reeenwerk? ontvelde bomen

Gestart door Ted van der Knaap, april 15, 2008, 21:50:06 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ted van der Knaap

..in natuurgebied(je) "de Reten" nabij Schijf (N-Br.)..

een klein naaldbomenbosje waar een klein groepje loofboompjes stonden (foto 1 + 2) en even verderop nog 2 (foto 3)

De ontvelde boompjes.. ..neem aan dat dat het werk van een ree/hert is d.m.v. schuren van het gewei

alle naaldbomen waren intakt en alleen de loofboompjes waren bewerkt... ...waarom laten ze de naaldbomen links liggen?

iemand een antwoord daarop?
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Ted van der Knaap

groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Ted van der Knaap

groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

BartNoort

Ik heb niet zoveel verstand van reeen sporen, maar vind dit er wel erg netjes uitzien, en denk meer aan mensenwerk, kan het zijn dat de beheerder die paar loofboompjes weg wilde hebben en ze "geringd" heeft? Dan sterft de boom af vanwege gebrek aan sapstroom, en blijft er mooi dood natuurlijk hout staan.
Bart Noort
Admin Zoogdieren & lid van
(Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland)

Ted van der Knaap

..dat is een hele mooie verklaring..  de loofbomen waren toch een beetje dissonanten in het bosje..

op de grond lagen ook afgezaagde takken.. ..nooit geweten dat het zo werkt, het "ringen" en dat de boom dan sterft.

:duim:  voor je uitleg
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

logico

CiteerIk heb niet zoveel verstand van reeen sporen, maar vind dit er wel erg netjes uitzien, en denk meer aan mensenwerk, kan het zijn dat de beheerder die paar loofboompjes weg wilde hebben en ze "geringd" heeft? Dan sterft de boom af vanwege gebrek aan sapstroom, en blijft er mooi dood natuurlijk hout staan.
Het zijn inderdaad geen veegsporen van reeen of herten.

Ben het er mee eens dat het mensenwerk is.
Alleen wel een omslachtige manier om de bomen dood te krijgen.. Topic openener zei al dat er veel omgezaagde bomen lagen. Dus waarom dan deze ook niet gewoon omzagen?

Meestal worden bomen die als dood hout moeten dienen geringd met een oppervlakkige zaagsnede rond de stam om de sapstroom te stoppen.
Maar goed :)
Met vriendelijke groet,
Patrick

evertdirks

#6
Volgens mij is dit amerikaanse vogelkers.
Deze boompest wordt actief bestreden.
Bij gewoon omzagen lopen de stompen weer uit.
Bij ringen sterft ook de wortel af en kom de boom niet terug.

B) Evert
Evert

Leer eerst het "gewone" herkennen, dat komt het bijzondere vanzelf.

pgvdberg

Evert heeft 100% gelijk. Als je goed naar de "ringen" kijkt, zie dat dit netjes afgeschraapt is tot voorbij de houtvaten die teruglopen naar de wortels. Dat is een effectiever middel ter bestrijding dan afzagen.

pepijncalle

Klopt is Amerikaanse vogelkers, een ongewenste exoot

thomas90

In het bos waar ik vaak loop is dit een heel algemenen vondst.
In een paar hectaren bos is een paar jaar geleden de vogelkers effectief bestreden.  Er komen overal weer nieuwe boompjes (vogelkers) op, het heeft dus niet zo veel zin.  
Groeten,

tekenaar

#10
mmm, of het zin heeft kan je volgens mij pas na jarenlang bestrijden zeggen. Natuurlijk komen er veel nieuwe boompjes op en ook lopen afgezaagde boompjes uit vanuit de wortels, maar om nu helemaal niets te doen dat is zo fatalistisch: dan accepteer je dus dat op deze terreinen (en uiteindelijk veel andere aangrenzende terreinen) vogelkers de andere vegetatie verdringt. Effectieve bestrijding van exoten betekent meestal jarenlang steeds weer actie ondernemen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

grunsven

Door regelmatig terug te komen kan Amerikaanse vogelkers terug gebracht worden tot een acceptabel niveau. Als je niks doet kan het heel dicht worden en de natuurlijke verjonging stoppen.
Het is vrijwel onmogelijk om Am vogelkers echt kwijt te raken maar je kunt hem wel op zo'n laag niveau houden dat hij onschadelijk is (en zich niet verspreid).
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Ted van der Knaap

CiteerTopic openener zei al dat er veel omgezaagde bomen lagen. Dus waarom dan deze ook niet gewoon omzagen?

...dat wil ik even tegenspreken...

op foto 3 zie je een grote (omgezaagde!) tak liggen, dat was de enige grote met wat kleinere takken rondom

wat ik me afvraag.. ..waarom is er niet eerder ingegrepen.. neem aan dat deze boompjes er een aantal jaren over gedaan hebben om tot dit formaat te komen
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

g.j. keizer

#13
CiteerDoor regelmatig terug te komen kan Amerikaanse vogelkers terug gebracht worden tot een acceptabel niveau. Als je niks doet kan het heel dicht worden en de natuurlijke verjonging stoppen.
Het is vrijwel onmogelijk om Am vogelkers echt kwijt te raken maar je kunt hem wel op zo'n laag niveau houden dat hij onschadelijk is (en zich niet verspreid).
Uit veldonderzoek is gebleken, dat het regelmatig ringen van Amerikaanse vogelkers op langere termijn geen effectieve bestrijdingsmaatregel is. Verder is het afdoden met een sporenpreparaat van de bij Prunus en Sorbus loodglansziekte veroorzakende Paarse korstzwam (Chondrostereum purpureum), dat op afgezaagde stobbes werd aangebracht, niet mogelijk gebleken. Prunus serotina (b)lijkt de enige Prunussoort, die resistent is voor deze ziekte. Het verdient dan ook de voorkeur om de Bospest met wortel en tak te verwijderen. Daarnaast is gebleken dat ringen of vraatschade door paarden en runderen bij essen en esdoorns niet tot het afsterven van de boom leidt, de ontbaste zones raken binnen enkele jaren met wondweefsel (callus) overgroeid, waarna opnieuw een gesloten bast ontstaat.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Jeroen Nagtegaal

Om Am. Vogelkers te bestrijden kun je ook om de biodiversiteit van een bos te vergroten, de grotere exemplaren van P. serotina ringen. Je zorgt dan dat de boom geen zaad meer vormt. Verder zal men jong opschot uit moeten trekken en ervoor zorgen dat de wortels niet opnieuw kunnen gaan uitlopen. Verder kunnen de grotere exemplaren van prunus, 5cm en dikker. Gezaagd worden en gesmeerd worden met Round-up, Dit moet wel in het najaar gebeuren en ook op de verse zaagwond omdat het zinloos is anders.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

veldman

CiteerUit veldonderzoek is gebleken, dat het regelmatig ringen van Amerikaanse vogelkers op langere termijn geen effectieve bestrijdingsmaatregel is.
Welk onderzoek is dat?

g.j. keizer

CiteerVerder kunnen de grotere exemplaren van prunus, 5 cm en dikker, gezaagd worden en gesmeerd worden met Round-up, Dit moet wel in het najaar gebeuren en ook op de verse zaagwond omdat het zinloos is anders.
Jeroen,
Round up "ruimt" niet alleen de stobbes van de Bospest "op",  maar doodt ook de overige planten rondom de stobbe en vernietigt het in de bodem aanwezige bodemleven, waaronder de mycelia en endo- of ectomycorrhiza's van paddenstoelen en zwammen. Het wordt dan ook afgeraden om Round up in natuurgebieden toe te passen.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Jeroen Nagtegaal

Ik weet het, maar toch zal het soms nodig zijn. Daarom juist ook alleen gebruiken als het zinvol is. Dus in het najaar en op verse zaagwonden.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

g.j. keizer

#18
Citeer
CiteerUit veldonderzoek is gebleken ...
Welk onderzoek is dat?
Joram,
Het grootschalige, meerjarige (experimentele) veldonderzoek naar de effectiviteit van de verschillende methoden van bestrijding van Amerikaanse vogelkers vond plaats op de Hoorneboegse Heide (Hollandsche Rading-Hilversum). Parallel daaraan en daarop volgend vonden elders in Nederland kleinschalige onderzoeken plaats met vergelijkbare uitkomsten.
De onderzoeken naar de effectiviteit van ringen bij Acer werden in diverse, door mij gedurende een periode van 15 jaar op de relatie tussen beheer en het voorkomen van macrofungi onderzochte en gemonitorde terreinen van NM en het ZHL in het natuurgebied de Duinen van Oostvoorne (omgeving Tenellaplas) en de landgoederen Strypemonde en De Mildenburg in Oostvoorne uitgevoerd. Uit het onderzoek in de duinen bleek bovendien, dat de in het terrein rondlopende IJslandse pony's in het voorjaar de toppen of jonge scheuten van Kruipwilg (Salix repens) als zelf-medicatie (acethylsalicylzuur) vraten, wanneer ze, zoals bleek uit analyse van de uitwerpselen, die tevens op macrofungi werden onderzocht, last van darmparasieten hadden.
Onderzoek naar de effecten van vraatschade bij Fraxinus vond onder meer plaats in door mijzelf gemonitorde en geïnventariseerde terreinen als het Oudelandse park (Hoogvliet) en het Schiebroekse park (Rotterdam), waar grote grazers (Schotse hooglanders) als beheersmaatregel werden ingezet. Verder bleek, dat de runderen in het voorjaar alleen de bloemen van Speenkruid "afgraasden" zonder blad binnen te krijgen en op die manier verse vitaminen (caroteen) tot zich namen. Dit doen kleine zangvogels in het voorjaar overigens om dezelfde reden ook met de bloembladeren van gele krokussen.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

g.j. keizer

#19
CiteerDus in het najaar en op verse zaagwonden.
Jeroen,
Voor het bodemleven, waarvan alle groene planten, struiken of heesters en bomen (grotendeels) voor hun water- en voedselvoorziening (mineralen, vrije stikstof) afhankelijk zijn, maakt het seizoen niet uit.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Jeroen Nagtegaal

Maar wel voor de effectiviteit, De sapstroom is in het najaar neerwaarts en in het voorjaar opwaarts.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Lieven

Vanaf welke leeftijd kan een Amerikaanse vogelkers eigenlijk al zaad produceren? Ik zie soms hele kleine struiken die al in bloei staan, maar ik heb er geen idee van hoe oud die zijn.

g.j. keizer

#22
CiteerMaar wel voor de effectiviteit, De sapstroom is in het najaar neerwaarts en in het voorjaar opwaarts.
Jeroen,
Ik weet het, het is maar waar je voor kiest : het afdoden van stobbes met Round up, waarbij het gehele bovengrondse en bodemecosysteem verloren gaat, of het wat arbeidsintensievere handmatig of machinaal verwijderen van de stobbe en de wortels, waarbij het ecosysteem (grotendeels) intact blijft.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Jeroen Nagtegaal

Ik ben er zeker niet onbekend mee, Via stages en school krijg ik er wel meer te maken. Het gebruik van Round up wordt ook overal zo min mogelijk gehouden. Echter heb je soms te maken met een monucultuur van dennen, waarbij een sterke ondergroei is van Vogelkers. Zeker als men het bos wil gaan omvormen is het verstandig om de soort voor de oogt teruggedrongen te hebben. Vaak is handmatig werk niet meer mogelijk, dan zal er 1 malig toch round up gebruikt worden en daarna zal 2 jaarlijks worden teruggegaan om te trekken. Het is bij somige percelen en regio's zo uit de hand gelopen dat je een paar jaar fanatiek alle percelen met zaaddragers toch zult smeren wil je het enigzins kunnen handhaven. Dit is op het moment de snelste en goedkoopste manier om ere vanaf te komen. En dan vind ik dat je dan maar die 3 jaar round up gebruikt om geld uit te sparen om het geld ergens anders 3 keer zo zinnig in te kunnen zetten.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

g.j. keizer

#24
CiteerEchter heb je soms te maken met een monocultuur van dennen, waarbij een sterke ondergroei is van Vogelkers. Zeker als men het bos wil gaan omvormen is het verstandig om de soort voor de oogt teruggedrongen te hebben. Vaak is handmatig werk niet meer mogelijk, dan zal er 1 malig toch round up gebruikt worden en daarna zal 2 jaarlijks worden teruggegaan om te trekken. Het is bij somige percelen en regio's zo uit de hand gelopen dat je een paar jaar fanatiek alle percelen met zaaddragers toch zult smeren wil je het enigzins kunnen handhaven. Dit is op het moment de snelste en goedkoopste manier om ere vanaf te komen.
Jeroen,
Begrijpelijk, maar in opstanden van dennen desastreus voor de vele (boomsoortgebonden) ectomycorrhizasymbionten, die overal in de bodem met schimmeldraden (hyfen) aanwezig zijn en in het ergste geval, voordat ze zelf afsterven, de Round up met hun mycelia opnemen en via de schimmelmantels aan de boomwortels doorgeven. De aangetaste en niet langer (volledig) door ectomycorrhiza's omgeven wortels worden daardoor gevoelig voor aanvallen van parasitaire paddenstoelen en zwammen als de agressieve "cambiumkillers" onder de Honingzwammen (Armillaria mellea; A. ostoyae) en de op naaldbomen gespecialiseerde Dennenvoetzwam (Phaeolus schweinitzii) of Grote sponszwam (Sparassis crispa). Zie ook : http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=34547 . Dit fenomeen kan tevens optreden bij het via druppelaars of injecties in de bodem brengen van knoflookpreparaten, die voor de bestrijding van boomluizen worden gebruikt (zie : http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=32451 ).
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

g.j. keizer

#25
Jeroen,
Nog een aanvulling over de schadelijkheid van round up. Het vermoeden bestaat, dat de werkzame stoffen, de glysofaten, verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde afname van amfibieën. Verder wordt round up in verband gebracht met het ontstaan van ziekte bij zoogdieren (bron : Forum Vroege Vogels).
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Tim Asbreuk

CiteerNog een aanvulling over de schadelijkheid van round up. Het vermoeden bestaat, dat de werkzame stoffen, de glysofaten, verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde afname van amfibieën

Dit is nieuw voor mij. Is het dan niet zo dat het vooral de klimaatsverandering, biotoopvernietiging en een soort ziekte de boosdoeners zijn? Of is dit een vierde bedreiging?
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

g.j. keizer

#27
Citeer
CiteerHet vermoeden bestaat, dat de werkzame stoffen, de glysofaten, verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde afname van amfibieën
Of is dit een vierde bedreiging?
Tim,
Afgaand op de bron, ja. En nog een aanvulling uit dezelfde bron : "Direct schadelijk voor de gezondheid is glyfosaat als een mens of dier hiermee in aanraking komt via een (huid)wond. Je knie schaven op een plek waar recent round up is gespoten betekent een paar dagen ziekenhuis." Zo kan je je voorstellen hoe het kikkers en padden vergaat, waarvan de huid zelfs al gevoelig is voor bepotelen (schimmelinfecties).
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Jeroen Nagtegaal

Ik heb dit al eerder hegoord, en dat werd bevestigd door een jaar met nouwelijks voorplanting in poelen waarbij wlegn waren bestreden. Echter ben ik nog steeds van mening dat prunus van groter formaat alleen bestreden kan worden door te smeren. Je kan oook schapen en geiten erin hjagen en druk begrazing toepassen, aleen dit geeft als nadeel dat alle jonge opslag wordt aangevreten!
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Tim Asbreuk

Prunus is een groot probleem dat geef ik toe. Vroeger was ik ook ontzettend fel op die planten. Als ik ze tegenkom worden ze ook indien mogelijk geringd of met wortel en al uit de grond getrokken. Ik weet dat dit vechten tegen de bierkaai is. Ik denk dat we het in de hand moeten houden totdat ze een natuurlijke vijand krijgen. Ik ben zelf altijd huiverig met gifstoffen omdat de gevolgen vaak vele jaren later pas duidelijk worden denk aan DDT of niet echt een gifstof maar wel giftig asbest. Voor prunus zie ik een gestructureerde alles verwijderende aanpak (per bos/gebied/afdeling) als beste oplossing. Dit kost de eerste jaren vrij veel tijd en later zou het een kwestie van bijhouden zijn. Dit kan misschien i.c.m. vrijwilligers
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk