Channel Wagtail?

Gestart door figurita, april 13, 2019, 12:06:36 PM

Vorige topic - Volgende topic

figurita

Ik zou graag een beroep doen op de gele kwikstaart specialisten onder jullie :blink:

Ik heb een aantal jaren geleden een gele kwikstaart gezien in Oegstgeest - Rijnfront bij Leiden. Deze gele kwikstaart werd later door admins gedetermineerd als een zogenaamde Channel wagtail - Hybride flava x flavissima. Zie link:
https://oudeversie.waarneming.nl/waarneming/view/118120542

Nu heb ik, volgens mij, zo'n zelfde vogel in Delfgauw gezien. Hij had een opvallende lichte kop mbt kleur in vergelijk met andere normale gele kwikstaarten. Of dit ook een "Channel Wagtail" is wil ik niet beweren maar ik vind hem wel erg opvallend. Guus geeft aan dat een lichte kop een wankel kenmerk is voor zo'n zeldzame hybride en daarbij vertoond hij geen eigenschappen van een Engelse kwikstaart zoals bijvoorbeeld een gele wenkbrauwstreep, volgens mij is dat laatste ook geen kenmerk van een "Channel Wagtail"?

Heeft iemand ervaring of kennis met/van een Channel Wagtail en/of kan hier zijn mening op geven zodat ik de vogel definitief op een Gele kwikstaart of op een hybride kan zetten ipv dat deze waarneming blijft zweven.

Het betreft deze waarneming
https://vwgdelft.waarneming.nl/waarneming/view/170033054
onzeker Hybride Gele Kwikstaart ssp. flava x Engelse Kwikstaart - Motacilla flava flava x Motacilla flava flavissima gezien op 2019-04-11 Delfgauw - Compensatiegebied N470
Foto's:


bij voorbaat dank Ad van Benten
Met vriendelijk groet,

Ad van Benten

frankneijts

Om te beginnen is de vogel van vorig jaar niet alleen duidelijk lichter grijs maar heeft ook een geheel witte keel ivm deze vogel. Dat maakt het een vrij duidelijke Kanaalkwikstaart, een bekende hybride van Gele X Engelse Kwikstaart. De huidige vogel is niet alleen niet zó lichtgrijs maar ook is de foto een tikje overbelicht. Als je dat iets probeert te corrigeren wordt de kop meteen wat donkerder grijs en, qua kopkleur, vrijwel niet meer te onderscheiden van een normale Gele Kwikstaart (flava) die wat dat betreft sowieso wat variabel zijn. Ook is de keel van deze vogel vrijwel geheel geel en dus niet grotendeels helderwit zoals bij de meeste (alle?) Kanaalkwikken. Dat dergelijke vogels, indien inderdaad hybriden Gele X Engelse, eigenlijk geen echte kenmerken van Engelse (flavissima) lijken te hebben zoals geel op kruin, wangstreek en/of wenkbrauwstreep, is inderdaad wat merkwaardig. Echter wordt de acceptatie van dergelijke vogels als de genoemde hybriden vrij breed gedragen dus vooralsnog lijkt het me verstandig om die opinie ook te volgen. Zoals echter gezegd wijkt deze vogel toch wel significant af van bijv. jouw vorige vogel en zou dan ook het oordeel van de admin in t onderhavige geval willen volgen
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

figurita

Frank, dank voor deze heldere en uitvoerige uitleg. Ik zet hem op gele kwikstaart :duim:
Met vriendelijk groet,

Ad van Benten