Vlinders in het nieuws

Gestart door woen, juli 09, 2019, 15:57:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#3
Hoe vliegt het landkaartje dit voorjaar? op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 27 april 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Fietspad vlindervriendelijk hersteld op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 4 mei 2020 over het donker pimpernelblauwtje.
Met vriendelijke groet, Deborah


Deborah

#6
Nachtvlinderjaar 2020: vijf nieuwe soorten en flink wat zeldzaamheden op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 28-12-2020.

Vlinderjaar 2020: geen goed jaar, maar wel een met lichtpuntjes op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 31-12-2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Nachtvlinders gaan maar door op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 21 januari 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Doe je mee met het libellenmeetnet? op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 1 februari 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

ruut

Eikenprocessierups overleeft winterkou, maar heeft wel een nieuwe vijand
Gisteren om 13:57 • Aangepast gisteren om 18:04

De eikenprocessierups heeft het strenge winterweer van vorige maand goed overleefd. Het is niet te verwachten dat de eitjes door de kou zullen afsterven. Wel hebben ze een nieuwe natuurlijke vijand in de vorm een sluipwesp. Dat maakt het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Mill vrijdag bekend.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard
Waarschijnlijk komen de eitjes in de eerste helft van april uit. De brandhaartjes van de rupsen zorgen voor vervelende jeuk als ze de huid raken. Vorig jaar werd ongeveer een derde van de eikenbomen besmet. Dat was veel minder dan het jaar ervoor, toen de helft van de bomen besmet werd.

Hoeveel last we deze zomer krijgen van de rups is nog niet te zeggen. De vorstperiode in februari lijkt geen invloed te hebben op de ontwikkeling van het diertje. Het kenniscentrum controleerde de eitjes in verschillende regio's. De eikenprocessierupsen maken het goed in hun eipakketjes, zo blijkt.

Natuurlijke vijand erbij
Tijdens de jaarlijkse controle werden voor het eerst geparasiteerde eitjes gevonden, een unieke ontdekking voor Nederland. In deze eitjes groeit geen processierups maar een sluipwesp. Rups-parasieten waren al wel bekend, maar ei-parasieten nog niet, vertelt Silvia Hellingman, die de ontdekking deed.

Om welke soort sluipwesp het gaat is nog niet bekend. De geparasiteerde eitjes zijn verzameld in een natuurgebied met heidevelden, zandverstuivingen en vennen.

Het is overigens niet de verwachting dat de sluipwesp een al te grote rol zal gaan spelen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Een natuurlijke vijand roeit namelijk nooit zijn eigen voedselbron uit, stellen biologen op de website Nature Today.

LEES OOK: Wat helpt tegen eikenprocessierupsen en wat niet? Een overzicht

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3352634/eikenprocessierups-overleeft-winterkou-maar-heeft-wel-een-nieuwe-vijand

Deborah

Versnippering van leefgebied verhindert vlinders om mee te bewegen met klimaat in Nature Today door De Vlinderstichting en Wageningen Universiteit & Onderzoek d.d. 11 maart 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah


ruut

De kolibrievlinder is een nachtvlinder die overdag vliegt
Beestjes Hij is een vliegend vat vol tegenstellingen: geen vogel maar nachtvlinder die houdt van de dag, en een trekvlinder die blijft, noteert Aglaia Bouma.
9 april 2023 om 17:00

 
 Kolibrievlinder, Macroglossum stellatarum

Foto Getty Images
Tijdens een expeditie op Bonaire trachtte mijn blik een vogeltje te volgen dat onnavolgbaar snel van bloem naar bloem vloog, daar een fractie van een seconde voor bleef hangen om er nectar uit te drinken en vervolgens weer te verdwijnen. Ik wist alleen maar dat het moest gaan om een kolibrie – heel kleine, Amerikaanse vogels die behoren tot de familie Trochilidae – omdat ik datzelfde gedrag ken van een vlinder.

Snavel
De kolibrievlinder, Macroglossum stellatarum, wordt zo genoemd omdat dit insect net als deze vogels in staat is stil te hangen voor een bloem om daar nectar uit te zuigen. Dat doet hij met zijn lange roltong, die tijdens het drinken wel wat lijkt op een snavel. De letterlijke betekenis van Macroglossum is dan ook 'lange tong'. Daarmee kan hij goed uit moeilijk bereikbare, diepe bloembuizen drinken, al vindt hij andere bloemen met veel nectar ook wel goed. Als rups is hij iets kieskeuriger. Een van de planten van zijn voorkeur is meekrap, Rubia tinctorum, wat de oorsprong is van een andere Nederlandse naam voor deze soort: meekrapvlinder. Maar walstro, Galium, lust hij ook graag.

Mensen die weleens geprobeerd hebben een kolibrievlinder te fotograferen, weten dat dit nog niet meevalt. Net als je hebt scherpgesteld en wilt afdrukken, is het grijsbruine diertje met oranje achtervleugels alweer vertrokken en naar een volgende bloem gezoefd. Vanwege dat beweeglijke vlieggedrag heet hij ook wel onrustvlinder of onrust. Of wellicht komt die term van de onrust die bij sommigen gewekt wordt door het hoorbare gezoem ten gevolge van de razendsnelle vleugelslag.

Als een kolibrievlinder eenmaal rijke nectarbloemen heeft gevonden, slaat hij die plek op in zijn geheugen en komt hij er iedere dag terug. Dat lijkt honkvast, maar toch staat hij bekend als trekvlinder. Meestal overwintert deze soort in Zuid-Europa en vliegt hij helemaal naar het noorden om zich hier voort te planten. Dat doet hij steeds massaler, wat maakt dat het inmiddels een heel algemene overdag vliegende nachtvlinder is.

Verre reizen maken hoeft niet meer per se voor hem. Hij voelt zich hier nu ook wel thuis
En nu de winters de laatste jaren steeds vaker zacht zijn, kruipen ze aan het eind van het seizoen ook in onze streken weleens in schuren, op zolders of in holle bomen. Verre reizen maken hoeft niet meer per se voor hem. Hij voelt zich hier nu ook wel thuis. Hij is zelfs zo op zijn gemak dat hij, tot verrassing van velen, al bij de eerste zonnestralen rond vroege voorjaarsbloeiers dartelt.

Dit doet hij ook graag in tuinen. En dat maakt dat dit vrolijke vlindertje veel wordt gezien, zeker in warme, droge jaren. Het typische vlieggedrag kan veel mensen duidelijk bekoren, te oordelen naar de veelvuldigheid waarmee de soort werd genomineerd voor de verkiezing 'Insect van het Jaar'. Maar hij mag niet meedoen. Als vlinders en andere aaibare insecten mochten deelnemen, zouden kandidaten als de boskakkerlak, Ectobius sylvestris, en de beverkever, Platypsyllus castoris, niet de aandacht krijgen die de verkiezing juist voor ze probeert op te wekken. Om het een beetje goed te maken, geef ik hem op deze plek dan maar een beetje aandacht. Insect van het jaar 2023 werd zaterdag overigens de wc-motmug (Clogmia albipunctata).

Bron https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/09/de-kolibrievlinder-is-een-nachtvlinder-die-overdag-vliegt-a4161672