) hier op de website te vinden. Bij de verschillende forumonderdelen zie je in de topics bovenaan  heel vaak Determinatielinks o.i.d. Zie bv hier bij wantsen, Topic nr 4 -

https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?board=56.0

Ik weet niet of alles op de nieuwe website terug te vinden is maar via de oude kom je dit soort werken tegen -

https://waarneming.nl/download/fotogids_Syrphidae.pdf

Log in op Waarneming, klik op Oude Site en vervolgens op Soorten en dan kom je -Zoekers, -Gidsen en -Sleutels tegen. Zeker als je belangstelling naar insecten uitgaat, is het raadzaam om eerst hier rond te kijken. De gemiddelde insectengids - hoe mooi het ook mag zijn - is meestal een frustratie in de praktijk omdat  zoveel soorten niet behandeld worden. Als je merkt dat een bepaalde familie jouw belangstelling heeft, kan je altijd op zoek naar specifieke boeken maar bedenk wel dat ze prijzig kunnen zijn. Ik vind vliegen erg leuk maar....

https://www.schweizerbart.de/publications/detail/isbn/9783510550494/Zoologica_162

...eerst de loterij winnen.

Succes.

James

frankneijts

Ralf, bedenk dat als je je waarnemingen wilt invoeren via ObsMap (Android) of Iobs (Apple) je ook de mogelijkheid hebt om met een met je smartphone gemaakt fotootje de ID van het beestje/plantje te (laten) bepalen. In elk geval voor insecten werkt dit al heel goed en eventuele fouten worden er door de admins hier vermoedelijk wel uitgepikt. Of het ook voor planten zo goed werkt weet ik niet maar voor vogels zou ik nog maar even meer vertrouwen op een veldgids, al of niet van papier of via een app. De hierboven al genoemde ANWB (inderdaad de beste vogelgids momenteel) is als Collins Guide (met NL vertaling) ook als app aan te schaffen die veel voordelen biedt: veel handiger in t gebruik, plaatjes zijn uit te vergoten, geluiden 'gratis' bijgeleverd en zelfs nog iets goedkoper dan de papieren versie. Apps die insecten(groepen) behappen zijn er momenteel niet (meer) in het NL voor zover ik weet maar de KNNV-gidsen voor bijv. libellen, dagvlinders en mieren zijn aanraders evenals die voor zoogdieren en amfibieƫn/reptielen.
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

tekenaar

voor amfibieen en reptielen heeft RAVON net een nieuwe editie uitgebracht van het veldgidsje:

https://www.ravon.nl/Herkenningskaarten

Veel info vindt je ook daar op de website.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/