Wolven bij de buren

Gestart door Freek Verkerk, april 03, 2008, 11:40:10 AM

Vorige topic - Volgende topic

Timo Roeke


Jan vH

Jan van Harten
Validator Plantengallen

Freek Verkerk

De volgende site geeft veel informatie over de wolven in Oost duitsland. http://www.wolfsregion-lausitz.de/aktuelle-rudelterritorien Helemaal aktueel zijn ze niet want ik was op zoek naar informatie naar aanleiding van het volgende artikel over 2 wolven met zenders: http://www.mz-web.de/servlet/ContentServer?pagename=ksta/page&atype=ksArtikel&aid=1300342872854&openMenu=987490165154&calledPageId=987490165154&listid=0  Eentje is onderweg naar Nederland, vandaar wel interessant.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Cygnus

Citaat van: Freek Verkerk op mei 17, 2011, 22:22:18 PM
Eentje is onderweg naar Nederland, vandaar wel interessant.

Volgens diezelfde theorie ben ik, als ik van mijn huis naar mijn schuurtje loop, onderweg naar China.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Freek Verkerk

#334
Citaat van: Cygnus op mei 18, 2011, 00:06:12 AM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 17, 2011, 22:22:18 PM
Eentje is onderweg naar Nederland, vandaar wel interessant.

Volgens diezelfde theorie ben ik, als ik van mijn huis naar mijn schuurtje loop, onderweg naar China.

Hahaha, ja het was ook een beetje een grapje. De dame (wolf) waar het over gaat: "Zora" heeft een zender omhangen, vandaar dat men goed weet waar ze is. Inmiddels is ze op de Luneburgerheide aangekomen; onder Hamburg. Klik op de link als je niet weet waar dat is: http://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCneburg Daar is al eerder een andere wolf gezien zodat ze daar mogelijk wel blijft en niet doortrekt naar Nederland, naar de drentse heide bijvoorbeeld. Bron is dit artikel: http://www.rp-online.de/wissen/umwelt/In-Niedersachsen-leben-zwei-Woelfe_aid_999816.html De wolven trekken steeds verder Duitsland in van uit de pools/duitse populatie in het noordoosten en vanuit de italiaans / franse / zwitserse populatie in het zuidwesten.

Op het ogenblik zijn er ongeveer 8 roedels bekend waarvan 6 met welpen.
De nieuwe welpen worden nu ongeveer geboren en over een paar maanden zal bekend worden hoeveel roedels met jongen Duitsland dan heeft.
Er zit een gezonde groei in dus verwacht ik na de zomer 8 a 9 roedels met welpen in Duitsland; 6 in Saksen, 2 in Brandenburg en nog 1 elders (Saksen-Anhalt of Mecklenburg-Vorpommeren of ??)
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

egilio

Citaat van: g.j. keizer op april 25, 2011, 08:53:45 AM
Citaat van: Freek Verkerk op april 24, 2011, 12:26:56 PMWolven kunnen rustig een snelweg over, dus langs de snelweg kan ook. Ik denk dat wolven lopende mensen vermijden, maar mensen in auto's zijn geen mensen voor hen. 20 meter langs een snelweg is niet vreemd.
Freek,
Dat kan ik bevestigen. In Zweden volgen wolven, die zich snel en over grote afstand willen verplaatsen, weliswaar geen snelwegen, maar wel secundaire met steenslag verharde wegen. In de zandige berm van de weg kan je dan ook regelmatig een kilometers lang spoor van prenten vinden.

Dat is iets wat veel dieren doen, op wegen loopt het nou eenmaal makkelijker. Iets wat we hier veel zien met de Afrikaanse wilde honden. Gelukkig maar, want er zijn hier heel weinig wegen, en als ze die ook nog eens actief zouden vermijden zou mijn werk helemaal niet te doen zijn!
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

Freek Verkerk

Een waarneming van een wolf in de Jura: http://www.estrepublicain.fr/fr/franche-comte/info/5268893-Un-loup-dans-le-Haut-Doubs ALs je wilt weten waar dat is klik op de volgende link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Doubs_(departement))
Zoasl het franse artikel al zegt: een waarneming betekend nog niets. Wolven lopen geweldige afstanden. Deze wolf kan ook gewoon op doorreis geweest zijn.

Ik had eigenlijk al jaren eerder waarnemingen van wolven in de Jura verwacht, maar kennelijk zijn ze eerst naar het Oosten; Zwitserland ingetrokken en naar het Zuid Westen richting Pyreneeen en Barcelona. Maar dan nu eindelijk ook een waarneming richting het Noorden, gezien vanuit de Franse Alpen; het kerngebied van de Franse wolven.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hiebij een wat minder prettig plaatje van een paar schapen die in de vogezen zijn aangevallen door waarschijnlijk een wolf. http://www.estrepublicain.fr/fr/a-la-une-aujourdhui/info/5280145-Loup-des-Vosges-les-eleveurs-indemnises Men heeft nog steeds geen DNA materiaal kunnen verzamelen en/of dat mensen ook daadwerkelijk een wolf gezien hebben, maar aan de hand van wonden op de schapen denkt men aan een wolf. Misschien was het wel deze wolf: http://www.macommune.info/actualite/le-loup-de-retour-dans-le-massif-jurassien--20916.html die in de Jura is waargenomen. Een flink stuk, ruim 100 km, zuidelijker, maar voor een wolf een te overbruggen afstand.

Voor mij de eerste aanwijziingen dat de wolven via de Jura, vogezen, ardennen en eiffel langzaam maar zeker onze kant opkomen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hierbij een artikel met een foto (waarneming) van wat men denkt dat de wolf is in de vogezen.
http://www.estrepublicain.fr/fr/a-la-une/info/5299192-Le-loup-des-Vosges-photographie-au-dessus-de-Gerardmer

In Saksen (Oost duits;land) is het officiele wolvengebied flink uitgebreid: http://www.sz-online.de/Nachrichten/Chemnitz/Wolfs_Revier_immer_groesser/articleid-2795370 In dit gebied worden vergoedingen gegeven voor beschermingsmaatreelen tegen wolven.

De wolven komen steeds dichterbij is de conclusie. Als je dat combineert met de informatie verkregen via wolven met zenders, dat zij flinke afstanden afleggen: http://www.freiepresse.de/NACHRICHTEN/SACHSEN/Forschungsprojekt-erwartet-weitere-Ausbreitung-von-Woelfen-artikel7687587.php Dan kun je bedenken dat dieren uit gebieden hier 600-800 km vandaan, Berlijn is 800 km, vogezen is 600 km), goed in staat zijn om even op bezoek te komen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Het gaat ook goed met de wolven en West polen: http://www.sz-online.de/Nachrichten/Sachsen/Deutsch-Polnischer_Wolfsbestand_waechst/articleid-2799978  eigenlijk zijn dit dezelfde groep als de oost duitse wolven. Het is namelijk een samenhangend geheel. dit jaar 4 roedels erbij, een uitbreiding met 20 % tot 19 roedels en een kleine 100 wolven in West polen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Weer wat nieuws over de wolven. De door mij al lang verwachte trek naar het noorde van Frankrijk lijkt eindelijk duielijk te worden.

Hierbij een foto van een wolf in de buurt van Bazel: http://bazonline.ch/basel/land/Ein-Wolf-tappte-in-die-Fotofalle/story/21447134

En een video met twee aanvallen van wolven: http://lci.tf1.fr/science/environnement/ces-loups-qui-n-ont-plus-peur-de-l-homme-6608619.html een overdag en een snachts. Tevens een kaart van waar nu wolven in Frankrijk zijn.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er zijn aanwijzigen (foto) van een wolf in Nedersaksen, http://de.wikipedia.org/wiki/Hameln-Pyrmont. Volgens dit artikel: http://www.welt.de/print/die_welt/hamburg/article13551402/Experten-vermuten-wilden-Wolf-im-Weserbergland.html Ze komen steeds dichter bij! 190 km van Enschede.


Slechter nieuws is dat in Zweden de helft van de wolven door illegale afschot om het leven komt: http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,1518,780606,00.html 
Ik neem aan dat de andere Europeanen niet beter zijn.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Jan vH

Jan van Harten
Validator Plantengallen


Harm058

Groet!
Harm Dijkstra

Leeuwarden


joostheeremans

Verdoven en vangen?! Wat is daar het nut van? ??? ??? ???
MvG Joost Heeremans- Do geese see god ?-

Norman

#346
Citaat van: joostheeremans op september 02, 2011, 20:04:37 PM
Verdoven en vangen?! Wat is daar het nut van? ??? ??? ???

DNA afnemen om met zekerheid te kunnen stellen of het een Wolf is.
Wat het overigens zeer waarschijnlijk niet is, maar dit terzijde.

twan.teunissen

hoi,

zie mijn bericht over de wolf waarvan ik niet zeker ben dat het er geen is op http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=161842.0.

Groeten, Twan
Twan Teunissen


Denro

Ziet eruit als breaking news Freek  :blink:

Vraag me alleen nog af hoe ze een husky uitsluiten met deze foto's  :rolleyes:
Groeten, Dennis Rensen

Mijn waarnemingen (NL):

Mijn waarnemingen (Buitenland):

Norman

Inderdaad, in mijn dierenspeciaalzaak jaren is meermaals gebleken dat vele mensen bepaalde rassen niet van een wolf kunnen onderscheiden. Husky is er daar inderdaad 1 van.

Duidelijk een gevalletje; de wens is de vader van de gedachte.

Over de ARKers gesproken. Ik heb ARK en FREE erg hoog zitten. Als Leo Linnartz, Twan Teunissen, Roeland Vermeulen op een zeker moment roepen dat ze een Wolf hebben gezien, stap ik in de auto en ga ik zoeken (wat overigens zeer waarschijnlijk een kansloze actie is). Als Henk en Ingrid een Wolf hebben gezien, denk ik; leuke beleving voor ze!

Denro

De vrouw in kwestie had het in het filmpje over een vergelijking van het zien van een giraffe in de winkel! Zoiets weet je gewoon zegt ze nog  :rolleye:

Tja, welk dier lijkt er nou op een giraffe!

Maar goed, het zou mooi zijn als het er echt eentje is.

Groeten, Dennis Rensen

Mijn waarnemingen (NL):

Mijn waarnemingen (Buitenland):


HPM

Net het één journaal over een wolf in de Ardennen. Volgens Franse expert zeker een wolf en zeker een andere dan onlangs hier in Nederland.
Hier de vandaag op youtube geplaatste beelden http://www.youtube.com/watch?v=_9SnbzJmt2g
Herman van der Meer

Norman

Superwaarneming!!

Ik begrijp er alleen geen fluit van dat een TV programma niet in staat is betere beelden te produceren.

HPM

Herman van der Meer

stefanhageman

Die Belgen kunnen in ieder geval iets wat wij niet kunnen: goede beelden van een wolf maken.
Echt geweldig dit en zo blijkt maar eens weer dat het uitbreidingsproces sneller gaat dan verwacht.
Stefan Hageman


Norman

Die belgen kunnen nog meer, die vinden zelfs zeer waarschijnlijk de eerste echte Wolf in Nederland.

http://waarneming.nl/waarneming/view/56884878


Norman


Maarte5n

nou dan kan ik ook hier van een wolf maken  :blink:

http://waarneming.nl/waarneming/view/53050887?_popup=1

mijn eigen waarneming

maar ben zo wijs om hem maar niet op wolf te zetten
Maarten vd Berg