is dit de blauwe metselbij? Leiden rand van de stad

Gestart door Bep van Pelt-Verkuil, mei 09, 2019, 21:46:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Het beestje ziet er uit als man en dan is het geen Osmia caerulescens, want die heeft groen-gevlekte ogen.
Ook de typische bronsachtige kleur ontbreekt. Ik vermoed dus dat het een andere man Osmia is.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Bep van Pelt-Verkuil

in de jaarrond tuintelling moet ik namen invullen. Jammer dat ik niet  genoeg informatie heb.
Bep

wilde

Osmia's zijn dikwijls sterk gepuncteerd en dat zie je hier niet. Veel soorten Stelis zijn ook sterk gepuncteerd, maar de fotoscherpte en belichting kan een ander beeld geven.
De ingesnoerde tergieten doen mij denken aan Stelis ornatula. Die heeft meestal enkele witte zijvlekjes op het achterlijf, maar zijn zeer variabel en kunnen zelfs ontbreken. Wacht eens af wat Menno Reemer er van vindt.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Bep van Pelt-Verkuil

Dank; ik kan het in de tuintelling altijd aanvullen
Groet Bep

JohanvantBosch

Ik ga mee in Alberts eerste inschatting dat het een andere man Osmia is. Met Stelis heb ik nog geen ervaring, dus daar kan ik niet zoveel over zeggen. Maar als ik deze in het veld zou zien zou ik daar niet aan denken. Misschien dat de punctering op de een of andere manier niet goed overkomt op deze foto?

Ik denk dan aan Rosse of gehoorde metselbij. Ik zie bij zo'n gesleten beestje geen aanknopingspunten richting een van deze twee soorten en zou het op metselbij spec houden. De aanwezigheid van een metselbij, ook al is ie niet op soort gebracht, lijkt me ook al leuke informatie voor de tuintelling.

Bep van Pelt-Verkuil

Het probleem is dat je een soortsnaam moet invoeren; ik heb heel veel rosse metselbijen. En.... steeds denk ik weer dat een andere heb.
Zal ik dan maar gewoon rosse metselbij invoeren?

wilde

Mannen Osmia bicornis en cornuta hebben ook wat gebolde tergieten. Als ze helemaal kaal zijn kan je dat dus zien. Dan zijn ze wel heel erg gesleten. Ik lette ook op de vleugels, maar die zijn nog redelijk intact en daardoor ben ik in de war gebracht.
Ben het met John eens dat het waarschijnlijk ook gewoon eentje van de bekende 2 soorten kan zijn.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me