Mooie natuurgebieden op 8 uur rijden van Nederland

Gestart door NielsDH, mei 05, 2019, 12:10:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

NielsDH

Beste lezers,

Ik ga normaal gesproken op vakantie aan de hand van de Crossbill-guides. Zeer mooie gidsen die mij veel informatie geven over de te bezoeken gebieden. Dit jaar wilde ik echter een keer minder ver op vakantie, maar wel buiten Nederland. Nu leek het mij leuk om op maximaal 8 uur rijden op vakantie te gaan met de auto (kamperen).

Zelf heb ik al heel veel vogelsoorten in Europa gezien, waardoor het moeilijk wordt om nog op dat vlak een mooi gebied te vinden in deze regio. Op het vlak van mijn andere interesses; vlinders, amfibieƫn en planten is er nog een stuk meer te winnen.

Omdat de Crossbill Guides op dit moment geen plek in deze regio onder handen hebben genomen (op enkele in Nederland na) weet ik niet goed waar ik echt een vakantie in die regio kan beleven waar ik nog mooie dingen kan vinden die mij enthousiast maken ;)

Heeft er iemand tips voor meerdere plekken (hoeven geen enorme natuurparken te zijn, ik vind kleine locaties die zeer uniek zijn ook heel leuk om te bezoeken) in de genoemde regio die dus op het vlak van vlinders, planten en amfibieƫn (en vogels als dat kan) misschien minder bekend maar toch zeer de moeite waard zijn?

Jullie bijdrage zal zeer gewaardeerd worden door mij en mijn vriendin :)

groeten, Niels de Haan.

Michiel en Milka

De Vercors - Frankrijk. Vanuit Noord-Nederland misschien buiten je gewenste afstand, maar zeker de moeite waard. Door het hoogteverschil heb je 'laagland- en hooggebergte vlindersoorten'. Echt zuidelijke soorten kun je hier al tegenkomen. voorbeelden: Cleopatra, Blauwoogvlinder. 50+ soorten is goed haalbaar, afhankelijk natuurlijk van de periode waarin je gaat.
Voor planten geldt hetzelfde, maar daar ben ik minder in thuis.

"In de genoemde regio" is natuurlijk een ruim begrip. Met 10 uur rijden kun je een cirkel van zo'n 900 km om Nederland trekken. Dan heb je oneindig veel mogelijkheden.  :blink:

Groet, Michiel

annelies vriens

Beste Niels,
Bij toeval zag ik je oproep. Wij komen vaak en graag in het Eifelgebied; m.n. de regio rondom Blankenheim boeit enorm wat betreft insecten.
Zojuist terug uit dit gebied en bijv. de sleutelbloemvlinder, aardbeivlinder en bont dikkopje gefotografeerd. Daarnaast genoten van de vele insecten en fraaie planten. Bij Nettersheim ligt het bekende schmetterlingspfad; zie https://www.naturzentrum-eifel.de/aktiv-draussen/schmetterlingspfad.html. In Marmagen vindt je op het dorpsplein een groot bord waarop 6 wandelroutes staan afgebeeld. Via de site www.kreis-euskirchen.de kun je misschien in het bezit komen van het wandelmapje -Wandern an der oberen Ahr- waarin een 5-tal prachtige wandelingen in deze omgeving zijn opgenomen zoals bijv. de ''visjesroute'' [kleine P aan de K43 komende vanuit Ripsdorf/Alendorf]. Kortom, genoeg te zien in deze omgeving [ik ben nu nog bezig mijn foto's in te voeren op obsevado.org....].
Ik hoop dat je er wat aan hebt. Vriendelijke groet, Annelies Vriens

NielsDH

Goedeavond,

Beiden bedankt voor jullie goede en uitgebreide antwoorden! Ik ga dit weekend weer eens naar de Eifel en zal daarbij zeker de tips meenemen!

Mvg, Niels