Floradatabank etc.

Gestart door dirder, augustus 04, 2019, 13:08:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

dirder

In m'n eigen regio stonden ooit waarnemingen van Reuzenzwenkgras op waarnemingen.be via de floradatabank. Vreemd genoeg lijken die terig verdwenen. Enige toelichting mogelijk?
Groeten, Dirk Derdeyn.

RutgerB

Er was een update van de Florabank in GBIF.  We hebben de oude gegevens eruit gegooid en de nieuwe erin gezet. Helaas zijn die hokwaarnemingen niet meer als vierkant zichtbaar, maar als punt met een cirkel van 1 km. Maar dat is weer een heel andere discussie.

De oorzaak van het verdwijnen is dus dat deze gegevens niet meer (vrij) in de Florabank staan. Dan kan met correcties te maken hebben, maar het kan ook zijn dat een waarnemer/instantie die aan de Florabank levert niet meer wil dat de gegevens ook in GBIF komen. 

hendrikD

Voor sommige soorten Rubus staan er veel oude gegevens van Vannerom (jaren 70 en 80), en soms meer recente (begin van deze eeuw). Als bron wordt de Florabank.Flower opgegeven. Het betreft evenwel alleen gegevens uit Vlaanderen, en dan meestal ook uit de provincies Limburg en Antwerpen. Vb. Rubus gratus met honderden gegevens. Voor andere soorten is er dan weer bijna niets (vb. Rubus bertramii). Is daar een uitleg voor? Vannerom heeft toch heel België geïnventariseerd.

RutgerB

De Florabank bestaat uit meerdere datasets. Alleen de recentste, die van Vlaanderen, is geïmporteerd. De andere is van geheel België en ruwweg tot 1979. Beide zijn wel gezamenlijk te raadplegen op http://projects.biodiversity.be/ifbl  of GBIF. (bijv. https://www.gbif.org/species/2994551).  Ik zie trouwens voor Rubus bertramii op de Vlaamse site dat de verspreiding grofweg beperkt blijft tot Limburg.