Hoofdmenu

kleine mantelmeeuw

Gestart door zwarteleeuwerik, april 06, 2008, 13:02:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

zwarteleeuwerik

Hallo, ik wilde even weten hoeveel variatie er zit op de mantelkleur van kleine mantelmeeuwen (britse) ?? . In een gebied had ik onlangs een zekere britse , met daarnaast eentje met bijna zwarte rug en zeer gele poten, britse had wel gele maar niet zo duidelijk , wat is eigenlijk de status van "fuscus" baltische kleine in onze streken want deze vogel had daar veel van weg.
groeten
 
Erik vb.

JohanvantBosch

#1
CiteerHallo, ik wilde even weten hoeveel variatie er zit op de mantelkleur van kleine mantelmeeuwen (britse) ?? . In een gebied had ik onlangs een zekere britse , met daarnaast eentje met bijna zwarte rug en zeer gele poten, britse had wel gele maar niet zo duidelijk , wat is eigenlijk de status van "fuscus" baltische kleine in onze streken want deze vogel had daar veel van weg.
groeten
Er is zeer veel variatie in de mantelkleur van onze Kleine mantelmeeuw.... (intermedius is het geloof ik?).
Het is niet mogelijk om op basis van alleen mantelkleur een 'fuscus' te determineren. Ieder jaar worden er enkele gemeld - op 1 a 2 handen te tellen en de soort wordt beoordeeld door de CDNA. Ruipatronen spelen een rol bij de determinatie, maar volgens mij beschouwt de CDNA op dit moment alleen een ring als afdoende bewijs.
De meeuwenmannen kunnen je er vast nog wat meer over vertellen.

EDIT: Ik vind zwarte leeuwerik een intrigerende naam, maar zou je voortaan met je eigen naam willen ondertekenen? Bijvoorbeeld in je automatische handtekening. Dat is namelijk de regel/afspraak hier op het forum. Dankjewel!

ruud_altenburg

#2
Wat Johan schrijft is helemaal correct. EDIT: onze vogels zijn niet echt makkelijk in een hokje te plaatsen. Onderzoek aan de kolonie bij Moerdijk heeft uitgewezen dat de mantelkleur varieert van graellsii-grijs tot fuscus-zwartgrijs.

Alleen onvolwassen fuscus is op basis van ruipatroon met een meer of (vaker) mindere mate van zekerheid te determineren.

Zie voor 1kj en 2kj vogels oa:
http://www.gull-research.org/fuscus/fuscus1cy/01cyaug.htm

Een aantal leuke ruipatronen in 3kjs:
http://www.xs4all.nl/~daarruud/polen/fuscus_fuscus.html

Interessante platen uit Finland:
http://www.elisanet.fi/hj.koskinen/index2007.html
Ruud Altenburg
Meeuwen in Amsterdam