Hallo Alexander,
Zal een poging doen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Veel antwoorden staan inderdaad al verspreid in de verschillende topics.
Bevochtig je de aarde (zand) tijdens overwintering? De omgekeerde doos lijkt niet erg handig om te openen / sluiten.Nee, ik bevochtig het zand (mengsel zand en potgrond) niet tijdens de overwintering. Omdat ik soms merkte dat prepoppen in cocons waren verdroogd, zet ik de potjes nu in een extra afgesloten plastic bak, waardoor de grond niet verder uitdroogt.
Als larven de laatste vervelling hebben gehad, voeg ik wel paar druppels water toe aan het grondmengsel. Sommige larven lijken dat prettiger te vinden, anderen maken hun cocon in het drogere gedeelte.
Bij de cocon-vormende soorten, zoals Nematinae, haal ik de cocons uit het zand en bewaar die met wat zand in een klein verzamelpotje zoals te zien op de foto linksboven in de compositie. (circa 5 cm hoog en diameter van 4 cm). Het zandlaaagje heeft de hoogte van de deksel, dus ik kan 'm wel opendraaien zonder dat het zand eruit valt. Maar gewoonlijk blijft het potje dicht totdat er imago's verschijnen.
Voor soorten die geen cocons maken zoals Allantinae en bijvoorbeeld Strongylogaster gebruik ik geen zand maar blokjes turf. Daar kruipen de larven dan in. Die bewaar ik in een wat grotere plastic container, ook weer hermetisch afgesloten zodat de turf niet teveel uitdroogt. Had al een paar gehad dat de turf te droog en daardoor te hard werd waardoor de imago's zich geen weg naar buiten meer konden verschaffen. Met beter afsluitbare plastic bakjes lijkt dat nu geen probleem meer.
Staan de dozen op straat tijdens overwintering? Bij welke temperatuur?Zet de dozen met kweekbakjes in de winter in een onverwarmde schuur. Afgelopen winter heb ik ze 10 oktober in de schuur gezet en op 18 februari weer binnen gehaald. De temperatuur weet ik niet precies , maar zal afhankelijk van de buitentemperatuur tussen de 0 en 10 graden zijn. En als het buiten echt vriest, kan het in de schuur misschien ook wel vriezen.
Hoe vecht je tegen parasitaire paddenstoelen?Ik doe helemaal niks tegen schimmels. Heb er ook niet of nauwelijks last van. Soms als een larve niet verpopt, wil deze weleens gaan schimmelen. Dan gooi ik die weg.
Wat is het percentage succesvolle geboorten imago?Het aantal succesvolle kweken kan ik zo niet in percentages uitdrukken. Kweek de meeste soorten ook maar een keer uit.
Bij multivoltiene soorten, is het succespercentage groot, het merendeel levert imago's op. Schat slagingspercentage op >75%
Bij univoltiene soorten is dat wisselend. Bij coconvormers, vooral Nematinae, levert het merendeel imago's op.
Voor Allantus en Strongylogaster in turf heb ik ook hoge slagingspercentages (ook >75%).
Maar soorten als Dolerus en Macrophya hebben nog nooit een imago opgeleverd. Ook Selandria, overwinterend in stengels , hebben helaas nog nooit een imago opgeleverd.
En verder blijft het natuurlijk een kwestie van een beetje geluk hebben. Je moet eerst de larven vinden in het veld.
Succesvolle kweken zie je in de verslagen van mijn topic-selectie. (
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618 )