Vogels kijken in Dubai januari 2013

Gestart door flevobirdwatching, mei 30, 2019, 11:39:09 AM

Vorige topic - Volgende topic

flevobirdwatchingBirding Dubai januari 2013
Taco en Rik

Dag 1 25 januari 2013
Wamm farms
Aan de oostkust van de Verenigde Arabische Emiraten liggen de Wamm farms dichtbij het stadje Dibba. Op deze boerederijen fokken ze geiten en koeien, om deze dieren van eten te voorzien wordt het grasland rondom de boerderijen continu besproei met behulp van sproeiers. Deze sproeiers blijken ideaal te zijn bij het kijken naar vogels aangezien deze regelmatig worden gebruikt als uitkijkpost. Het vogelen begon langs de randen van de boerderijen waar veel struikgewas en wat lage bomen stonden. Soorten hier gezien zijn o.a.; Desert Lesser Whitethroat, Long-billed Pipit, Tawny pipit, Eurasian Sparrowhawk, Grey Frankolin, Common Myna, Bank Myna, White spectacled Bulbul, Ménétriés's Warbler, Eastern Orphean Warbler, Rose-coloured Starling, Indian Silverbill and Hoopoe. Op de boerderij zelf en in de velden waren andere soorten te vinden; Indian Roller, Southern Grey Shrike, Steppe Grey Shrike, Red-tailed Wheatear, Desert Wheatear in een wat droger stukje achter de stallen, een grote groep (ca. 40) Chesnut-bellied Sandgrouse vlogen over ons heen en cirkelde boven de graslanden om vervolgens in het hoge gras te verdwijnen, Striolated bunting twee maal, een mooie waarneming van twee Lesser Kestrels die mooi bleven zitten op de sproeiers en goed benaderbaar waren de kenmerken als lichte nagels en verlengde binneste staartpennen waren mooi zichtbaar.
Masafi wadi
Een droge, stenige rivierbedding met spaarzame begroeiing. Veel rotsen en warm met het zonnetje al hoog aan de hemel. Mark onze gids was nogal enthousiast over een Agame die ons pad kruiste, zeer mooi beest geheel grauw grijs van kleur met een knal blauw/turqouise kop. Voor Mark was dit de tweede keer dat hij dit beest zag en voor het eerst hier in deze Wadi. Qua vogels was het rustig maar wel een paar typische woestijn soorten gezien die we de rest van de vakantie niet meer hebben waargenomen. Soorten hier gezien; Sand Partridge, Desert Lark, Variable Wheatear, Eastern ondersoort van de Black Redstart, Chifchaf en Purple Sunbird.

Dibba de haven
In het stadje Dibba zijn we even naar de haven gereden, op de lokale vissersboten zaten diverse soorten meeuwen en sterns; opvallende meeuw was de Sooty Gull enkele van aanwezig en Lesser Crested Tern, Sandwich Tern, Steppe gull, Swift tern en een wegvliegende Common Kingfisher. Buiten de vogels waren er verschillende Groene Zeeschildpadden (Chelonia mydas) te zien in het de haven, sommige staken alleen de kop boven water en andere kwamen geheel met het schild boven drijven.
Kor Al Beida
Aan de westkust net ten norrden van Dubai ligt Kor Al Beida een getijde gebied dat bij laag water droog valt. Uiteraard zijn hier steltlopers te verwachten het is een van de beste plekken om o.a. Crab Plover te zien. Met de zon in de rug zien we vele steltlopers op het 'wad' waaronder de Crab Plover twee stuks om precies te zijn. Andere soorten hier zijn Dunlin, Lesser en Greater Sandplover, Socotra Cormorant, Great White Egret, Western Reef Egret (lichte en donkere vorm), Kentish Plover, Bar-tailed Godwit, Grey Plover, Little Stint en Turnstone. Om een steltloper van de doelsoorten lijst af te kunnen vinken moeten we een stukje verder rijden naar het uiteinde van de landtong, dit werpt zijn vruchten af. We zien meerdere Terekruiters eerst ver weg en later mooi dichtbij met de telescoop waar te nemen vooral het foerageergedrag valt op en is typisch.
Desert reserve Qarn Nazwa
Eigenlijk komen we hier voor één soort een bijzonder beest dat alleen in woestijn gebied voor komt de Desert (Pharoh) Eagle Owl (oftewel Woestijn Oehoe). Mark weet waar de vogel broed en we gaan posten bij een niet al te grote rotsformatie met verschillende holen dichtbij de top. Tijdens het wachten komen er nog een paar Mountain gazellen (Gazella gazella) langs prachtige beesten en mooi kunnen fotograferen in de avondzon. Ver in de schemering heeft de uil nog steeds niets van zich laten horen laat staan zien. Na volledige duisternis (niet helemaal want de maan is bijna vol en de hemel is helder) horen we de uil roepen. Alle telescopen en kijkers worden weer op de rotsen gericht en niet veel later heeft Mark de uil gespot op de richel van de rots. Zijn donkere silhouet steekt nog enigzins af tegen de maan verlichte hemel. Na nog een keer roepen vliegt hij op en in een lange glijvlucht zien we de uil verdwenen achter een duinenrand......prachtig dit is waarvoor we kwamen.

Safi park
We besloten de adviezen van onze gids Mark op te volgen en stonden om acht uur voor de hekken van het park. Naast de algemene soorten hebben we drie doelsoorten in dit park. Om een voorsprong te hebben op alle sporters en joggers in het park liepen we rechtstreeks naar het midden van het park. Daar in de dichte begroeiing had Mark al een aantal keren de Taiga Flycatcher gezien. Elke vogelaar weet dat dit een soort is die voornamelijk door zijn roep localiseert wordt, dus dit ging lasting worden. De zeer algemeen voorkomende Graceful Prinia en Purple Sunbird vulde de lucht met hun roepjes en zang hierdoor werd het nog moeilijker om het geluid van de vliegenvanger op te vangen. Na ongeveer een uur intensief zoeken gaven we het op en gingen verder het park in. De volgende doelsoort zou te vinden zijn rond de eendenvijver. Niet lang na het bereiken van de vijver zagen we de kleine reiger lopen tussen wat bananen bomen, een Indian Pond Heron. Na het uitsluiten van de zeer gelijkende Ralreiger konden we wederom een nieuwe soort afvinken. Andere vogels rond de vijver en in het park waren; Little Grebe, Black Crowned night Heron, en een Caspian Tern vloog over de vijver. We hebben nog wat vogels gefotografeerd als Hoopoe en Red Vented Bulbul en verlieten het park zonder onze derde doelsoort te hebben gezien, de Shirka.

Pivot fields
Dit zijn de velden die worden besproeit met afval water. Er zijn grasvelden met kort en lang gras en er zijn modderveldjes. Aan de randen langs de velden staan wat palmbomen en af en toe wat bomen en struiken. Soorten hier gezien zijn o.a.: White-tailed Lapwing, Sociable Lapwing, Red Wattled Lapwing three subspecies of Yellow Wagtail dombrowski, thunbergi en flava, Common Snipe, Temminck´s Stint, Little Stint, Daurian Shrike, Grey Frankolin, Western Marsh Harrier, Greater Spotted Eagle, Kentish Plover, Little Ringed Plover, Green bee-eater, Indian Roller, Water Pipit, Tawny Pipit, Isabeliline Wheatear, Eurasian Hoopoe and Indian Silverbill.
Warsan lake
Het meer, welke tegen een woonwijk (International city) aan ligt, is omrand met struiken en hoog riet. Er zijn drie betonnen uitkijkhutten maar niet praktisch geplaats. Je kan geheel om het meer heen lopen en je hebt overal goed zicht op de waterpartijen en rietkragen. Soorten hier gezien zijn o.a.: Citrine wagtail (kort zittend in op rietstengel daarna ver uit beeld gevlogen), vele soorten reigers waaronder een opvliegedne Purple Heron, een aantal eenden soorten waaronder Mallard, Tufted Duck and Common Pochard, veel Little Grebes, meerdere Western Marsh Harriers, Greater Spotted Eagle, Green Beeaeter, Daurian Shrike, en in het riet het gezang van Caspian Reed Warbler (new subspecies) and Indian Reed Warbler, Graceful Prinia is bijna overal en hetzelfde geldt voor de Common Myna.

Dag 3 27 januari 2013
Ras Al Kor
Wederom vroeg vertrokken met een taxi naar het natuur gebied Ras Al Kor uitgerust met twee luxe vogelkijkhutten voorzien van bewaker, telescoop en koel drinkwater. Deze hut gaat echter niet open voor negen uur 's ochtends, zelfs na herhaaldelijk verzoek aan de bewaker blijft de hut gesloten tot negen uur. Eenmaal in de hut zien wij een Zuid Europees tafreel met vele steltlopers, fouragerende Spoonbills, Flamingo's en Black-winged Stilt. Een Greater Spotted Eagle en de vele wolkenkrabbers aan de horizon doet ons echter weer realiseren dat we in Dubai zijn. Na een klein uurtje in de hut vetrekken we naar een tweede hut deze bewaker is een stuk spraakzamer maar het aantal vogels valt hier tegen naast de vele Flamingo's zien we enkele Common Greenshenks, en Black-tailed Godwits. Het absolute hoogte punt in deze hut is een rondzwevende Shirka, de vogel vliegt echter vrij ver weg maar is goed te bekijken en alle kenmerken kunnen we waarnemen.
Mushrif park
Rond het middag uur vertrekken we vanuit Ras Al Kor naar het woestijnpark Mushrif park. De absolute doelsoort is hier de Pallid Scops Owl (Gestreepte dwergooruil) maar deze vogels zoals vele andere uilen komt pas na de schemering in actie. In eerste instantie lijkt het park enorm engroot en verlaten maar in de buurt van de moskee is voldoende activiteit. Heel rustig verkennen wij de struiken, grasveldjes en bomen in het park onze planning is toch tot na zonsondergang te blijven. We zien nog een oostelijke ondersoort van een Black Redstart, vele duiven en Purple Sunbirds. Tijdens onze middag rust op een grasveldje worden we opgeschrikt door een nogal dichtbij vliegende roofvogel, al snel wordt duidelijk dat dit een Crested Honey Buzzard is een soort die hoog op onze lijst stond, na deze vogel volgde er nog enkele. Aan de rand van het park dat zogoed als tegen het vliegveld aan ligt kijken we uit over een zanderig droog landschap. Na een fraaie Southern Grey Shrike overtuigen we ons zelf ervan dat dit het ideale gebied voor Arabian Babbler moet zijn. Na een kwartiertje speuren ziet Taco een vogel van het ene bosje naar het andere vliegen en met een tweede blik zien we inderdaad twee Arabian Babbler tussen de struiken. Deze vogels laten zich mooi bekijken maar zijn te ver weg voor mooie foto's. Na een tijdje vliegt er een recht op ons af, later volgen er nog een drietal vogels en uiteindelijk blijken het er een stuk of vijf te zijn. Teruglopend naar het centrale gedeelte van het park komen we een groepje Grey Frankolins tegen die zich zeer gewillig laten fotograferen in het avondlicht. Na een snelle avondhap in de plaatselijke burgertent is het tijd om ons te richten op de uil. Het eerste uur na zonsondergang is het druk op het park er rijden veel vertrekkende Auto's rond maar daarna wordt het rustiger. De lantaarn beschijnen uitstekend alle grasveldjes waar de uil op zou moeten fouragerenmaar welke veldje moet je bekijken. We besluiten ons toch te concentreren op het veldje vlak achter de moskee. Dit veldje schijnt favoriet te zijn van de uil zo hebben we gelezen op de website van UAE Birding. Een kwartier voor onze vertrektijd zien we een donkere vlek op het gras zitten en ja het is de Pallid Scops Owl, we kunnen het bijna niet geloven de vogel zit op nog geen tien meter bij ons vandaan! Even hebben we de spreeuw grootte uil mooi kunnen bekijken maar al snel verdwijnt hij spoorloos in een boom boven ons. Missie geslaagt!

Dag 4 28 januari 2013
Manzar park
Onze laatste dag in Dubai besloten we door te brengen in tweetal stadsparken. Als eerste bezochten we Manzar genoemd naar het gelijknamige stadsdeel gelegen aan de zee. Ook om dit park binnen te komen betaal je entree geld niet veel echter rond 1 euro. Het kosten wat moeite om de dame achter het loket ervan te overtuigen dat onze telescopen echte geen camera's waren maar daarna mochten we naar binnen. Het park geeft gelijk toegang tot een met palmbomen gesierd strand aan een klein baaitje. Al snel bleek dat dit stukje strand erg in trek was bij de Russen. Qua vogels was het rustig natuurlijk overal Laughing doves, Hoopoe, een enkele Daurian Shrike en meerdere Purple sunbirds. Op een van de grasveldjes in de schaduw van wat bomen zagen we nog wel een Song Thrush een raar gezicht om zo'n bekende vogel hier in deze woestijn omgeving te zien. Vanaf een piertje hebben we even over zee gekeken maar het was heiig er vlogen meerdere Black Headed Gulls en Steppe Gulls en ook nog een Caspian Tern. Bij het verlaten van het strand op weg naar de uitgang van het park ontdekte we nog een Green Heron tussen de rotsen van de pier van de dertig ondersoorten die er zijn van de Green Heron komt hier B.s.brevipes voor.

Creek side park
Met de taxi naar onze laatste vogellocatie van de vakantie hier in Dubai, Creek Side Park, zoals de naam doet vermoeden ligt het park aan de Creek. Dit park is veel drukker dan het Manzar park met name veel meer kinderen. Ook hier zien we vele Laughing doves, Hoopoe, Common Sandpiper langs de Creek oever, Indian Roller, Chiff Chaff, Pied Myna, Red-vented- en White-eared Bulbuls. Wederom op een grasveldje een foeragerende Song Thrush en langs de Creek vloog een Lesser Crested Tern voorbij. In een bloeiende boom barst het van de Purple Sunbirds die zich mooi laten fotograferen. Na dit park halen we onze bagage op uit het hotel en nemen een taxi naar het vliegveld ons vogelreisje zit erop de nieuwe soorten zijn binnen en we zijn allebei een mooie vogelervaring rijker.
Vogelexcursies:
http://www.birdsnetherlands.nl/indexnl.htm

webshop FlevoBirdwatching voor vogelliefhebbers
https://vogelskijken.store/