Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: NACHTVLINDERS & MICRO'S: RICHTLIJNEN, AFSPRAKEN EN TIPS  (gelezen 653 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Elachista

  • Admins
  • Offline Offline
  • Berichten: 13277
    • Microlepidoptera.nl
NACHTVLINDERS & MICRO'S: RICHTLIJNEN, AFSPRAKEN EN TIPS
« Gepost op: augustus 19, 2020, 12:59:14 pm »

Welkom natuurwaarnemer!
Hieronder vindt u een overzicht van adviezen en afspraken voor Waarneming.nl.
Determineren
Op dit forum kunt u nachtvlinders laten determineren. Niet alle determinaties zijn afkomstig van validators of specialisten, toch helpen we elkaar samen op weg. Het helpt als u een scherpe foto heeft en altijd de vindplaats en datum vermeldt. Een mooi werk over de nachtvlinders betreft “Veldgids Nachtvlinders” of “Het nachtvlinderboek”. Ook ObsIdentify kan u helpen bij de determinatie van foto’s, maar wees u er van bewust dat de determinatie van nachtvlinders ook soms moeilijk is en dus deze “voorspelling” slechts indicatief is! Enkele goede websites:
www.vlindernet.nl
www.microvlinders.nl http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Fotouebersichten

Afspraken invoeren nachtvlinders
Nachtvlinders worden vaak ’s nachts gezien. We hebben dus met elkaar afgesproken dat we om deze reden ook ‘extra’ opties bij de waarneming moeten invullen. De volgende afspraken zijn dan van toepassing:
- vul altijd het stadium in (bijv. ‘imago’ als het een vlinder betreft);
- vul ‘op licht’ als methode in;
- vul altijd de tijd in (bijv. 20.00 tot 9.00 ’s ochtends) zodat helder is in welke nacht uw waarneming is gedaan;
- het helpt ons altijd als u in het opmerkingenveld ook de naam vermeldt van diegene die de determinatie verricht heeft (dit forum, op FaceBook of elders), dit is optioneel.

Al deze opties zijn ook beschikbaar in ObsMapp maar u moet de extra opties soms even apart openen. Voert u meerdere waarnemingen in? Kies dan de "onthoud" optie zodat alle details ingevuld blijven voor alle vervolgwaarnemingen.

Specialistische soorten
De zogenaamde specialistische soorten zijn soorten die zeer sterk lijken op andere soorten of op grond van uiterlijke kenmerken niet altijd (aan de hand van een foto) op naam te brengen zijn. Op Vlindernet.nl en Microvlinders.nl zijn deze soorten voorzien van een stoplichtsymbool: specialistische soorten worden aangeduid met de rode kleur. Ook op Waarneming.nl zijn diverse zgn. alerts ingebouwd. Wij vragen u dan ook deze weloverwogen adviezen te respecteren.
Als u voor de determinatie van deze specialistische soorten zelf bijv. microscopisch onderzoek  :micro: heeft uitgevoerd of een deskundige heeft benaderd, dan verzoeken wij u altijd de ondernomen actie of naam van de deskundige in het opmerkingenveld te vermelden.

ObsIdentify
De ObsIdentify optie helpt ons vaak verder bij het determineren. Het is absoluut begrijpelijk dat een volstrekte nieuwkomer niet goed kan beoordelen of ObsIdentify het bij het juiste eind heeft. Hoe gedetailleerder de foto, des te beter de inschatting. We vragen u altijd kritisch te zijn. Hoe grijzer, kleiner en minder sterk getekend een vlinder is, des te groter de kans dat ObsIdentify toch een naam noemt en hier vrij stellig in kan zijn. De voorspelling kan dus voor 95% goed zijn, maar ook voor 95% onjuist zijn. Controleer zelf of de gelijkenis groot is. Wordt u gecorrigeerd door een validator, volg dan dit advies op. ObsIdentify wordt continue verbeterd om de foutjes te verhelpen.

Kweekwaarnemingen
Als u op (in dit voorbeeld) op 5 maart een rups heeft gevonden van een Agaatvlinder en deze besluit te kweken tot het een vlinder wordt, dan voert u deze waarneming met de datum "5 maart" in. In de toekomst kunt u eventuele foto's van de vlinder aan deze waarneming toevoegen, maar ook eventuele informatie zoals de dag waarop de vlinder tijdens de kweek is verschenen.

Twitchen / vastgehouden dieren voor lijstjes / dubbele waarnemingen
Met elkaar zie je soms de leukste dingen en het komt dan ook voor dat je met elkaar waarnemingen invoert. Wees u ervan bewust dat dan ook de vindplaats en datum in grote lijnen overeenkomt.

Op Waarneming.nl komt het ook voor dat exemplaren worden “vastgehouden” zodat dieren getwitcht kunnen worden voor de zgn. persoonlijke lijstjes. Voor het “ontdubbelen” van deze niet-oorspronkelijke waarnemingen voor de wetenschappelijke berekeningen hebben we enkele jaren geleden met elkaar afgesproken dat als we hiervoor de “Kopieer waarneming” functie gebruiken. De soort komt dan wel in uw lijst, maar als duplicaat van de oorspronkelijke waarneming.Validatieproces
Er zijn momenteel zo’n 25 actieve validators die waarnemingen voorzien van een beoordeling. Soms ontvangt u commentaar. Wegens het groot aantal dagelijks ingevoerde waarnemingen is het onmogelijk om waarnemingen allemaal te valideren. Elke goedgekeurde waarneming is er natuurlijk weer één. De validators zijn deskundige amateurs tot specialisten die allemaal op vrijwillige basis actief zijn voor Waarneming.nl. Met andere woorden, ook zij zijn soms drukbezette mensen met een baan en een gezin die proberen zorg te dragen voor kwaliteit.

Waar gaan goedgekeurde waarnemingen naar toe?
Als u in uw Waarneming.nl gebruikersaccount heeft aangegeven dat waarnemingen gebruikt mogen worden door andere instanties, dan betekent dat, dat waarnemingen worden opgenomen in landelijke databanken. De landelijke nationale databank voor alle nachtvlinderwaarnemingen heet NOCTUA (lees verder).
Deze databank is in het beheer van De Vlinderstichting en in eigendom van zowel de Stichting EIS en De Vlinderstichting samen. Het is dus van belang dat waarnemingen juist zijn en betrouwbaar zijn voor eventueel wetenschappelijk (vervolg)gebruik.
Waarnemingen gaan soms bijvoorbeeld ook naar terreinbeheerders maar ook overheden kunnen uw waarnemingen inzien, ze kunnen eventueel een rol spelen bij het juist vormgeven van bestemmingsplannen of beheer.

Lijst van validators
Bekijk hier het overzicht van de validators.

« Laatst bewerkt op: augustus 19, 2020, 13:17:59 pm door Elachista »
Gelogd
Groet,
Tymo Muus

Validator & beheerder Microvlinders.nl
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.048 seconden met 21 queries.