Vraagje over Rubus laciniatus

Gestart door tekenaar, augustus 06, 2019, 18:33:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Is eigenlijk bekend waar Rubus laciniatus vandaan komt? Is het een cultivar van R. nemoralis of een of andere hybride en is hij ook inheems in een deel van Europa? Met internet kom ik niet veel verder als een losse opmerking "native in eurasia", die me eigenlijk niet zoveel zegt. De onderliggende vraag is in welke delen van Europa we hem als exoot moeten beschouwen.

Alvast dank,
Paul
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

peterv

Rubus laciniatus is een cultivar van Rubus nemoralis. Bij Rubus nemoralis komen, heel zeldzaam, wilde planten voor met sterk ingesneden blad. Het vermoeden bestaat dat R. laciniatus vanuit Engeland in cultuur is gebracht en later als cultuurplant verder is verspreid. De 'veredeling' heeft zich nog verder doorgezet naar een stekelloze mutatievorm van R. laciniatus.
In de kern is Rubus laciniatus dus een vorm/mutant van een inheemse soort (geen hybride met andere soorten) die in het verspreidingsgebied van R. nemoralis (vooral Britse eilanden, Nederland, Duitsland, Polen) ook als natuurlijke vorm kan optreden. De term exoot is lastig te hanteren voor andere gebieden omdat bramen af en toe (via trekvogels?) opduiken op plaatsen heel ver buiten het hoofdareaal. Als natuurlijke dispersie niet kan worden uitgesloten als (mede) oorzaak voor verspreiding van een soort, dan is de term exoot al niet meer bruikbaar.
Peter Venema

tekenaar

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/