Hoofdmenu

Kevers in het nieuws

Gestart door ruut, mei 03, 2019, 10:55:04 AM

Vorige topic - Volgende topic

ruut

DONDERDAG 2 MEI 2019, 20:55

Hooguit 5 millimeter groot maar zijn schade is enorm: kevertje zorgt voor kaalslag in bossen
Fijnsparren overleven een aanval van de letterzetter niet (foto: Tonnie Vossen)Fijnsparren overleven een aanval van de letterzetter niet (foto: Tonnie Vossen)
Boswachter Erik Schram: 'Door de droogte heeft de fijnspar geen weerstand meer'Boswachter Erik Schram: 'Door de droogte heeft de fijnspar geen weerstand meer'

Fijnsparren overleven een aanval van de letterzetter niet (foto: Tonnie Vossen)
Boswachter Erik Schram: 'Door de droogte heeft de fijnspar geen weerstand meer'
LEENDE - Het beestje is niet groter dan vijf millimeter, maar de schade die het aanricht in de Brabantse bossen is enorm. Gemeenten en Staatsbosbeheer binden de strijd aan tegen de kever die vooral slachtoffers maakt onder de fijnsparren in het bos.
GESCHREVEN DOOR
Tonnie Vossen Tonnie Vossen
Boswachter Erik Schram wijst naar een grote open plek in het Leenderbos waar kale en ontwortelde bomen over elkaar heen liggen. "Al het dode hout dat je hier ziet is vooral van fijnsparren, de originele kerstbomen die wij eind december in huis halen. Die hebben zwaar te lijden gehad onder de droogte van vorig jaar waardoor die letterzetter kans heeft gezien om bij die bomen binnen te dringen", legt hij uit.

"In normale omstandigheden heeft zo'n fijnspar genoeg hars om die kever te kunnen weren. Maar door de droogte zijn ze verzwakt en worden ze vatbaar voor deze kever."




Dood hout belangrijk voor ecosysteem
Staatsbosbeheer ruimt de dode sparren niet op maar laat ze juist liggen, omdat ze belangrijk zijn voor het ecosysteem, legt Erik Schram uit. "Andere beestjes halen er hun voedsel uit of maken er hun holletje in. Een vos kan bijvoorbeeld zijn hol maken onder de wortels van deze omgevallen boom."

Met een zakmes snijdt hij een stuk schors weg en laat zien hoe de letterzetter zijn gangen graaft in de bast van de boom. "Die groeven hebben een bepaalde structuur en lijken soms op letters. Daar dankt het beestje zijn naam aan."


Larven verpoppen en vliegen uit
Zodra de kevers zich naar binnen hebben gewerkt en gangen hebben gegraven, leggen de vrouwtjes hun eitjes. De volgroeide larven die daaruit komen verpoppen zich en vliegen weer naar de volgende boom. "Op die manier tast de letterzetter in korte tijd hele stukken bos aan", zegt Erik Schram.

Om tegen te gaan dat hele percelen worden kaalgevreten worden in het Leenderbos verschillende soorten bomen bij elkaar geplant. "Dus niet alleen maar fijnsparren, maar daartussen ook eiken- of kastanjebomen. Daar houdt zo'n letterzetter niet van, want die richt zich vooral op de fijnspar."

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2991789/Hooguit-5-millimeter-groot-maar-zijn-schade-is-enorm-kevertje-zorgt-voor-kaalslag-in-bossen

develhorst

Hartelijke groet,
Jan Burgers

blaauw7

Groeten,
Dick Belgers

ruut

Natuurmonumenten staat voor een raadsel: 'Waar zijn de mestkevers gebleven?'
BOXTEL - De meeste fanatieke natuurwandelaars kennen de mestkever wel. Een grote zwarte kever met stevige poten en glanzend schild. De bodybuilder onder de kevers, die wel 250 keer zijn eigen gewicht kan sjouwen op een dag. In natuurgebied de Kampina bij Boxtel zijn ze vaak te zien. Maar de laatste tijd steeds minder, zo lijkt het. En dus roept Natuurmonumenten wandelaars op om mestkevers te melden.
Mestkevers zijn vaak te vinden bij de koeienvlaaien en de paardenpoep op de Kampina. Maar hoe goed boswachter Irma de Potter de grond ook afspeurt, het karakteristieke diertje, dat een balletje mest voor zich uitrolt, is nergens te bekennen. "Ze zijn er een stuk minder de laatste tijd en we weten niet waarom."

Lichtvervuiling?
De boswachter heeft inmiddels wel wat theorieën, maar of die kloppen? "Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er meer lichtvervuiling is. Mestkevers navigeren op de Melkweg, als ze onderweg zijn naar hun hol. Misschien kunnen ze het niet zo goed meer zien. En zijn er minder broedsuccessen."


Volgens De Potter is de sterrenhemel van levensbelang voor de kever. "Ze moeten in een rechte lijn lopen met hun bal, anders lopen ze kans om weer bij dezelfde hoop poep uit te komen."
Belangrijke dieren
De mestkevers zijn belangrijk voor de Kampina. "Het zijn echte bodemverbeteraars, omdat ze met hun mestballetjes de grond inkruipen om daar eitjes te leggen", zegt boswachter Irma de Potter. "In mest zitten vaak zaden van planten en die worden ook verspreid."

Maar de laatste tijd worden de mestkevers bijna niet meer gezien op de Kampina en dat baart Natuurmonumenten een klein beetje zorgen. "Maar we maken ons zorgen over de hele natuur", zegt De Potter, verwijzend naar het laatste rapport over onder meer biodiversiteit, dat maandag uitgekomen is.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2994011/Natuurmonumenten-staat-voor-een-raadsel-Waar-zijn-de-mestkevers-gebleven

Maico Weites

Er staan in het laatste artikel wel een hoop aannames die ik met een schepje zout neem.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Deborah

Een kever als kluizenaar kort stukje in het NRC over de juchtleerkever d.d. 23 oktober 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

ruut

Zwermen meikevers duiken op in Helmond en willen maar één ding: seks
Gisteren om 12:59 • Aangepast gisteren om 16:01

Ineens duiken ze massaal op, onder meer in de woonwijk Brandevoort in Helmond: meikevers. In grote zwermen gonzen de insecten rond tijdens de schemering. Het zijn flinke exemplaren die een zwaar zoemend geluid produceren, maar verder zijn ze totaal onschuldig en maar met één ding bezig: een seksueel dansje maken.

Karin Kamp
De beestjes zijn laat voor de tijd van het jaar, maar dat is volgens boswachter Frans Kapteijns niet vreemd. "Alles in de natuur ontvouwt zich twee tot tweeënhalve week later dan normaal, en dat heeft alles te maken met het slechte voorjaar. Maar wij als mensen houden ons eigenlijk als enige aan de seizoenen en noemen het lente of zomer. De planten en dieren gaan gewoon hun eigen gang en wachten de juiste temperatuur af."

Meikevers staan erom bekend dat ze in een cyclus van drie jaar massaal opduiken. De andere twee jaren zijn er beduidend minder exemplaren. Dit jaar is een topjaar voor de meikever, vandaar dat je tijdens de schemering hele zwermen kunt aantreffen onder eiken- of beukenbomen.
Het insect met z'n roodbruine dekschild is vrij groot en maakt een zwaar brommend geluid. De kevers kunnen acht kilometer per uur vliegen, dus ze zijn ook best snel.
"We schrikken ons het leplazerus, simpelweg omdat we veel te weinig weten van de natuur."
Sommige mensen schrikken als-ie opeens langs je hoofd zoemt, maar dat is volgens Kapteijns nergens op gebaseerd. "We leven momenteel in een cultuur waarbij angst steeds grotere vormen krijgt", zegt hij. "Code geel, oranje en rood duiken vaker op. En als er dan een beestje voorbij vliegt dat vrij groot is, dan schrikken we ons het leplazerus, simpelweg omdat we veel te weinig weten van de natuur."

"De meikever kan niks met de mens en wil niks met de mens. Het diertje geeft geen overlast, maar vliegt uit bij het vallen van de avond, net op het moment dat velen een wandelingetje maken met de hond. En die kever vindt het alleen onhandig dat daar iemand loopt, net op de route waar hij wil vliegen."
"Een volwassen mannetje wordt meestal niet ouder dan een maand."
Volgens Kapteijns zijn de dieren maar een hele korte periode actief. "Ze zwermen uit tijdens de schemering, en gaan zo op zoek naar een partner om te paren. Het is eigenlijk één grote seksuele dans in de schemering. Zodra het nacht wordt en ook overdag slapen ze in de bomen. En na een vrij korte periode gaan ze dood. Een volwassen mannetje wordt meestal niet ouder dan een maand. Daarmee zijn ze eigenlijk alleen maar bezig met het voortbestaan van de soort."
Wat als je een zwerm aantreft? "Gewoon van genieten, want het is zo'n mooi beestje", zegt de boswachter. "Hij heeft van die witte haartjes op de borst, net of-ie in het meel heeft gezeten. Neem eens een verrekijker mee, het is een feest om te te zien."

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3410711/zwermen-meikevers-duiken-op-in-helmond-en-willen-maar-een-ding-seks