Nog een Andrena

Gestart door corzonneveld, april 20, 2008, 17:37:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

corzonneveld

Wat me bij deze opviel was dat de eerste twee tergieten oranje behaard lijken; misschien deels door de vleugels versterkt, maar ik dacht gezien te hebben dat die beharing er echt is. Verder is dij 3 wit behaard, wat bicolor volgens mij uitsluit. Maar welke is het wel? Formaat ongeveer A. haemorrhoa. De bij zit in een meidoornstruik.
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

corzonneveld

en een zijaanzicht.
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

Ivo Raemakers

Er stonden vast ook bosbessen in de buurt ?!
Groet Ivo

corzonneveld

Bosbes is niet waarschijnlijk, tenzij een hobbyist ze in z'n tuin heeft staan. Algemene informatie: Amstelveen heeft voornamelijk blauwe zeeklei als basisgrond - het veen is afgegraven! Verder natuurlijk het nodige zand voor bouwwerkzaamheden. Vegetatie: voornamelijk parkgroen; op de vindplaats van deze bij struiken op een kleiwal, grenzend aan een dijk met een voedselrijke graslandvegetatie. Bomen: denk aan Els, Esdoorn, Populier. Struiken: meidoorn, kornoelje, spaanse aak, hazelaar, etc.
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

Ivo Raemakers

Toch is dit zo goed als zeker Andrena lapponica, een soort die op Vaccinium-soorten gespecialiseerd is. Wel een erg afwijkende locatie gezien jouw beschrijving. Misschien heeft iemand wat te diep gestoken Veluws bosstrooisel bij zijn Rhodendrons gegooid
Groet Ivo

corzonneveld

#5
Ja, Rhodo's en heide vind je zeker in tuinen en parken. Op bosbes ga ik nu letten, je weet maar nooit!

Ik heb vorig jaar overigens wel meer wespensoorten gevonden die je niet direct in Amstelveen zou verwachten op grond van verspreidingskaartjes in de atlas. Maakt het wel spannend!

Bedankt voor de feed back!

Nog een foto uit een iets andere hoek, zodat de beharing op poot 3 duidelijker in beeld komt.
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

H. Meijer

#6
Cor,

Lijkt er inderdaad verdacht veel op.

Ik vang ze ook wel op taraxacum (op open plekken in het bos).

Heeft waarschijnlijk meer te maken met de plantengemeenschap waar deze soort zijn optimum in vindt (er is geen ruimte voor ons allemaal in dezelfde plantengemeenschap, i.v.m. concurrentie).

Hier in de buurt is vossenbes zo'n beetje de enige plant die in de bosgebieden momenteel bloeit en daarom zie je ze dan ook meestal op deze plant.

Interessante vraag is dan natuurlijk heeft dat beest zich gespecialiseerd op vossenbes of zich aangepast aan de plantengemeenschap (o.a. aan b.v. andere klimatologische omstandigheden).

Dat neemt niet weg dat lapponica natuurlijk best wel eens ergens anders kan worden gezien.

Hilco

Ivo Raemakers

Specialisatie bij bijen geldt alleen voor de planten waar de vrouwtjes stuifmeel op verzamelen, niet voor nectar. Mannetjes en vrouwtjes van gespecialiseerde soorten zijn dus op allerlei planten aan treffen als bloembezoeker, maar dan zal dus vrijwel altijd om nectar zoekende dieren gaan.

De mate van pollenspecialisatie is hoogst waarschijnlijk nogal wisselend. Een recent Zwitsers onderzoek laat zien dat larven van een paar gespecialiseerde soorten niet gedijen op 'vreemd' stuifmeel:
"Praz CJ, Müller A, Dorn S (2008) SPECIALIZED BEES FAIL TO DEVELOP ON NON-HOST POLLEN: DO PLANTS CHEMICALLY PROTECT THEIR POLLEN. Ecology: Vol. 89, No. 3 pp. 795–804 "

Daar staat echter een vergelijkbaar Amerikaans onderzoek tegenover, waaruit blijkt dat larven van enkele gespecialiseerde soorten (Megachilidae dacht ik) het net zo goed of zelfs beter deden op niet 'eigen' stuifmeel. Een van hun conclusies was dat stuifmeel-verzamel- efficientie vermoedelijk de basis voor stuifmeelspecialisatie is (referentie heb ikniet zo snel bij de hand).

Waarschijnlijk zijn zowat alle gradaties van specialisatie wel aan te treffen bij een of andere bijensoort.

Groet Ivo