Hoofdmenu

Bijtje

Gestart door Bertusvr, juli 21, 2007, 21:30:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

Bertusvr

Geen idee welke het is.

wilde

#1
De antenneleden lijken erg lang, maar het is niet geheel duidelijk. Als dat zo is, lijkt het me geen bij maar een wesp, ook gezien de vorm van de bovenkant thorax en wat er van de vleugeladers te zien is. Ook de punctatie wijst daarop. Dat hebben de meeste bijen zo niet. Je ziet het wel bij bepaalde koekoeksbijen, bijv. Stelis, Sphecodes en Coelioxys, maar die zijn meestal tevens veel hariger.
Ik heb ook gedacht aan bladwespen, maar vraag me af of er zijn met een dergelijke punctatie, die je wel dikwijls bij andere wespensoorten ziet, bijv. goud- en mierwespen.
Een bijzonder - niet alledaags- dier, dat is zeker. Hoe groot was het en waar zag je het?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Bertusvr

#2
Hallo Albert, dit diertje vond ik op een plekje tussen alphen aan den rijn en Aarlanderveen, tussen de stuiken. bewoog zich snel door de bladeren en hopte van het ene op het andere blad. Heb nog 2 andere foto's bijgevoegd. Gr, Bertus
O ja was zo'n 6 / 7 mm groot.
Gr, Bertus

Bertusvr

en nog een.

wilde

#4
Hier zijn de antennen beter te zien. Aan het begin na de schacht en enkele korte segmenten zijn er enkele lange segmenten. Dat ken ik zo niet van bijen. De vorm van de thoraxdelen, inclusief scutellum is die van een wesp. Als ik de leedjes tel, kom ik aan 11 stuks, maar vermoedelijk zullen het er 12 zijn, omdat ik de eerste niet goed kan zien. Het is dan vrijwel zeker een vrouwtje (man: 13 segmenten).

Als er hier niemand verder een idee heeft zou je het eens op een breder georiƫnteerde site kunnen proberen, bijv. bij de 'overige insecten' van www.diptera.info of bij een ander forum, zoals het natuurforum West-Vlaanderen. Ook op enkele Duitse sites zou je misschien succes kunnen hebben, bijv. Christian Schmid-Egger van de site http://www.hymis.eu
Je kunt die laatste persoon ook mailen: christian(at)schmid-egger.de waarin ik het apenstaartje heb vervangen door de haakjes.

Het is een intrigerend beestje en ik ben zeer benieuwd naar de juiste naam.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Bertusvr

Bedankt Albert, ik ga verder met de speurtocht. Zodra ik wat weet meld ik me. Gr, Bertus

Bertusvr

Christian Schmid-Egger van de site http://www.hymis.eu wist hem vrij snel te benoemen. Het is Eutomostethus ephippium. Komt nog niet voor op waarneming.nl

Ik zal hem invoeren.

Gr, Bertus

wilde

#7
Het is niet Eutomostethus ephippium. Christian vergist zich. Deze wesp lijkt er op, maar heeft bijv. ook rood aan de zijkant van de thorax. Het is de Elzenbladwesp Eriocampa ovata. De foto is wat te hard van kleur. Het rood moet meer steenrood van kleur zijn. Ik heb dit niet zelf bedacht maar heb de wesp nog eens voorgelegd aan een bladwespenexpert, samen met een recente van Margriet.
De Eriocampa ovata is 3x zo groot als de Eutomostethus ephippium en er zijn nog wat verschillen, zoals de sterk en diep gepuncteerde kop van E. ovata terwijl E. ephippium een gladde kop heeft.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me