Telescoop tbv ringaflezingen

Gestart door HarryK, juni 11, 2019, 09:36:03 AM

Vorige topic - Volgende topic

HarryK

Beste mensen,

Ik ben mij aan het inlezen welke telescoop geschikt is voor m.n. ringaflezingen. Ik lees veel ringen af van diverse soorten, voornamelijk in de provincie Groningen. Tot nu toe gebruik ik mijn camera met 500mm lens, in de meeste gevallen naar volle tevredenheid. Voordeel is dat je gelijk bewijs hebt van een waarneming en er dus geen discussie bestaat of het wel goed afgelezen is. Maar soms is een vogel net te ver weg of het is een kleinere soort met een kleinere cq metalen ring. Dan mis ik een scoop.
Wat ik tot nu toe heb gelezen is dat je toch tenminste een 80mm diameter nodig bent om met minder licht nog uit de voeten te kunnen ('s winters of op slaapplaatsen). Ik heb eens door een Swarovski ATS80 HD met 25-50x W gekeken en dat zag er prachtig uit. Iets in die richting zoek ik. Maar ik wil mij niet blind staren op 1 merk/type.
Kortom, welke merken/types moet ik in de gaten houden? En wie gebruikt zijn telescoop voor ringaflezingen en hoe bevalt deze? Wat zijn dingen die je mist?

De Swarovski ATS80 HD met 25-50W staat op mijn lijstje. Maar hoe zit het met oudere Swarovski modellen? Welke oculairen? En andere merken? Wie heeft bijvoorbeeld ervaring met ringaflezingen met de Leica Televid 82? Of de oudere 77? Of misschien een Kowa?

Ik ben trouwens brildragend, ook niet onbelangrijk, maar ik heb het idee dat het met de nieuwste generatie scopes niet zo belangrijk meer is.

Ik hoef niet morgen al een scoop te hebben. Eerst maar eens info inwinnen. Een vergelijkend onderzoek wordt vrees ik lastig omdat je in een winkel de praktijk van ringaflezingen niet goed kunt nabootsen. Vandaar deze vragen. Maar als iemand toevallig een leuke gebruikte scoop weet of heeft dan hoor ik het natuurlijk graag!

Groet,
Harry
Groet,
Harry

Cygnus

Hoi Harry, ik gebruik al jaren de Leica televid 77 met 20-60x oculair voor het aflezen van ringen. Ben zelf ook brildragend en kan zowel met als zonder bril goed door de telescoop kijken. Heb met deze telescoop duizenden ringen afgelezen.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Jeroen Nagtegaal

Eigenlijk elke telescoop is geschikt. Zelf heb ik eerst met een Kowa TSN 821M heel wat (metalen) ringen afgelezen. Tegenwoordig heb ik een Swaro ATS 65 en 80 HD, beide met 20-60. Het voordeel van de 80 zit hem inderdaad vooral in de dagen met minder weer.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

HarryK

Goh, dat bijna elke scoop geschikt is.... dan heb ik een verkeerd idee over hoe de kwaliteit tegenwoordig is. Waarschijnlijk komt dat omdat ik van een collega een Swift Zoomscope 841 te leen heb, maar daar kan ik helemaal niks mee. Het is een scoop van ruim 30 jaar oud, naar wat ik begrepen heb, maar toentertijd moet het best wel een goede scoop zijn geweest, kostte iets van 700 gulden, best wel wat voor die tijd. Scherpte is ver te zoeken, behalve in lage vergroting (<25x), maar daar schiet ik niks mee op, dat kan mijn camera ook.

Dank voor de suggesties, ik schrijf ze op mijn lijst om info over op te zoeken.
Groet,
Harry

henk koffijberg

Dan deze, onderschat denk ik in het Swarovski/Zeiss geweld, maar voor mij de Holy Grail wat betreft aflezen: KOWA TSN 883 prominar met 25-60x oculair. Helder, ragscherp, compact, slecht 1,5kg.
Ik gebruik 'm in de winter met een 1.6 extender, vergroting is dan 40-96x, voor het aflezen van meeuwen, ganzen en zwanen ideaal. Nauwelijks lichtverlies en scherpte.
Verkrijgbaar bij de bekende dealer in Groningen 😊
Kosten ca. 2800 euro

Groet,
Henk Koffijberg

Johan Bos

Groet,
Johan

HarryK

Dank Henk, de Kowa staat op mijn lijst. Ik had er al het een en ander over gelezen.

De P900 ken ik Johan. Mij vader heeft er ook eentje. We hebben afgelopen winter een vergelijking gedaan tussen de P900 en mijn D500 met 500mm lens. Op een afstand van 200 meter op een regenachtige dag was een ring van een zilvermeeuw met mijn D500 net niet af te lezen. De P900 komt dichterbij, maar de scherpte op die afstand was ver te zoeken en de ring onleesbaar. Sterker nog, het was dat we wisten dat die zilvermeeuw een ring had, anders had je het niet opgemerkt met de P900 foto. Kortom, op niet te grote afstand en met helder weer is een P900 echt een heel leuk ding, maar bij meer uitdagende omstandigheden is hij voor mij onbruikbaar.

Trouwens, iemand die een Zeiss Diascope 85 T*FL heeft (gehad)?
Groet,
Harry

Wilfred

Ik heb een dergelijke Zeiss jarenlang gehad maar enige tijd geleden weer ingeruild voor een Nikon ED82 zodat ik de occulairs kon uitwisselen met mijn kleine Nikon ED50.
De betreffende Zeiss 85 T*FL is een zeer lichtsterke top telescoop van de vorige generatie met in de uitgezoomde stand (minste vergroting) een extra breed blikveld dat je overigens wel weer moest bekopen met een groter onscherpte gebied buiten het centrum. Ook staat (deze) Zeiss bekend om z'n enigszins gelige beeld. Dat gaf op grijze bewolkte dagen weliswaar een prettig beeld maar ik geef toch de voorkeur aan een neutralere beeldkleur. Bovengenoemde issue's heb ik nooit als een probleem ervaren maar als ik nu terug moest zouden ze me mogelijk wel tegenstaan. De Zeiss was qua gewicht overigens een stuk lichter dan mijn huidige Nikon 82. Een nadeel was verder dat zonder paraattas (die had ik niet) de "metalen" body best wel eens koud kon worden voor je handen in de winter. Een nadeel van de meeste paraattassen is dat al die los hangende flappen, riemen, mutsen en doppen bij een beetje wind het beeld verstoren. Daarmee kom je op het voordeel van de Swarovski ATS of ATX telescopen en dat is dat je geen paraattas nodig hebt omdat dat de bodys zijn voorzien van een soort rubberlaag die behalve bescherming ook comfort voor je handen biedt. (er zullen tegenwoordig wel meer top-telescopen zijn met een dergelijke body-afwerking).