Wespbij onbekend - Nomada spec.

Gestart door JackvdB, april 10, 2019, 21:41:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

JackvdB

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/169988625/.
1 Wespbij onbekend - Nomada spec. imago, gezien
datum: 2019-04-10
locatie: Ospel - Groote Peel (LI)

foto's:
vrouw obv 12 antenneleden. kleine Nomada. scutellum met 2 rode vlekken. veel rood op achterlijf, tergietzijde 2 met kleine gele vlek. scutum met rode rand en twee rode strepen in het midden. propodeum met zilveren haarvlekken.

wilde

#1
Eeen vrouw Nomada flavoguttata heeft op de zijkanten van tergiet 2 en 3 een gele vlek. Bovendien zijn de antennen aan de bovenkant sterk gezwart. Die is het niet. Ik vraag mij af of het guttulata kan zijn, maar die heeft op de laatste tergieten normaal ook gele vlekjes. N. conjugens lijkt het me ook niet en ook geen ferruginata.
Nomada striata zou heel goed kunnen. Die heeft meer gele vlekken dan alleen op t2. Op de 1e foto is te zien dat op de achterlijfpunt ook geel te zien is. Voor die soort zou ik dus gaan. Parasiteert op Andrena wilkella en similis.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

JackvdB

Dag Albert,

Beschrijving N. flavoguttata: o.a. tergietzijden 2-3 meestal met kleine gele vlekken. Op mijn foto 's is de donkere zijde van de antennen helaas onvoldoende/niet zichtbaar. Achterlijfspunt van N. flavoguttata kan ook licht zijn.

Foto's vrouw N. flavoguttata:
-(Albert de Wilde) https://waarneming.nl/observation/44915375/
-https://waarneming.nl/species/24323/photos/?after_date=1900-01-01&before_date=2019-04-10&advanced=on&sex=F&page=3
-(Steven Falk) https://www.flickr.com/photos/63075200@N07/sets/72157633441284751/

Beschrijving N. guttulata: o.a. twee vrij duidelijke zilveren haarvlekjes op achterkant van propodeum (bij N. striata propodeum nagenoeg kaal). N. striata uitsluiten obv propodeum.

Groet, vd Berg

wilde

Dag vdBerg, heb je ook een voornaam? Dat communiceert wat aangenamer.

N. flavogutta heeft duidelijke verdonkering op de bovenkant antenne. Op jouw foto's zowel op bovenkant als beide zijkanten is daarvan niets te zien. Dan wordt het moeilijk om die naam er op te plakken.
Op de foto's lijkt op de zijkanten van het propodeum een lichte haarvlek te zitten. Als dat de haarplukjes zijn zoals bij flavoguttata en guttulata kan het geen striata zijn, maar helaas niet duidelijk: hier toont het grauw-wit en vrij groot, terwijl het zilverwit en slechts een compect plukje moet zijn. Een vrouw guttulata heeft antennesegment 3 iets korter dan 4. Op foto 2 lijkt het eerder andersom. Dan zou guttulata dus afvallen.
Deze kwaliteit foto's (waarschijnlijk met telefoon) is dikwijls onvoldoende voor een zekere naam. Nomada's zijn moeilijk te determineren en je hebt dus op zijn minst betere foto's nodig, maar voor veel soorten worden in de tabellen extra kenmerken gevraagd, zoals bijv. guttulata-vrouw: 3 dikke, korte doorntjes op de top van de achtertibia.
Ik kan er zo niet meer van maken dan: vrouw Nomada spec.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

JackvdB

Dag Albert,

Dank voor de uitgebreide uitleg.

Sorry, geen volledige naam op internet wegens privacy.

Groet, vd Berg

wilde

OK, dan moet je van mij geen reacties meer verwachten.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me