Dicyrtomina ornata of D. saundersi? —> Calvatomina nr. superba

Gestart door A. Swart, augustus 06, 2022, 21:11:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

A. Swart

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/251515911/.
1 Dicyrtomina saundersi imago, gezien
datum: 2022-08-06
locatie: Haarlem - Poelpolder - bosaanplant (NH)

foto's:

Vanwege de 'dichte' vlek op het achterlijf dacht ik eerst aan D. ornata maar volgens het soortenoverzicht met duidelijke foto's van Jan van Duinen (zie https://www.janvanduinen.nl/collembola_a.php ) heeft die eenkleurige voelsprieten en heeft D. saundersi een plotseling kleurverschil in de voelsprieten zoals ik hier meen te zien. (Zie screenshot van gevonden info.) Graag uw mening.


A. Swart

Hee wat leuk een reactie van 'de master' himself!  ;)
Ik had C. nr. superba uitgesloten omdat ik op mijn foto's een volledig donkere ondergrond van de ocellen zag maar nu ik mijn foto's op dat punt nog eens heel kritisch bekijk blijkt er 1 foto te zijn waarop ik mogelijk toch wél  donkere ocellen op een lichtere ondergrond zie. Maar ik twijfel of dat overtuigend genoeg is? Verder zie ik wel ook duidelijke gelijkenissen met name in specifieke kenmerken van de tekening op het achterlijf en de kop en in de kleur van de voelsprieten.
Ik heb de foto waarop mogelijk een lichtere ondergrond van de ocellen te zien is wat vergroot en de instellingen wat aangepast om eventueel aanwezig verschil zo duidelijk mogelijk te laten uitkomen. Maar het blijft een vage foto vind ik.
Wanneer ik mijn foto naast een foto (van jou) van C. nr. superba plaats zie ik wel duidelijk de gelijkenis. Ik mis alleen eigenlijk nog een foto waarop de donkere vlek op de achterlijfspunt van C. nr. superba staat...? Daar heb ik nog naar gezocht in de hoop dat dat uitsluitsel kon geven. Maar misschien is dat geen goed onderscheidend kenmerk?

Benieuwd of het beestje nu dan toch voldoende overtuigend in beeld is om er C. nr. superba van te maken of gaat dat 'm niet worden?

Hartelijke groet,

Arjenne

Jan van Duinen

Hoi Arjenne,
Het is idd Calvatomina nr. superba
Een foto van de achterkant kan ik zo snel niet vinden, maar op de bijgevoegde kun je het redelijk zien.

A. Swart

Heel hartelijk dank voor de hulp! En ook zeker voor de duidelijke info en het prachtige beeldmateriaal online dat zelfs voor mij als leek heel toegankelijk en verhelderend is. Complimenten!
Ik zie nu pas dat C. nr. superba op 'zeldzaam' staat. Hoewel ik ook begrijp dat die zeldzaamheid wellicht eerder te wijten is aan een gebrek aan duidelijke meldingen... 😄. Toch leuk! Ik heb 'm gewijzigd op waarneming.

Wellicht tot de volgende springstaart!

Groet,

Arjenne

Weia

Dit valt niet onder de spinachtigen, ik verplaats het topic.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0