Is dit SYMMORPHUS CRASSICORNIS!?

Gestart door Jeroen Brandjes, juni 25, 2019, 21:12:29 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jeroen Brandjes

Beste mensen,

Deze wesp inspecteerde vandaag en gisteren gaatjes in de gevel in onze tuin. ObsIdentify kwam niet met de meest gelijkende suggesties. Foto's leken het meest op Symmorphus crassicornis. Maarrr... dat is een zeldzame soort... En aangezien het zomaar mijn tuintje in een woonwijk is, bij deze mijn prangende vraag!  :blink:

https://waarneming.nl/waarneming/view/175109122

Alvast bedankt!

Jeroen Brandjes

wilde

Voor zekerheid moet je de pronotumhoeken kunnen zien: scherp uitgetrokken of afgerond.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Jeroen Brandjes

Dank voor je reactie, Albert. Bekijken pronotumhoeken wordt lastig...

Maar misschien zegt het formaat ook nog wat. Wesp was ca. 15 mm lang (formaat Honingbij, maar uiteraard slanker). Te groot dus voor alle 7 NLse Symmorpus-soorten behalve crassicornis en murarius. Die laatste is echter (sinds 1955) waarschijnlijk uitgestorven in NL, toch...!? Of geldt het pronotum-kenmerk juist voor eventueel onderscheid met murarius? Ik had begrepen dat bij onderscheid tussen die twee soorten vooral de vorm van het kopschild een rol speelde... (daarnaast zou het eerste achterlijfssegment van murarius een "glanzend afdalend deel" (!?) hebben...).

Ik hoop nog even te horen en anders hou ik het 'gewoon' op (onzekere) S. crassicornis.

Groeten, Jeroen

wilde

#3
De grootte van de wesp is geen zeker kenmerk. Vrouw S. bifasciatus meet gemiddeld 7-11 mm; crassicornis 11-16 mm; murarius 14-17 mm.
Alleen murarius is echt groot en de rest heeft overlappingen. Het schatten van de grootte is ook onvoldoende. Je zou op millimeterpapier de exacte grootte moeten vaststellen voor murarius.
Het verschil tussen murarius en crassicornis is dat murarius een onduidelijke dwarslijst heeft op tergiet 1, de kruingroeven zijn groot en de haarbos is sterker ontwikkeld (groter dan een ocellus).
In mijn tabellen wordt de vorm van het kopschild niet genoemd als onderscheidend.

De pronotumhoeken zijn onderscheidend voor bifasciatus (scherp) en crassicornis/murarius (afgerond)
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me