Laat ik 's het perspectief van een hobbyist proberen weer te geven. Mijn biologiestudie ligt ver achter me en destijds lag mijn focus allesbehalve op plantjes, dus ik beschouw mezelf op dit gebied als "iets meer dan een leek die de belangrijkste soorten kent en bij sommige families een beetje de diepte in gaat". Het beoordelen van boeken en sleutels op basis van specialistische kennis kan ik, en zal ik, niet doen.
Heukels: ik heb een haat/liefde verhouding met dat boek. Het is een standaardwerk, volledig, actueel, voorzien van prachtige detail-illustraties, licht en handzaam. Tijdens mijn studie heb ik ermee moeten leren werken, desondanks vind ik het nog steeds een lastig te gebruiken boek. En wat te denken van een criterium als "plant is moeilijk uit de grond te trekken" versus "makkelijk uit de grond te trekken"...? Ik gebruik Heukels zelf vooral voor verificatie achteraf: is dit inderdaad de plant die ik denk dat het is? Ondanks de nadelen kun je eigenlijk niet om Heukels heen. Ik leer er veel van.
Collins Flower Guide Britain/Ireland door Streeter, Hart-Davies, Hardcastle, Cole, Harper, ISBN 978-0-00-718389-0. Dit boek heb ik vorig jaar gekocht tijdens een vakantie in Engeland. Als de Engelse taal geen probleem is, dan is dit een prachtig boek. Bijna alles wat in Nederland groeit staat erin beschreven, incl. varens, wolfsklauwen, grassen, russen en cypergrassen. Alleen lokale dingen zoals Haarlems klokkenspel staan er niet in. Met fraaie kleurenillustraties die zowel een overzicht van de plant tonen als relevante details. Alle soorten worden volledig uitgesleuteld met toegankelijke, goed bruikbare sleutels. Inclusief een goede verklarende woordenlijst. Ik merk dat ik dit boek steeds meer ga gebruiken en vind het een prima alternatief voor Heukels.
Nadeel: gebruikt nog niet de herziene familie-indeling, dus bijv. salomonszegel staat bij de leliefamilie. Gedrukt op dik, fraai, glanzend papier en dus loodzwaar. Zachte en kwetsbare kaft.
Tirion nieuwe plantengids voor onderweg door Schauer & Caspari, ISBN 978-90-5210-671-7. Deze gids zie je nu op veel plekken te koop liggen. Bevat 1150 soorten en is grensoverschrijdend, dus meer een soort basisgids voor Europa met veel voorkomende soorten. Inclusief grasachtigen, bomen en struiken maar zonder varens en wolfsklauwen. De nieuwe familie-indeling wordt nog niet gebruikt. Eigenlijk heb ik dit boek maar om 1 reden gekocht: de werkelijk schitterende tekeningen. Dat zijn kunstwerkjes op zich en je blijft er naar kijken. Voor identificatie gebruik ik het niet: teveel storende afkortingen in de beschrijvingen, teveel ontbrekende soorten.
Tirion nieuwe plantengids door Stichmann en Stichmann-Marny, ISBN 90-5210-385-2. Dit is een al wat ouder boek dat is gebaseerd op foto's, dus geen tekeningen. "Slechts" 900 soorten, dus verre van compleet. Ook bieden de foto's vaak onvoldoende houvast voor een zekere determinatie, omdat er geen details te zien zijn. Ik vind dit boek interessant omdat er bij iedere soort achtergrondinformatie wordt gegeven, variërend van waar de naam vandaan komt, tot medicinale toepassingen tot eetbaarheid en ecologische weetjes. Ook mossen, wieren, paddestoelen en grasachtigen komen erin voor. Voor identificatie gebruik ik het niet, maar ik lees er veel in en heb er veel van geleerd.
Bloemengids door Fitter, Fitter en Blamey, ISBN 90-70099-40-3. Dit boek is al vaker genoemd in deze discussie. Ik heb zelf 2 exemplaren van de door Natuurmonumenten uitgegeven versie. Eentje gaat altijd mee naar buiten en staat vol met aantekeningen en krabbels, de andere is reserve. Voor beginnende en enigszins gevorderde hobbyisten, een groep waar ik mezelf ook toe reken, vind ik dit een ideaal boekje. De soorten staan gerangschikt per familie (op basis van de "oude" familie-indeling) en worden kernachtig maar goed beschreven, zonder storende afkortingen. Aan het begin is een sleutel opgenomen op basis van bloemkleur en -morfologie. Hoewel verre van exact biedt deze sleutel een snelle en intuïtieve mogelijkheid tot identificatie. Qua volledigheid zijn er keuzes gemaakt: geen grasachtigen, geen wolfsklauwen, geen varens. Maar wat er wél in staat is redelijk compleet en prima bruikbaar voor Noorwegen, Zweden, Denemarken, Groot Britannië, de Benelux, het voormalige west-Duitsland en noord- en midden-Frankrijk. Ik ga eigenlijk nooit van huis zonder dit boekje, al zegt dat misschien meer over mij dan over het boek

.
Verder ben ik jaren bezig geweest om gebruikte exemplaren van de 5 delen van de Nederlandse Oecologische Flora te vinden, wat uiteindelijk gelukt is. Als naslagwerk van onschatbare waarde en schitterend geïllustreerd. Koesteren.
Met groet,
Oscar