Melanustilospora ari op gevlekte aronskelk

Gestart door carina, mei 12, 2019, 17:40:00 PM

Vorige topic - Volgende topic

carina

Er blijkt heel wat verwarring te zijn tussen de donkere bladvlekken die van nature uit kunnen aanwezig zijn op gevlekte aronskelk en aantasting door de brand Melanustilospora ari op die waardplant.
De donkere bladvlekken kunnen vlak of  ingezonken zijn aan de bladbovenzijde, vlak of matig tot sterk uitpuilend aan de bladonderzijde, zodat het net blaren lijken en het blad er 'vergald' uitziet. De vlekken situeren zich tussen de nerven, overschrijden de hoofdnerf of belangrijke zijnerven niet.
Er is geen enkel verband tussen zulke bladvlekken en de aantasting door Melanustilospora ari.

Ik heb de afgelopen 3 jaar meermaals bladeren met zulke vlekken ingezameld en telkens microscopisch nagekeken. Geen enkele maal waren er sporen van de brand aanwezig in het materiaal.

De werkelijke aantasting door Melanustilospora ari is eerder onopvallend, het bladoppervlak zonder sterke vervormingen.
De enige recente betrouwbare en goed gedocumenteerde waarnemingen van deze soort zijn van Julia Kruse:
http://jule.pflanzenbestimmung.de/melanustilospora-ari/
https://www.pilzforum.eu/board/thread/17819-obligat-phytoparasitische-kleinpilze-an-aronstab/

De brand is erg zeldzaam, Julia heeft hem 2-3 keer gevonden in de afgelopen 10 jaar.
Het beeld van deze aantasting beschreven  door Vànky in 'Smut fungi of the World', zijnde bladeren en bladstelen met loodkleurige puisten, niet overeenstemt met haar bevindingen in het veld. Ze kan niet uitsluiten of zulke puisten eventueel in een later stadium kunnen gevormd worden, maar ze heeft zelf nog nooit waargenomen.

De bladvlekken veroorzaakt door de brand, vaak nerfoverschrijdend zijn, zich op de hoofdnerf en zijnerven kunnen bevinden.
De brandsporen liggen ingebed in het bladweefsel (vergelijkbaar met Entyloma species) en niet in een sporenmassa onder een loodkleurige epidermis (vergelijkbaar met Urocystis species).
Blijkt dat heel wat herbariummateriaal gelabeld als Melanustilospora ari, niet correct is, zonder sporen van de brand in het materiaal, dat het gaat om de van nature aanwezige donkere bladvlekken op gevlekte aronskelk.

De brand kan gevonden worden in de maanden april-mei op Arum species (o.a. op gevlekte en Italiaanse aronskelk).
Microscopisch nazicht noodzakelijk is om deze soort met zekerheid op naam te brengen.

In bijlage enkele foto's van bladvlekken die van nature uit voorkomen op gevlekte aronskelk, microscopisch nagekeken, geen sporen van een brand aanwezig.

Carina Van Steenwinkel