Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Woensdag 5 oktober zal het forum van 10:00-16:00 offline zijn in verband met een belangrijke update

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Geleedpotigen in het nieuws  (gelezen 2358 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ruut

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3766
Geleedpotigen in het nieuws
« Gepost op: oktober 14, 2019, 01:37:27 am »

Berlijn is aan winnende hand bij strijd tegen moeraskrabben
De gemeente Berlijn lijkt de strijd te winnen tegen moeraskrabben. In Berlijn zat een enorme hoeveel krabben. Die dieren, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen, worden beschouwd als schadelijk voor de natuur in Europa.
Dit jaar heeft de stad ongeveer 22.000 exemplaren gevangen. Vorig jaar waren dat er 38.000. De gemeente beschouwt de vangst als een succes, maar er zijn nog steeds te veel. Daarom zal naar verwachting de bestrijding van de eetbare krabsoort volgend jaar worden doorgezet.
 
In 2017 werden nog 3000 moeraskrabben, die een opvallend rode kleur hebben, uit de wateren van de Duitse hoofdstad gevist.
 
Op zwarte lijst EU
 
De krabben zitten vooral rond de Neuen See, een meer in een groot park. Later werd het dier op andere plaatsen, waaronder de beroemde dierentuin van Berlijn, gezien. Ook in Nederland is de moeraskrab op meerdere plaatsen gevonden.
 
Het is de vraag of Europa ooit nog van de dieren af zal komen. Eén vrouwtje met meerdere eieren kan voor nieuwe populatie zorgen. De krab is een van in totaal 37 invasieve soorten op een EU-lijst van dieren waarvan de verdere verspreiding in Europa moet worden bestreden.
RTL Nieuws / ANP - RTL Nieuws - zondag 13 oktober 2019
Gelogd

tekenaar

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 12344
  • Paul Veenvliet's Art
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #1 Gepost op: oktober 14, 2019, 07:48:57 am »

dat zal toch wel gaan over Chinese wolhandkrabben? Of zijn het rode Amerikaanse rivierkreeften?
Gelogd
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

grunsven

 • Validator
 • Offline Offline
 • Berichten: 3144
  • Roy van Grunsven
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #2 Gepost op: oktober 14, 2019, 09:08:07 am »

Rode Amerikaanse rivierkreeft. Er is een bedrijf (https://holycrab.berlin/) dat ze vangt en als delicatesse verkoopt.
Het idee dat je zo die populatie onder de duim krijgt is natuurlijk een illusie maar wel goede marketing.
Gelogd
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Deborah

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 453
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #3 Gepost op: mei 08, 2020, 08:09:28 am »

Stalkers in ondiepe wateren op Nature Today door Naturalis d.d. 8 mei 2020.
Gelogd
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 453
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #4 Gepost op: november 01, 2020, 09:50:09 am »

Maagdelijke kreeft op Antwerpse begraafplaats in het NRC d.d. 30 oktober 2020.

Vaker griezelige visparasieten op Noordzeevis op Nature Today door Stichting ANEMOON d.d. 1 november 2020.
« Laatst bewerkt op: november 01, 2020, 13:28:35 pm door Deborah »
Gelogd
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 453
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #5 Gepost op: december 27, 2020, 10:04:39 am »

Help de exotische rivierkreeften terug te dringen en win op Nature Today door Provincie Zuid-Holland d.d. 20-12-20.
Gelogd
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 453
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #6 Gepost op: februari 18, 2021, 19:42:54 pm »

Wordt de marmerkreeft de volgende succesvolle invasieve rivierkreeft? op Nature Today door Naturalis Biodiversity Center d.d. 17 februari 2021.
Gelogd
Met vriendelijke groet, Deborah

Rob Koelman

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 14526
11.000 rivierkreeften uit parkvijver in Ede gevist
« Reactie #7 Gepost op: juli 13, 2021, 02:53:54 am »

Tsja, slechts grofweg 90% gevangen, dus volgend jaar weer een 'grote oogst' mogelijk. De restaurants heugen zich er al op...

(Wat kost een kilo voor de geïnteresseerde liefhebber?)


Zo’n 11.000 rivierkreeften uit parkvijver gevist: ‘Hopen dat we 90 procent nu hebben’

De oogst aan Amerikaanse rivierkreeft in de Proosdijvijver in Ede is met een ruw geschatte 11.000 exemplaren groot te noemen. De onderzoekers van een door de gemeente Ede ingehuurd bureau denken 90 procent van de populatie te hebben gevangen.

Onderzoekers zuiverden de plas van zo’n 2,5 hectare de afgelopen weken zo veel mogelijk van de ongewenste exoot, in opdracht van de gemeente Ede. Maandag was de laatste ‘visdag’

,,Wij berekenen de vangst in kilo’s’’, zegt projectleider Jouke Kampen. Hij is projectleider namens het bureau ATKB, dat de klus uitvoert. ,,Maar 11.000 exemplaren klopt wel ongeveer.’’

De Edese stadsvijver blijkt dus een slordige 200 kilo per hectare aan rivierkreeft te bevatten. Kampen: ,,We hebben elders weleens tot 400 kilo per hectare gevonden. Maar dit is een vijver en de rivierkreeft leeft vooral in de oevers. In dat licht bezien is de score best hoog.’’ Alle gevangen kreeften gaan naar restaurants in de regio.

De Amerikaanse rivierkreeft is een zogenoemde invasieve exoot, die onze inheemse fauna en flora bedreigt. De kreeften eten vis, visseneitjes, planten, larven en zelfs elkaar op. De eerste kreeft in Proosdijvijver in Ede-West is daar waarschijnlijk gedumpt, bijvoorbeeld door iemand die zijn aquarium zat was.

De inzet van de gemeente Ede is om de opmars van het diertje richting de beken op de Veluwe te stuiten. ,,Uit eerdere studie blijkt dat we te maken hebben met een geïsoleerde populatie en dat willen we graag zo houden’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Het idee is nu om de kreeft af te vangen, zodat in de vijver de populatie zo ver mogelijk terug wordt gebracht. ,,Naar de toekomst toe willen we gericht beheer toepassen zodat we verspreiding naar bijvoorbeeld de singels in de wijk Veldhuizen kunnen voorkomen.’’
‘De laatste vangen, lukt je niet’

Dat is al heel wat, want in Zuidwest-Nederland is er volgens Kampen ‘al  geen beginnen meer aan’ om de rivierkreeft nog weg te krijgen. ,,We weten nog niet zo veel over de bestrijding. Die komt aarzelend op gang omdat de vraag is of het echt helpt.’’

Kampen gaat er vanuit dat de Proosdijvijver nu voor 90 procent is ‘gezuiverd’. Over een paar weken gaan de onderzoekers kijken hoe de populatie ervoor staat om te bepalen hoe het verder moet.

Een ding is zeker, stelt de projectleider: ,,De laatste kreeft vangen, lukt je niet.’’ Een vrouwtje heeft één legsel per jaar, maar dat bestaat dan wel uit vijfhonderd jongen. ,,Ze planten zich in de winter voort, we hebben de eerste kreeften met eitjes al wel gezien.’’


Bron: https://www.gelderlander.nl/ede/zon-11-000-rivierkreeften-uit-parkvijver-gevist-hopen-dat-we-90-procent-nu-hebben~a4120662/
Gelogd
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 14526
Amerikaanse rivierkreeften zijn een plaag, mogelijk ook voor onze dijken
« Reactie #8 Gepost op: juli 27, 2021, 17:31:13 pm »

Amerikaanse rivierkreeften zijn een plaag, mogelijk ook voor onze dijken

Maandag stortte een dijk in Reeuwijk in, waardoor weilanden onder water kwamen te staan. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk, maar een lokale boer wist het zeker: de Amerikaanse rode rivierkreeft was de boosdoener. "Erg onwaarschijnlijk", zegt het hoogheemraadschap van Rijnland. Dát het dier veel kapotmaakt is echter zeker, zegt onderzoeker Ivo Roessink aan Wageningen University & Research (WUR) tegen NU.nl.

Roessink acht het niet onmogelijk dat de kreeft heeft bijgedragen aan de dijkdoorbraak in Reeuwijk, vlak bij Gouda. "Maar ik denk dat er meer dingen aan de hand zijn", zegt hij. "Zo'n kreeft graaft een holletje dat ongeveer een meter de kant ingaat, maar robuuste systemen zoals een dijk, daar zit niet zomaar een gat in."

Amerikaanse rode rivierkreeften zorgen al jaren voor een grote plaag in Nederland. De dieren beschadigingen niet alleen waterkanten en dijken, maar brengen ook schade toe aan ons ecosysteem.

De kreeft is rond 1985 in Nederland geïntroduceerd. Mogelijk sprong het dier van ons bord, ontsnapte het uit aquariums of is het via de Maas ons land binnen gezwommen.

Aanvankelijk viel het dier niet op. Pas toen de soort exponentieel begon te groeien, begonnen de problemen. "Tien jaar geleden zeiden onderzoekers: dit gaat niet goed. Waterschappen waren het daarover eens, maar het duurt lang voordat zoiets op de politieke agenda komt", legt Roessink uit.

De rivierkreeft zorgt vooral in het westen van Nederland voor problemen, en dan met name in de gebieden rond Gouda, Reeuwijk, Woerden en Den Haag. In welke aantallen de kreeft voorkomt, is niet bekend. Het tellen is lastig en tijdrovend en bovendien pas net begonnen, aldus Roessink.

Ondertussen brengen de kreeften grote schade toe aan ecosystemen in rivieren en sloten. "Ik noem ze ook wel de tanks van het onderwaterleven. Ze kunnen van alles eten: planten, viseitjes, modder en zelfs elkaar. Als het hele ecosysteem naar de knoppen gaat, houd je de rivierkreeft als laatste over", vertelt hij.

Daarbij zorgen de knip-, loop-, en graafactiviteiten van de kreeft ervoor dat slib omhoog geslingerd wordt, waardoor water troebel wordt en bepaalde planten niet meer goed kunnen groeien.

De Amerikaanse rode rivierkreeft heeft lange tijd geen natuurlijke vijanden gekend in Nederland. De laatste jaren komt daar wat verandering in en staat het schaaldier op het menu van onder andere meeuwen, futen, meerkoeten en grote vissen als palingen.

De rode Amerikaan verdringt ook de Europese rivierkreeft, die hier van nature wel thuishoort. Dat heeft volgens Roessink te maken met het paringsgedrag van de rode kreeften. "Ze paren aan het einde van de zomer. In de winter dragen vrouwtjes eitjes onder hun staart en in het vroege voorjaar, een paar maanden eerder dan bij andere kreeftsoorten, komen de jonkies al los."

Bovendien kunnen kreeften in hun eerste levensjaar al voor nageslacht zorgen, terwijl Europese rivierkreeften pas na drie tot vier jaar geslachtsrijp zijn.

Naar hoe het dier bestreden moet worden is al veel onderzoek gedaan, maar er is nog altijd geen goede manier gevonden. De mogelijkheid bestaat dat in de loop der tijd een natuurlijk evenwicht zal ontstaan, al is de vraag of dit wenselijk is. Een andere oplossing: de barbecue. "Met een sausje zijn ze best lekker", aldus Roessink.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6148058/amerikaanse-rivierkreeften-zijn-een-plaag-mogelijk-ook-voor-onze-dijken.html
Gelogd
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 14526
Duizendpoot ontdekt met meer dan duizend pootjes...
« Reactie #9 Gepost op: december 17, 2021, 00:20:49 am »

Eerste echte duizendpoot ontdekt met meer dan duizend pootjes
16 december 2021 21:09 Laatste update: een uur geleden

Wetenschappers hebben 's werelds eerste ware duizendpoot ontdekt. Het gaat om een lang en dun wezen met maar liefst 1.306 pootjes. Er is geen ander ontdekt dier ter wereld met zoveel pootjes. De wetenschappers spreken over een wonder van de evolutie.

De nieuwe recordhouder is 60 meter onder de grond ontdekt in een boorgat in een mijngebied in West-Australië. Het beestje is Eumillipes persephone genoemd, deels naar de Griekse mythologische godin Persephone, die oorspronkelijk aan de oppervlakte leefde maar door Hades naar de onderwereld werd gebracht.

Het snaarachtige wezen is minder dan een millimeter breed maar bijna 10 centimeter lang en heeft "een kegelvormige kop met enorme antennes en een snavelvormige mond om te eten", aldus de onderzoekers. Het beestje is blind en kleurloos, eigenschappen die typisch zijn voor dieren die hun hele leven onder de grond doorbrengen. De vrouwtjes hebben meer poten dan de mannetjes.

De duizendpoot rekt zijn lichaam uit waardoor het nog dunner wordt en zo in kleine scheurtjes past. De vele pootjes stuwen het lichaam voort en breken spleetjes en kloofjes open.

Van de tot nu toe bekende wormachtige beestjes die duizendpoten worden genoemd, is er nooit één gevonden met meer dan 750 poten. Duizendpoten behoren tot de eerste dieren op aarde die vanuit zee het land veroverden en lucht inademden. Sommige al lang uitgestorven soorten waren ruim twee meter lang.


Bron: https://www.nu.nl/binnenland/6173588/eerste-echte-duizendpoot-ontdekt-met-meer-dan-duizend-pootjes.html
Gelogd
Met vriendelijke groet, Rob

KoenVerhoogt

 • Validator
 • Online Online
 • Berichten: 6915
 • Admin Korstmossen, Spinnen & Kevers
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #10 Gepost op: december 17, 2021, 08:31:42 am »

Maar ik zie 2 pootparen per segment... dan is het dus gewoon een miljoenpoot met veeeeeel te weinig pootjes :P
Gelogd
Met vriendelijke groet, Koen Verhoogt
Favoriete soortgroepen: Korstmossen en Kevers
6237 soorten tot nu toe

https://waarneming.nl/user/photos/102250[/url

Frank van de Putte

 • Validator
 • Offline Offline
 • Berichten: 6890
 • Admingroep spinnen
  • Mijn foto's
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #11 Gepost op: december 17, 2021, 14:27:08 pm »

In het Engels klopt het wel, het is de eerste millipede (bij ons miljoenpoot) met > 1000 poten;

https://www.nature.com/articles/s41598-021-02447-0
Gelogd
Groetjes,

Frank van de Putte

OJGoreng

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1836
  • OJ Goreng @ Flickr
Re: Geleedpotigen in het nieuws
« Reactie #12 Gepost op: februari 12, 2022, 17:10:21 pm »

Gelogd
Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 14526
Vangen overlastgevende rivierkreeft gaat nog niet goed, verder onderzoek nodig
« Reactie #13 Gepost op: april 01, 2022, 01:05:39 am »

Vangen overlastgevende rivierkreeft gaat nog niet goed, verder onderzoek nodig
31 mrt 2022 om 20:25

Bij een vangproef van Amerikaanse rivierkreeften in Krimpenerwaard zijn ruim 80.000 dieren gevangen, maar toch blijkt de proef geen succes. Dat zegt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard woensdag tegen NU.nl na berichtgeving van Omroep West. Om het kreeftprobleem op te lossen is een landelijke aanpak nodig.

80.000 kreeften lijkt veel, maar het zijn er nog niet genoeg en ze werden niet gevangen voordat ze flink waren gegroeid en zich al hadden voortgeplant. De gevangen kreeften worden vooral gebruikt voor onderzoek en gaan naar restaurants, die ze verwerken in hun eten.

Het onderzoek gaat nu een tweede fase in, waarin in meerdere gebieden naar de dieren wordt gekeken, zegt Paula Korteweg van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). Tijdens de proeven wordt verder onderzocht wat het effect is van het vangen van kreeften en hoeveel geld en mensen er nodig zijn voor het vangen.

Om de plaag te beëindigen is een landelijke aanpak nodig, zoals ook gebeurde bij de muskusratten, zegt Korteweg. De vangproeven en onderzoeken die nu worden gedaan zijn daar een voorbereiding op.

Korteweg legt uit dat zo'n aanpak lastig is, omdat er volgens de wet niet vrij gevist mag worden op de kreeften. Uiteindelijk is het aan de Rijksoverheid om mogelijk te maken dat de rivierkreeften kunnen worden geruimd.

Amerikaanse rivierkreeften vormen al jaren een plaag. Het dier werd rond 1985 in Nederland geïntroduceerd. Aanvankelijk viel het niet op, maar toen de diertjes zich flink voort begonnen te planten, begonnen de problemen. Ze verstoren de ecoystemen in verschillende gebieden, eten allerlei diertjes, insecten en plantjes op en graven holen en gangen. Daardoor worden oevers instabiel, waar boeren last van hebben.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6192549/vangen-overlastgevende-rivierkreeft-gaat-nog-niet-goed-verder-onderzoek-nodig.html
Gelogd
Met vriendelijke groet, Rob
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.055 seconden met 19 queries.