Gewone ossentong? => op basis van locatie tuinossentong

Gestart door Rayan Majoor, juli 18, 2019, 18:43:14 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rayan Majoor

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/176528632/.
3 Gewone ossentong - Anchusa officinalis bloeiend
datum: 2019-07-14
locatie: Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Kennemerduinen (NH)

foto's:


Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

nielseimers

Het is vermoedelijk allemaal Tuinossentong in dit gebied. Er is divers materiaal verzameld en naar Leiden gebracht en alles is Tuinossentong gebleken. Of de zuivere Gewone ossentong of de zuivere Geelwitte ossentong hier voorkomen, is onduidelijk, maar onwaarschijnlijk. Het probleem is dat het onderscheid van Tuinossentong t.o.v. Gewone en Geelwitte ossentong erg lastig kan zijn.

Rayan Majoor

Bedankt voor de reactie! Ik vond het verschil inderdaad al niet echt duidelijk, maar dat ligt dus niet aan mij :rolleyes:
Deze witte https://waarneming.nl/observation/176529113/ zal dan ook tuinossentong zijn neem ik aan (ervan uitgaande dat alles hier tuinossentong is)?
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

nielseimers


RutgerB

#4
In de Belgische duinen groeien vele kleurvariaties van ossentong en is er naar mijn weten nog al wat gecontroleerd en blijken zelfs de wittige/gelige/bont gekleurde exemplaren Gewone ossentong.  Diegene met een 'originele' blauwpaarse kleur zou ik dan al helemaal niet aan een kruising durven toeschrijven.

Kennelijk is vooral de vorm/grootte van de 'kelklobben', laat ik het maar kelkblaadjes noemen een onderscheidend kenmerk. Bij de kruising en Geelwitte afgerond, bij Gewone ossentong puntig. De insnijding is bij Gewone ongeveer de helft van de lengte, bij de kruising en Geelwitte minder dan de helft, bij Geelwitte zelf ongeveer een derde.