Gluren door het riet (12-15 jan.'06)

Gestart door Pim, januari 15, 2006, 19:25:33 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pim

Elke zichzelf respecterende natuurliefhebber moet minstens één maal per winter een bezoek brengen aan de Stulpheide nabij Lage Vuursche, op (13 januari 2006) deed ik dit samen met mijn vader. Muts op, sjaal om, wanten aan en gaan!

Op de bosbodem scharrelden tientallen merels, een zo algemene soort, dat hij bijna niet opvalt. Maar als je even bij zo'n zwarte rakker stil gaat staan dan zie je wat een schoonheid zo'n vogeltje in zich heeft. Een familielid woonachtig in Thailand vertelde mij eens dat de hele vogelaarswereld in rep en roer was toen een Turdes merula als dwaalgast was opgemerkt in dit Zuidoost-Aziatische land. Ook de roodborst blijft mij bekoren, dat komt niet alleen door hun uiterlijk, maar ook vanwege hun stoute gedrag. Ze komen altijd op geringe aftstand zitten en vliegen uitdagend weg als je naderbij komt.

Bij een bospad vloog een groene specht voor ons uit in zijn typerende golvende vlucht. De vogel ging enkele malen tegen een boomstam zitten, maar vloog weer weg als we te dichtbij waren. Het is een kleurenwonder die sporadisch in het jonge Flevoland is te bewonderen. Ik heb niet opgelet of het een mannelijke of vrouwelijke vogel was. Het mannetje heeft namelijk een rode snorstreep. Deze vogel kom je nog wel eens tegen op de grond, foeragerend op rode bosmieren, maar ook andere insecten en zelfs bessen gaan er best in. Het komt ook vaak voor dat de vogel niet te zien is, maar zijn aanwezigheid verklikt door een lachende roep die hard door het bos kan klinken.

Iets verderop was een zwarte specht volop aan het roepen, deze fantastische grote specht, heeft een heel repertoire aan geluiden. Het eerste geluid dat ik hoorde was een soort klaagzang (doet zelfs een beetje roofvogelachtig aan), in de vogelgids als een schril KLIE-eh omschreven. Het doet eerder melancholiek aan. In een glimp zag ik de vogel wegvliegen en daarbij een ander kenmerkend geluid maken omschreven als een versnellend kruuk kruuk kruuk. Ook was de bekende lachende roep te horen, die door goed oefenen is te onderscheiden van de groene specht. De "zwarte spechtenlach"  moet echt op gang komen, terwijl de groene specht meteen op volle toeren roept. Een stuk verderop riep een tweede exemplaar!

De grote bonte specht was massaal aanwezig, zoals bijna overal in Nederland. De kleine bonte specht kon ik helaas niet vinden. Op het aangerijpte heideveld woont een hele kudde Charlois-runderen, een prachtige hagelwitte verschijning in het landschap. De kleine kalfjes zullen het wel zwaar hebben in de winter. Ze liepen dicht tegen hun moeder aan. Op het open veld ontdekte ik al snel een klapekster bovenin een boom, een vaste winterbezoeker van de Stulpheide en bijbehorende Pluismeer. Er is voor de vogel voldoende prikkeldraad aanwezig om zijn prooi aan vast te prikken. Een andere vaste wintergast en broedvogel van dit gebied, de raaf, kreeg ik helaas niet met zekerheid te horen of zien. In de verte zat op de grond een grote kraaiachtige, maar meer en betere kenmerken kon ik niet zien. Een kruisbek, waarschijnlijk een mannetje door de roodbruine kleur, vloog roepend over richting dennenbos.

Het Pluismeer lag er in een diepe winterslaap bij, bedekt met een dunne laag ijs. De vogelkijkhut (zie: www.vogelkijkhut.nl) bood ook weinig leven in de brouwerij. Het meertje is enkele jaren geleden schoongemaakt, waarbij het voedselrijke slib is afgevoerd. Je kunt er in het zomerhalfjaar ringslangen aantreffen. De aandoenlijke goudhaantjes lieten zich soms van enkele meters afstand bekijken.

In de Lage Vuursche, nabij slot Drakensteyn (het zomerverblijf van de oranjepoppenkast), riep een tweede groene specht. Ook waren hier boomklevers actief. Na een overheerlijke warme chocolademelk met bijbehorend koekje reden we terug richting het nieuwe land.

Ter hoogte van Pampushaven, aan de binnendijkse zijde van de Oostvaardersdijk, foerageerde een kleine zilverreiger naast een blauwe reiger langs een smalle sloot. De kleine zilverreiger is een zeldzame wintergast in Flevoland, de meeste exemplaren brengen de winter liever in zuidelijker streken door. Ook verblijft er in Zeeland in de winter een club kleine zilvers.

Na een kort meditatief moment bracht ik nog een bezoek aan de natuurboulevard, Het Jan van de Boschpad – Oostvaardersplassen te Almere. Eindelijk kon je weer eens tot de horizon turen zonder de belemmering van een mistgordijn te ervaren. Boven het goudgele rietveld vlogen vier wijfjes blauwe kiekendief en eerder zag ik twee juveniele (althans vrouwtype) bruine kiekendief. Een slechtvalk zat eenzaam op de vlakte!

Een dag eerder (12 januari 2006) bracht ik ook al een bezoek aan het Jan van den Boschpad en naastgelegen Fluitbos. De zon was afwezig en het zicht was slecht, toch kon ik nog enkele fraaie waarnemingen bijschrijven. In het Fluitbos overwinteren al de eerste groepjes edelherten, de heren. Ik kwam tweemaal een groepje van vijf exemplaren tegen. Deze dieren hebben al hun energie nodig om de winter ongeschonden door te komen dus ik hoop ook dat hitsige fotografen op het pad blijven.

In het Fluitbos zaten diverse algemene vogels, zoals veel vinken, matkoppen, merels en gaaien. Ook hoorde ik een goudvink roepen. Aangekomen op het fietspad en teruglopend naar de uitkijkbult zag ik in de top van een boom (op een eilandje) een zeer fraaie appelvink zitten, een tweede exemplaar vloog weg met rappe vleugelslag. Op een heuvel lag een vos heerlijk te slapen en een tweede exemplaar was actief op zoek naar voedsel. Het gras werd afgestruind door kramsvogels. In het riet zat een groep baardmannetjes die zich langdurig en op redelijke afstand lieten bewonderen, maar met dat grauwe weer was het toch een hele toer een aanvaardbare foto van ze te maken.

Vanaf de heuvel zag ik twee vrouwtjes blauwe kiekendief jagen en zat een slechtvalk in een dode boom. Twaalf bonte strandlopers foerageerden langs het water en vlogen soms zenuwachtig heen en weer. Tenslotte zag ik o.a. nog pijlstaarten, vier wilde zwanen, nonnetjes en grote zaagbekken.

Afgelopen weekend (14 & 15 januari 2006) was ik respectievelijk (en kortstondig) in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Noordhollands Duinreservaat.

In de Waterleidingduinen nam ik eerst een pannenkoekontbijt, prinsheerlijk op het buitenterras in de winterzon. Het duingebied was volgeladen met mensen, maar hoe verder je van de ingang komt hoe rustiger het wordt.

De eenden die ronddobberden in het Nieuw Kanaal waren erg onrustig, dit kwam door een vos die door de rietkraag sloop. In het water o.a. brilduiker, grote zaagbekken en vijf wilde zwanen, waarvan drie juveniele dieren. Het aantal kramsvogels/koperwieken was in tegenstelling tot ruim een week geleden laag te noemen.

Langs het "betonkanaaltje" (bij vaste bezoekers zo genoemd) foerageerden drie grote gele kwikstaarten, ze maken soms aardige bewegingen om hun voedsel bij elkaar te rapen. Een sperwer die laag overvloog liet zo'n gele rakker erg schrikken. Bij de parkeerplaats (ingang de Oase) zat een vierde grote gele kwikstaart op het weiland.

Bij de Zandvoortselaan (Noordoosterkanaal) zat een ijsvogel wel heel erg hoog in een boom, een zeer hoge duikplank naar zo'n visje. Natuurlijk ook de schattige dodaarzen met hun pluizige kont. In Zandvoort had een sperwer veel interesse in tuinvogels die zij vanaf een schutting observeerde.

In het Noordhollands Duinreservaat (nabij Castricum) is op een mooie winterdag als vandaag (15 januari 2006) de recreatiedruk wel erg groot, in een grote file rijden de gezinnetjes (veelal met hond) naar dit duinpretpark. In het infiltratiegebied gilden de waterrallen erop los. Ook vlogen kleine aantallen kramsvogels over.

Vanuit de vogelkijkhut "Het Boetje v/o Kees"  (zie: www.vogelkijkhut.nl) kijk je uit over het Hoefijzermeer. Hier verbleven vier wilde zwanen, waaronder één grijs en dus juveniele vogel. Ook waren er grote zaagbekken, brilduikers en grauwe ganzen aanwezig. Vanuit de hut kon je de groep eenden achter de kade moeilijk zien. Toen ik omliep zag ik al snel in een groep van circa dertig tafeleenden de dwaalgast annex mogelijke escape, een grote tafeleend. Zelfs met zijn kop in zijn veren was het dier nog te herkennen. De vogel was groter en zijn verenkleed was lichter. Na vijf minuten liet de geheel zwarte, lange snavel er geen twijfel meer over bestaan. Bij de Karpervijver, met verwaarloosd kijkscherm, zag ik o.a. een man krooneend!
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

hiskodevries

hier wordt ik nu helemaal gek van.
afgelopen maand drie keer op de stulpheide geweest. geen klapekster gezien. eigenlijk zie ik biij ons in de straat meer vogels dan op de stulpheide in de winter :angry:  
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Guus Peterse

Ik moet zeggen, ik heb 'm de afgelopen herfst / winter ook al een paar keer gemist.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Pim

Citeerhier wordt ik nu helemaal gek van.
afgelopen maand drie keer op de stulpheide geweest. geen klapekster gezien. eigenlijk zie ik biij ons in de straat meer vogels dan op de stulpheide in de winter 

Hisko wanneer ga je mee op excursie?

Citeerafgelopen maand drie keer op de stulpheide geweest. geen klapekster gezien.

Ik zit de afgelopen drie bezoeken nog op een 100% score (klapekster).
Maar ik heb ander "leed", zo heb ik de grote burgemeester drie keer gemist in Katwijk en twee keer in Den Helder.

groet,

Pim Julsing  
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

hiskodevries

Ach mijn gezin lacht zich rot.
ik zit er verder niet zo mee, ben geen soortenjager.
maar het steekt natuurlijk wel dat als pim zijn hoofd om de hoek steekt dat beest boven in een boom gaat zitten en als ik uit het bos kom hij snel een konijnenhol in duikt.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Bram Rijksen

Citeerik zit er verder niet zo mee, ben geen soortenjager.
túúúúrlijk niet! ("afgelopen maand drie keer op de stulpheide geweest. geen klapekster gezien")
3 x een twitch dippen? Lang geleden dat zelfs ík zoiets deed...

carel

#6
Citeer(13 december 2006)

Geen wonder dat wij niks zien
Pim is er al geweest in de toekomst  :duim:  :duim:  :duim:
Carel van der Sanden

http://www.natuurlijk-erp.nl/

Pim

Zeer scherp opgemerkt  :blink:  (schaam-icoontje)

gelijk aangepast natuurlijk!

Was ook echt december-weer die dag.

gr,

Pim
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

carel

Citeergelijk aangepast natuurlijk!

lekker niet
staat er nog steeds
Carel van der Sanden

http://www.natuurlijk-erp.nl/

BWoets

CiteerMaar ik heb ander "leed", zo heb ik de grote burgemeester drie keer gemist in Katwijk en twee keer in Den Helder.

groet,

Pim Julsing

Wanneer ga je mee op excursie Pim?  :P  
Met vriendelijke groet,
Bob Woets

Pim

Deze maand nog en anders februari:

verlanglijst:

Grote burgemeester
Zwarte rotgans
Veld-en steenuilen ;)

Tot dan en groet,

Pim J.
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl