Naamgeving planten en plantenfamilies op Waarneming.nl

Gestart door marcel123, mei 21, 2005, 10:20:33 AM

Vorige topic - Volgende topic

gertjanvannoord

Jouw gesuggereerde oplossing lijkt me prima. Dat is ook wat op verspreidingsatlas wordt gebruikt. Daar heet de wilde dan "gevlekte dovenetel", wetenschappelijke naam "lamium maculatum s.s.". En voor de s.l. soort gebruiken ze dan "gevlekte/gestreepte dovenetel", wetenschappelijke naam "lamium maculatum s.l."

Maar ik vermoed dat je dat niet bedoelde met een goede referentie.
Gertjan van Noord

RutgerB

Ik bedoelde eigenlijk als oplossing (met een referentie voor de nominaatvorm);

Lamium maculatum var. maculatum - Gevlekte dovenetel verwijst naar Lamium maculatum - Gevlekte dovenetel s.l.
Lamium maculatum 'Variegatum' - Gestreepte verwijst naar Lamium maculatum - Gevlekte dovenetel s.l.

Ik kan wil niet een ogenschijnlijke soort (Lamium maculatum s.s.) naar een andere soort (Lamium maculatum s.l.) laten verwijzen.

Ik zal het verder voorleggen aan Floron/admins.

spepping

De naam Salix × smithiana heeft twee betekenissen:

  • S. × smithiana auct. non Willd. = S. caprea × viminalis is synoniem van S. × sericans Tausch ex. A. Kerner. Deze wordt gebruikt in waarneming.nl.
  • S. × smithiana Willd. = S. cinerea × viminalis is synoniem van S. × holosericea Willd. Deze wordt gebruikt in verspreidingsatlas.

Dat leidt tot verwarring en fouten. De eerste betekenis wordt ook gebruikt in de wilgensleutel van Arnout Zwaenepoel. Als je met die sleutel op S. × smithiana (Boswilg × Katwilg) uitkomt en je voert die dan in in Nova, dan heb je S. cinerea × viminalis opgegeven.

Hoe kan dit voorkomen worden? Het beste zou zijn om de naam S. × smithiana te vermijden en de synoniemen S. × sericans en S. × holosericea te gebruiken. Probleem is dat de naam S. × smithiana dan nog steeds in de sleutels gebruikt wordt. Een ander probleem is dat verspreidingsatlas een subtiel onderscheid maakt:

  • S. × smithiana Willd. = Grauwe wilg x Katwilg
  • S. x holosericea Willd. = Katwilg x Grauwe wilg

Simon Pepping

Tim Vochten

Ik weet niet of dit de juiste locatie is om het te melden maar ik zie niet direct iets beters.

Ik heb net gezien dat Thermopsis spec. (een geslacht uit de Fabaceae) zowel op waarneming.nl als op waarnemingen.be de Nederlandse naam Moerasvaren spec. draagt.

Zie: https://waarnemingen.be/soort/view/237534 en https://waarneming.nl/soort/view/237534

Thelypteris spec. daarentegen heeft geen Nederlandse naam: https://waarnemingen.be/soort/view/197007 en https://waarneming.nl/soort/view/197007
Tim Vochten

RutgerB