Hulp nodig bij onderzoek graafwesp => Crossocerus elongatulus

Gestart door jan-henk, augustus 02, 2019, 19:54:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

jan-henk

Ben nu even met een project bezig waar ik wat hulp bij nodig heb. Gaarne wilde ik weten wat van graafwesp dit is, hier hangt (volgens mij) een mooi onderzoekje aan vast, als er meer foto's voor destinatie moet komen hoor ik dit gaarne.

https://waarneming.nl/waarneming/view/177586759
Jan henk

wilde

Vermoedelijk eentje van de tientallen Crossocerus-wespen.
Je moet er een graafwespentabel op kunnen toepassen. Dan zijn dikwijls details vereist: onderrand clypeus; vorm pygidium, etc.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jan-henk

Volgens https://www.ahw.me/indexwespen.html#overigegraafwespen is aan de meeste aanknopings punten voldaan, zou deze wesp dan  Crossocerus elongatulus kunnen zijn? zie bijgaande foto,s

wilde

Citeeris aan de meeste aanknopings punten voldaan
Je hebt wel veel fantasie als je denkt dat met deze foto's een graafwespentabel is toe te passen. Het lijkt mij een vrouw, maar verder kom ik niet. C. elongatulus lijkt het me zeker niet. Die heeft bijv. geen geelgroene voorkant scapus. Ook de verhoging tussen achterste ocellen en facetoog is er niet. Zie ook geen lengtestreepjes op de achterrand van het scutum.Jouw wesp heeft geelwitte knietjes op alle poten. Dat heeft elongatulus ook niet (maar het is geen kenmerk in tabellen).

Je lijkt het beest nog (dood) te hebben. Dan is het dus mogelijk om er een graafwespentabel op toe te passen. Je kunt er hier 3 downloaden (Engels, Duits, Frans). De Engelstalige Lomholt is goed bruikbaar voor onze wespen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jan-henk

Albert de Wilde dit was ook niet de bedoeling enkel mijn uitleg hierover

wilde

Als jouw uitleg over je bevindingen gedaan zijn op basis van de soort op mijn website begrijp ik je niet, want met deze foto's niet mogelijk.
Stel eerst eens zeker vast of het een man of vrouw is (vrouw 12 antennesegmenten; man 13).
Als het een vrouw is begin dan met de vorm van het pygidium (bij een man het beste te beginnen met de kleur van de clypeus).
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jan-henk

Bij mijn vorige link www.ahw.me is van algemene aantekeningen waar ik mijn bevindingen heb gehaald vandaaruit de verkeerde foto,s gemaakt, maar ik heb nu de gegevens van Wim Klein er bij heb gezien dan zijn hier verder de sleutels te vinden die nodig zijn, hiermee ga mee aan de slag zien als dit wel goede resultaten oplevert.

Jan henk

jan-henk

Voorlopig pas ik eerst, voor een "leek" gaat er voor mij te veel tijd in zitten wat nadelig is voor mijn andere waarnemingen waar ik dan niet meer aan toekom, daarom geef ik mijn waarnemingen door en laat de prof. hun ding maar doen waar zij goed in zijn.

Voor de rest nog wat aanvullingen; (als het anders is hoor ik dit wel)

Eerst wordt er een gang voor de broedkamer gemaakt


jan-henk

Voedsel bron wordt aangelegd

jan-henk

Bij de voedselbron eitje gelegd en waar deze made/rups uitkomt

jan-henk

Daarna verpoppen

jan-henk

Na verpoppen waar dan deze Crossocerus weer uitkomt

wilde

Van broednesten van deze graafwespen met vliegenprooien, larve en cocon zijn weinig foto's beschikbaar.
Als je zo veel moeite doet voor die verschillende aspecten, dan is het toch zeker wel de moeite waard om een juiste naam bij de graafwesp te hebben.
Als je er een uurtje aan besteed met een graafwespentabel (en een binoc of goede loep) moet je echt wel de juiste naam kunnen vinden.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jan-henk

#13
Met wat hulp is dit te achterhalen, uw heb dit vaak gezien maar ik moet nog het wiel opnieuw uitvinden en Latijnse namen ben ik geen ster in, vandaar nog een bijlage met een paar vragen en de laatste foto van mij waar de antennes redelijk op staan is het laatste segment ook een goed indicatie? de pygidium is door uitdroging niet zo goed meer te zien.

Als je zo veel moeite doet voor die verschillende aspecten  viel best wel mee hoor, dan is het toch zeker wel de moeite waard om een juiste naam bij de graafwesp te hebben. Daarom wou ik eerst een naam voor dit diertje

Jan henk

wilde

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jan-henk

#15
Vrouw 12 antenne sigmenten en 6 achterlichaam sigmenten de foto van Wim Klein is om een voorbeeld te zien waar ik dan op moet letten. Boeken over sluipwespen heb ik niet( ik heb een breed schala aan waarnemingen en om daarvoor allemaal boeken te moeten aanschaffen !!!!!)  en literatuur haal ik van internet en van Wim Klein heb ik alleen Supplement 1999 die ik kon vinden.
Jan henk

wilde

#16
De determinatietabel van Wim Klein staat niet op internet, alleen het supplement, maar daar heb je voor determinatie weinig aan, want het zijn alleen correcties/aanvullingen op de tabel. Er zitten nog steeds enkele storende fouten in de tabel van Wim Klein, die niet in het supplement staan. Ik heb er zelf enkele gevonden, omdat ik vastliep op enkele kenmerken en Lomholt raadpleegde, waar het wél correct in stond.
Wim heeft deze tabel indertijd gemaakt, rekening houdend met wat de tabellen van Lomholt, Dolfuss, Bitch, Schmid-Egger, etc. al vermelden.
De 3 tabellen die ik eerder noemde zijn bruikbaar, maar niet in het Nederlands.

Alle tabellen beginnen bij vrouwtjes met de vraag naar de vorm van het pygidium. Als je dat niet kunt zien door verdroging zou je het beestje misschien op moeten weken in vochtige lucht. Als je met gevangen insecten niet zorgvuldig omgaat, is al je moeite voor niets. Een vers dood insect moet je direct prepareren of in de vriezer bewaren voor latere 'behandeling'. Een andere optie als je geen insectenverzameling hebt, is bewaren in 70% alcohol.

Is het nu een vrouw of een man? Dat is me nog steeds niet duidelijk. Je gaf eerder een plaatje van poten van mannen. Daar heb je niets aan als het een vrouw is.

Om te bepalen of het zeker Crossocerus is, zou je Lindenius moeten kunnen uitsluiten. Daarvoor moet je eerst de kaak bekijken: zijn er tanden op het eind en zo ja, hoeveel?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jan-henk

Nieuwe foto,s van de kaak en pygidium toegevoegd hopelijk kunt u hier wel wat mee.

De tanden zijn niet te zien vanwege de snor Is het nu een vrouw of een man? Dat is me nog steeds niet duidelijk. Je gaf eerder een plaatje van poten van mannen. Daar heb je niets aan als het een vrouw is. dit was een voorbeeld waar ik naar moest kijken de kaak is nu duidelijk en de poten had ik dus niets aan.

De graafwespentabel van Lomholdt is voor mij moeilijk te lezen en ook nog met bepaalde onbegrijplijke woorden :huh:
Als het niet lukt wil ik het beestje wel opsturen voor onderzoek als iemand dit doen wil.

gr Jan henk

wilde

#18
De antenne heeft 12 segmenten (= vrouw, wat ik eerder al verwachtte en ook schreef)
De kaken hebben 2 tanden. Het is een Crossocerus.
Bij 'wegstrepen' van niet aanwezige kenmerken blijven er een stuk of 6 à 7 over.
Het is inderdaad een vrouw Crossocerus elongatulus, die je eerder al noemde, maar de verhoging tussen ocellen en facetoog was onduidelijk.
De rest klopt wel.

Elongatulus: glimmende ruimte tussen achterste ocellen en facetoog verhoogd. Hier niet goed te zien, maar zeer waarschijnlijk wel zo (bekijk het nog eens met een loep).
Pronotum met gele vlekken (hier te zien). Binnenzijde voorschenen geel (hier te zien).
Pygidium breed, glimmend, weinig stippels.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

JohanvantBosch

Mooie serie foto's en leuk dat er nu ook een naam op zit.
Ik denk dat het leuk is om dit op de een of andere manier met anderen te delen, misschien via een nieuwsbrief of zo?
Ik zal in elk geval ook een linkje plaatsen in de wespen facebook groep.

jan-henk

Ik ben bij dat er zover een naam is uitgekomen en mooi dat ik u kon helpen (klein beetje bijgeleerd). :duim: :duim: :duim:


Elongatulus: glimmende ruimte tussen achterste ocellen en facetoog verhoogd. Hier niet goed te zien, maar zeer waarschijnlijk wel zo
is het met deze foto beter te zien? of wordt er nog wat anders bedoeld.

Johan van 't Bosch als er anderen er wat aan hebben, prima

vr gr Jan henk

wilde

Het gaat om de gladde ongepuncteerde plek die links op jouw foto een beetje te zien is.
Die plek is iets verhoogd.
Zie mijn bijgaande foto, waar het verhoogde deel door schaduwwerking van de flitser (bij de linker achterste ocel) goed zichtbaar is.
Ook een foto van het (schoon) pygidium bijgaand.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jan-henk

Ik had beter het wespje kunnen opsturen uw foto,s zijn veel beter.

Ik heb even mijn foto,s bekeken en kom deze 2 foto,s tegen wat u bedoeld waarvan 1 met een pijltje.

Nog bij te vermelden dat mijn wespje plm 6 mm groot is en gevonden tussen een paar stenen.

Jan henk

John Bouwmans

Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

jan-henk

Ik denk dat je dit ook maar èèn maal in je leven meemaakt  heel bijzonder vooral toen het wespje maar gewoon door bleef graven en weer weg vloog en kwam weer terug om te graven, prachtig, verder ook zeer leerzaam met dank van Albert de Wilde
dank voor de  :duim:
Jan henk