Welke zandbij

Gestart door wilde, juli 09, 2019, 22:32:37 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/176050920/.
1 Zandbij onbekend - Andrena spec. imago, foeragerend
datum: 2019-07-09
locatie: Koudekerke - Ter Poorteweg e.o. (ZL)

Obsidentify geeft verschillende duidelijk foute namen.
Zou misschien een man Andrena flavipes kunnen zijn, maar is eigenlijk wat te klein voor die soort.
Nog andere suggesties?

foto's:


Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Annemiek van Dijk

Albert,

Ik ben niet zo'n kenner als jij maar zo te zien zat de bij op reseda lutea? Als ik domweg vanuit reseda zoek naar Andrena-soorten kom ik uit bij agilissima (Zuid-Limburg), dorsata (9-10mm kleiner dan flavipes, dan wel erg uitgekleurd?), pilipes (11-14mm groter dan flavipes) of wilkella (8-10mm). Misschien komt die laatste in aanmerking, die ook in Zeeland voorkomt? Zie ook dit youtube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=J_O0gScz52c Dat lijkt iig wel wat op jouw exemplaar. Succes!

Groet,
Annemiek
M.V.G. Annemiek van Dijk

Annemiek van Dijk

A. wilkella heeft onderbroken haarbandjes lees ik, dus die zal het niet zijn.

Groet, Annemiek
M.V.G. Annemiek van Dijk

wilde

Er is ook een vrouwtje van vermoedelijk dezelfde soort. Dat zie ik op andere bloemen, bijv. bloeiende sedum, maar ik meen ook op Reseda. De Reseda heb ik vorig jaar gezaaid voor Hylaeus signatus. Toen zag ik ze niet. Dit jaar vliegen er veel mannetjes van rond en een enkel vrouwtje dat het leven wordt zuur gemaakt met al die over-actieve mannen. Reseda wordt door diverse bijen bezocht, maar alleen de Hylaeus lijkt er echt aan gebonden. Reseda is een zeer goede drachtplant. Maar het zaait nogal uit. Ik heb er circa 5 m² van en het wemelt van de insecten.
Andrena agilissima is het zeker niet. Die is veel groter en blauwer. Het probleem is dat het beestje erg afgevlogen is en verkleurd door de zon.
Pilipes is een zuid-oostelijke zeldzame soort die op Walcheren niet zal voorkomen.
Andren dorsata is het niet vanwege de antenneformule: die heeft segment 3 kort; 4 lang. Mijn mannetje heeft het net andersom, dus als flavipes: 3 lang; 4 kort. Een soort van de wilkella-groep zal het niet zijn. Dan blijft dus flavipes over. Het beestje lijkt net te klein, maar ik heb er alleen veldopnamen van en dat is een schatting.
Voor zekerheid zou ik het vermoedelijk bijbehorende vrouwtje moeten vangen en de pootscopa schoonmaken van stuifmeel. Dan kijken welke de haarkleur is. Ze is nog steeds op stuifmeel aan het foerageren. Beide zouden dan een 2e generatie moeten zijn.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me