Nimf van een Veldkrekel?

Gestart door Megalonyx, augustus 29, 2019, 16:17:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

Megalonyx


Beste allen,

Zojuist met tussenstop in Zeeland van 24 uur uit Frankrijk teruggekeerd van vakantie, ergens op de A28 vond mijn zoontje dit beestje in de auto. Het leek mij een nimf van een krekel oid, de recognitiesoftware geeft aan een Veldkrekel (Gryllus campestris). Omdat ik bang was dat ik een exoot had geimporteert heb ik 'm nog in een bakje met wat blaadjes zitten. Nu zie ik dat het mogelijk om een soort staat die op de rode lijst staat ( https://waarneming.nl/species/1933/ ). Derhalve aan jullie die volgende vragen:

1) Betreft het inderdaad de nimf van een veldkrekel?
2) Waar kan ik het beestje het beste uitzetten? Hoe kan ik het een beetje oplappen (oogt vrij passief en mist bovendien een pootje), bijen geef ik wel eens suikerwater, maar geen ervaring met krekels.
3) Hoe kan ik deze waarneming het beste invoeren, met name t.a.v. de vindplaats?

Mijn dank is groot!

M

Wim Bakker

1) Ja.

2a) Het beste kun je de veldkrekel natuurlijk uitzetten bij andere krekels in de buurt. En anders maar in eigen tuin of zo.

2b) Zie bijvoorbeeld: https://nl.wikihow.com/Krekels-kweken

3) Veldkrekels komen voor in Frankrijk en in Zeeland. Misschien is het dier opgepikt bij de laatste tussenstop in Zeeland?

https://waarneming.nl/species/1933/maps/?start_date=2000-07-28&interval=2592000&end_date=2019-08-27&map_type=grid1k
"So the first dinosaur bone ever found was also the first to be lost." ― Bill Bryson

Megalonyx

Beste Wim,

Dank voor je reactie! De krekel heeft inmiddels een ruimer bakje met wat water en voedsel en lijkt ook wat beweeglijker inmiddels. Op de kaart zie ik dat er bij Austerlitz een kolonie zit, ik zal hem daar naartoe brengen!

Mvg,

M

grunsven

Het lijkt me juist een slecht idee om deze krekel bij een bestaande populatie los te laten. Deze heeft een andere genetische achtergrond en kan voor genetische vervuiling zorgen. In een bakje of je tuin lijkt me een beter idee.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

tekenaar

veldkrekels overwinteren als nimf maar hebben geen overwintering nodig om volwassen te worden. In ene bakje of in je tuin lijkt me prima. Uitzetten in ene bestaande populatie niet, niet alleen genetische problemen maar ook potentiele ziektenoverdracht.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Megalonyx

Dank voor alle reacties. Helaas heeft het beestje het moeten bekopen en lag hij dood in zijn bakje. Probleem dus opgelost, maar wellicht niet op de meest te verkiezen manier.

Mvg, M