parasolzwam, toch een grote?

Gestart door madelief, oktober 11, 2019, 20:56:09 PM

Vorige topic - Volgende topic

madelief

Ik zou graag willen weten of dit mogelijk toch een grote parasolzwam kan zijn. Die stonden ook in de buurt, maar deze waren duidelijk kleiner, steel was witter, de manchet kleiner en ook de hoedtekening was anders. maar dat laatste kan door de regen komen.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/180709897/.
5 Rafelige parasolzwam - Macrolepiota excoriata
datum: 2019-10-10
locatie: Meijendel - Ganzenhoek (ZH)

foto's:


wimperzwam

Mogelijk is ook een kaal geregende Macrolepiota fuliginosa(Grijsbtuine parasolzwam).

Mvgr.,
Henk Huijser.

madelief

Klopt dus dat het een andere soort parasolzwam is dan de grote. Dan zet ik er de grijsbruine bij met onzeker.
Obsidentify kwam bij de rafelige, maar daar dacht ik ook al van dat dat niet zo was.
Overigens vind ik dat obsidentify een prachtig systeem is. Je wordt er in ieder geval op een aantal denksporen gezet. Maar paddenstoelen blijven voor mij heel moeilijk.

Bedankt weer,
Anke

wimperzwam

Sorry Anke ik ben het niet met je eens dat "obsidentify" een prachtig systeem is, hooguit een (vrij onbetrouw) hulpmiddel. Het weerhoud je er bovendien van zelf op zoek te gaan naar de diverse (soms zeer subtiele kenmerken) die soorten onderscheiden. Het zijn juist deze inspanningen die je leert paddenstoelen enigszins betrouwbaar op naam te brengen. Goed leren kijken kost nu eenmaal veel training.

Mvgr.,
Henk Huijser.

madelief

Beste Henk,
Allereerst heel veel dank aan jou en al die andere vrijwilligers-specialisten die ons en mij als leek maar in hun vrije tijd helpen. Ik zal nooit een paddenstoelenspecialist worden, net zo min als ik chirurg zal worden, maar ik ben toch blij dat er chirurgen en andere specialisten zijn die mij opereren of behandelen als dat nodig is. Wel probeer ik zoveel mogelijk te begrijpen van het menselijk lichaam om zo mee te denken.
Ikzelf zal nooit een specialist worden omdat ik alles in de natuur boeiend vind, maar ik probeer wel zo veel mogelijk te leren. Wat paddenstoelen betreft, voor mij is het nodig om op de herfstexcursies die ik geef (ook als onbezoldigde vrijwilliger) de deelnemers enthousiast te maken voor de natuur. Voor mij is het belangrijk om het verhaal over de paddenstoelen, hun nut, hun bijzonderheid, waarom die bouw, over te kunnen brengen, maar dan moet ik wel ongeveer weten bij welke paddenstoel ik wat kan vertellen. Voor mij is het dan al genoeg als ik bijv weet dat ik een russula, melkzwam of een zwavelkop voor mij heb. Wij zeggen ook altijd gelijk dat wij geen paddenstoelenspecialisten zijn. Daarvoor moet men bij anderen zijn.
Nogmaals, ik ben heel blij me jullie hulp en ik begrijp de ergernis die soms ontstaat voor hulp die ik vraag  voor wat voor jullie heel simpel lijkt maar voor mij echt lastig is en mogelijk ook teveel tijd kost om uit te zoeken. Hopelijk heb je wat clementie met mij..
Met vriendelijke groet,
Anke

wimperzwam

Het belangrijkste is dat je kunt en leert genieten van al die mooie organismen die buiten te vinden zijn.
Doorvoor is het echt niet nodig een specialist te zijn of te worden.

Mvgr.,
Henk Huijser.