Dode mieren op een kluitje

Gestart door Hannie Luijten, juli 12, 2019, 06:24:01 AM

Vorige topic - Volgende topic

Hannie Luijten

Wat kan er met deze mieren gebeurd zijn? Dit kluwen zat aan de uitgebloeide steel van een Bosandoorn en er zat geen leven meer in.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/176158804/.
10 Glanzende houtmier - Lasius fuliginosus imago, dood, gezien
datum: 2019-07-11
locatie: Harfsen (GE)

foto's:


Een kluitje dode mieren op de uitgebloeide steel van Bosandoorn
Groet, Hannie

Hannie Luijten

Vandaag kwam ik weer een kluitje mieren tegen. Is er helemaal niemand die dit herkent? Als het het werk van een spin is dan was die wederom iet in de buurt..Groet, Hannie

Weia

In je eerdere bericht wordt gezegd dat galgspinnen dit doen. Wanneer ze langskomen om dit voedselvoorraadje te nuttigen, geen idee!
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Hannie Luijten

Klopt dat ik op het spinnenform attent werd gemaakt op de galgspin Dipoena melanogaster die 's nachts mieren verzamelt. Maar dan het liefst Lasius niger.  Hier gaat het om Lasius fuliginosus (https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=454948.0). Daar lopen er hier aardig wat van rond, maar ook Lasius niger is aanwezig.  Misschien is de spin niet zo soortvast? Of is er nog een andere soort? Ik kan (tot nog toe) nergens foto's vinden van dergelijke clustertjes mieren. En ik kan me toch ook niet voorstellen dat ik de enige ben die dit heeft waargenomen.
De kans dat ik de spin die hier achter zit ooit te zien krijg is vrijwel nihil. Het is maar een klein ding en als hij dan ook nog 's nachts opereert...
Groet, Hannie

p.boer

Beste Hannie,
Heb toch al heel wat gezien op mierengebied, maar dit nog nooit. Heel uniek lijkt me. Ik weet iets van de galgspin, maar niet dat deze een webje zou spinnen rond haar prooien. Ik zie op jouw foto's ook niets van een webje. Op internet kan ik er niets over vinden, maar dat kan aan mij liggen.
Galgspinnen zijn overigens niet kieskeurig wat de soort betreft.
Kan de persoon van het spinnenforum misschien een literatuuropgave verstrekken waar dit gedrag wordt beschreven? Dan zouden we er uit kunnen zijn.
Met vriendelijke groet,
Peter Boer

Hannie Luijten

Dag Peter,
Eerst zaten ze allemaal dood in de hars van de coniferen, vervolgens in elkaar verstrengeld op een kluitje. Ben erg blij met al die mieren!  :rolleyes: Maar je ziet nog eens wat aparts!
Voor zover ik het nalees heeft niemand iets gezegd over een webje rond de mieren. Er was ook helemaal niets van spinrag te zien bij de mieren dus dat je dat niet ziet op de foto's klopt. Ik heb ze onder de microscoop gehad en er zat echt geen spinragje aan. Ik heb 2x zo'n kluitje gevonden, 1x hing het in de uitgebloeide bloemsteel van Bosandoorn, de 2e vond ik in de uitgebloeide bloemen van een Spirea.
Dit is de link naar het spinnenforum waar ik de waarneming het eerst gemeld heb omdat ik dacht dat het misschien het werk van een spin was:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=454948.0
Groet, Hannie