Pop v/e nachtvlinder denk ik...iemand die weet van welke soort?

Gestart door André van Calsbeek, april 01, 2019, 19:41:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

André van Calsbeek

Ik ben benieuwd

Rayan Majoor

#1
Hoogstwaarschijnlijk van een uiltje, maar meestal verder niet iets met zekerheid over te zeggen. Opkweken is bij poppen over het algemeen de beste manier om erachter te komen welke soort het is. Belangrijk kenmerk bij nachtvlinderpoppen is het cremaster (de haartjes en skeletjes op de achterlijfspunt). Voor wat ik daarvan zie komt deze me erg bekend voor, maar ik kan zo gauw niet bedenken van welke soort het me bekend voorkomt. Na een beetje rondzoeken zijn de enige gelijkende soort die ik tegenkom (wat zeker niet betekent dat het hem ook is, ook omdat het niet volledig overeen komt) is dan nog van de kastanjebruine uil en de huismoeder... ik zal later nog even wat vergelijken met m'n eigen huismoeder-foto's.
Dus als je de pop nog hebt zou het leuk zijn als je zou kunnen kijken wt er uiteindelijk uit komt. Hij ziet er in ieder geval nog gezond uit en de kans is groot dat ie rond mei wel uit gaat komen (vaak het geval bij poppen van uilen die je in de winter vindt)
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

André van Calsbeek

Heel hartelijk bedankt!
Nog wel een vraag , dat opkweken...hoe doe ik dat?
Ik werk op een school dus dat kan een leermoment worden :)

groet André

Rayan Majoor

Ik heb al wel vaker wat verteld over wat handig is bij het opkweken van poppen en op vlindernet staat ook wel wat informatie over het opkweken van vlinders. Zie de linkjes hieronder... ik denk dat je hieraan wel genoeg informatie hebt.
Zeker omdat het volgens mij niet heel lang meer gaat duren voordat de vlinder uitkomt schat ik de kans groot dat het je wel gaat lukken (in inderdaad op een school ook altijd erg interessant, ook al moet je er daar natuurlijk wel rekening mee houden dat niet iedereen evenveel verstand van insecten heeft (zo kan iemand de bak even verplaatsen en er niet over nadenken dat de bak daar bijvoobeeld in de zon kan komen te staan...)). Echter soms ook door omstandigheden waar je geen invloed op hebt kan het zijn dat er uiteindelijk geen vlinder uit komt... dus dat is nog wel iets wat handig is om rekening mee te houden. Veel succesin ieder geval en ik ben benieuwd naar de uitslag :duim:

https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=387106.msg2143386#msg2143386
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=353276.msg1941098#msg1941098
https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/vlinders-herkennen/rupsen-determineren1/rups-opkweken
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

André van Calsbeek