Welk insect?

Gestart door rupsje, mei 23, 2019, 22:38:06 PM

Vorige topic - Volgende topic

rupsje

Weet iemand de naam van deze. Duidelijke tekening met onderscheidend geel? Kon deze niet vinden ook niet met een app. 7-5-2019,Engbertsdijksvenen,Klossterhaar. Bij voorbaat Dank,

Herman Damman
rupsje

jck

Kijk bij Pamphiliidae, een familie bladwespen.

James

rupsje

Bedankt voor je opmerking James. Met zo'n duidelijke gele tekening zou die toch makkelijk op naam te brengen moeten zijn?

Groet Herman en sorry voor de late reactie
rupsje

John Bouwmans

Citaat van: rupsje op juni 04, 2019, 20:24:25 PM
Met zo'n duidelijke gele tekening zou die toch makkelijk op naam te brengen moeten zijn?


https://waarneming.nl/taxa/1013/

Ben je er al uit Herman?

PS. De tekening van mannen en vrouwen wil nog weleens van elkaar verschillen  ;)
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

rupsje

Heb nog geen tijd gehad John. De laatste twee maand ongeveer 3000 foto's gemaakt. Dat uitzoeken, bewerken, gereed maken voor mijn web-site kost enorm veel tijd. Maar deze moet ik zeker kunnen vinden. Met behulp van het web heb ik voor mijzelf een overzicht gemaakt van ongeveer 550 soorten bladwespenlarven (naam, nl,latijn en engels (indien aanwezig), waardplant en web site waar je foto's ervan kunt zien. Dus ik moet een aardig eindje kunnen komen. En komende winter hoop ik er wat meer op naam te kunnen brengen.

Groet,

Herman Damman
rupsje

John Bouwmans

Citaat van: rupsje op juni 05, 2019, 22:58:27 PM
Met behulp van het web heb ik voor mijzelf een overzicht gemaakt van ongeveer 550 soorten bladwespenlarven (naam, nl, latijn en engels (indien aanwezig), waardplant en web site waar je foto's ervan kunt zien. Dus ik moet een aardig eindje kunnen komen. En komende winter hoop ik er wat meer op naam te kunnen brengen.

Groet,

Herman Damman

Een nobel streven Herman en ik hoop van harte dat het je gaat lukken. Heb even gegoogeld en kom je larven-overzicht al tegen.  http://www.wenature-hd.nl/database/caterpillars-saw-fly-larva/saw-fly-larvae/. Het begin is er  :duim: :duim:

Ik heb grote behoefte aan een overzicht van alle Nederlandse bladwespsoorten met hun waardplant, periode van verschijnen adulten (imago's), perioden aanwezigheid larven, of de soort uni- of multivoltien is (een of meer generaties per jaar), wijze van verpoppen/overwinteren (in cocon, holte ondergronds, plantstengel, bladrol, gal, etc.). En ik denk dat dit een algemene behoefte is. Vermoed dat vanwege de complexiteit deze klus volgens mij nog nergens ter wereld is opgepakt.
Het zou geweldig zijn als een organisatie als EIS dit als project zou oppakken. Fons Verheyde is al wel bezig met een overzicht voor de adulten, een soort Bladwespfotogids voor de BeNeLux, en hopelijk komt achterin in tabelvorm ook meer informatie over de bladwesplarven. Heb het idee dat de bladwespen binnen de groep van Hymenoptera een ondergeschoven kind zijn. En dat terwijl het zo'n boeiende groep is.

Ik hoop dat je met de bladwesplarven een slag kunt maken. Ik heb trouwens nog even gekeken naar je Pamphilius-soort, maar ik kom er niet uit. Misschien dat Fons nog een suggestie heeft. Ook ogenschijnlijk makkelijke dingen zijn soms moeilijker dan je denkt.
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

rupsje

Ik kan je in ieder geval wel de twee overzichten in excell zenden die ik dit voorjaar heb gemaakt (als startpunt). Overzicht op naam en een overzicht op waardplanten. Met daarbij -indien ik die kon vinden- een link naar een foto van de larve. Wat die links betreft ben ik veelal van die naar de web-site waarop de foto's staan uitgegaan en niet rechtstreeks naar het adres van de foto. Nadeel daarvan is dat de links soms na enige tijd niet meer werken.  Voordeel is dat je weer een web-site over bladwespenlarven erbij hebt. Mocht je ge├»nteresseerd zijn mail me dan even (herman.damman@caiway.nl), dan zal ik je de overzichten doen toekomen.
rupsje

John Bouwmans

Heb wel belangstelling en heb je een mailtje gestuurd Herman. :duim:
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Fonsv

#8
Dag Herman,
Dit is er eentje uit de Pamphilius vafer-gr. Ik zal je binnenkort eens contacteren over je veelbelovend project. Zoals John zegt ben ik inderdaad bezig met een fotogids voor voornamelijk de adulten. Normaal gezien is de Belg Jean-Luc Boev├ę (KBIN) wel bezig met een overzicht van de larven. Een vaak terugkomend probleem om zoiets uit te brengen zijn natuurlijk de rechten van de foto's. Nu voor mijn gids zal dat wel lukken door waarnemingen.be/waarneming.nl en nog wat connecties, maar er kruipt natuurlijk veel tijd in bijhouden en contacteren van de fotografen. Hoe dan ook, zelf voor intern gebruik zou dit natuurlijk bijzonder waardevol zijn. :)
Groetjes,
Fons
Nieuwsgierig naar wespen in de Benelux? Neem dan zeker een kijkje in deze facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/wespen/

Een interessante groep voor sluipwespen en schildwespen in continentaal Europa: https://www.facebook.com/groups/627045798106763/