Goed bezig! Ik heb het na moeten zoeken, maar de Nederlandse naam is Canadese kornoelje toch?
Fijn dat die troep terug te dringen is (lijkt).
Is deze verwijderingsactie een persoonlijk project, of wordt dit vanuit de gemeente opgepakt?
Ik was nu pas weer eens online op dit forum

Het betreft een project van de WG Stadsnatuurbeheer dus is het een persoonlijk gecoördineerd project.
Canadese kornoelje (Cornus sericea) wordt bij waarneming, in navolging van de Heukels flora, gezien als een hybridisering van Cornus alba en Cornus sericea.
Boeijink c.s. zien dan anders, en geven concrete determinatiekenmerken waarmee de soorten en enkele variëteiten daarvan onderling uit elkaar te houden zijn.
De werkgroep maakt geen gebruik van de Heukels bij deze soort (een vingertop langs de bast halen is genoeg, als je niet kleurenblind bent).
De gemeente is wezen kijken, heeft tevoren wel "meegedacht", maar besloten zelf niet in actie te komen.
Enerzijds omdat Canadese kornoelje (Cornus s., en dus niet Cornus s. s.l.) in werkelijk ieder kilometerhok in de gemeente staat (in zo'n beetje elk plantsoen), en zo'n ingreep dus begroot moet worden, anderzijds omdat het moerasbos te kwetsbaar is om struiken machinaal aan te pakken.
Toen bleek dat het hout na een half jaar drogen morsdood was, kwam de gemeente terug op een toezegging om het op te halen, want "nu het toch dood is, kun je het net zo goed laten liggen".
Daarmee zat de werkgroep met de nacontrole van de depots, want de onderste takken bleken natuurlijk toch nog gaan wortelen ....
Het interessantst om te monitoren zijn de plekken (proefvlakken) die systematisch zijn behandeld. Wat gaat er groeien, komen soorten terug, of vestigen ze zich opnieuw? Hoe lang duurt dat dan? Afijn, een deel van het verhaal is vastgelegd in
KNNV-Amsterdam Blaadje 19, deel 4, voorplaat en pagina 25 e.v.De VBNE heeft de aanbevelingen van de WG-stadsnatuurbeheer verwerkt in haar update over deze invasieve exoot, maar de autoriteiten niet want die hebben een vaste link geplaatst naar het oorspronkelijke VBNE stuk, en zijn niet per mail benaderbaar ter correctie. Zucht.