Rare poeplocatie. Vos? (Noorwegen)

Gestart door Marleen, maart 09, 2019, 10:47:57 AM

Vorige topic - Volgende topic

Marleen

Hallo allemaal,

Bij eerdere waarnemingen van vos, spraken we meer over het gedrag van de vos en zijn/haar sporen.
Er werd gezegd dat vossen poepen bovenop dingen, beetje op rare plaatsen.

Toen ik dus vanochtend een drol op een stuk - van een vrachtwagen gevallen? - ijs vond, dacht ik gelijk: Vos?
Ik heb geen voetsporen van vos gezien nu, de ondergrond was ijs dus daar blijven geen voetsporen in achter, maar eerder heb ik hier langs deze weg wel vossensporen gezien.

https://observation.org/waarneming/view/168407192Groetjes, Marleen

Oenanthe

Hoi Marleen,

vossen poepen op opvallende plaatsen om soortgenoten duidelijk te maken dat zij daar aanwezig zijn. Zo vreemd is de plek waarop jij die keutel hebt gefotografeerd dus niet maar de vossenkeutels die ik vind zijn altijd grijswit en nooit zwart. Misschien ligt dat aan mij, of aan het dieet van de vos maar daar kan iemand anders misschien iets verstandigs over zeggen.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Rob Koelman

Citaat van: Oenanthe op maart 09, 2019, 11:55:37 AMmaar de vossenkeutels die ik vind zijn altijd grijswit en nooit zwart. Misschien ligt dat aan mij, of aan het dieet van de vos...

De kleur, geur, consistentie en formaat van vossenkeutels is bijzonder variabel en hangt oa af van wat een vos heeft gegeten. Grijswitte keutels bevatten altijd veel botresten en haren. Het uiterlijk is dan het gevolg van het eten van zoogdieren en/of vogels.

Het algemene beeld van de keutel van dit topic past wat mij betreft prima binnen de variatie van vossenkeutels. Dat is overigens niet hetzelfde als dat dit met zekerheid ook echt een vossenkeutel is, maar de kans dat het om een vossenkeutel gaat is denk ik groot.
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Citaat van: Rob Koelman op maart 09, 2019, 13:05:40 PMDat is overigens niet hetzelfde als dat dit met zekerheid ook echt een vossenkeutel is, maar de kans dat het om een vossenkeutel gaat is denk ik groot.

Citaat van: Marleen op maart 09, 2019, 13:26:29 PM
Maar hier vind ik het toch een beetje lastig.

Ik vind het waarnemen van sporen erg leuk en ik wil het daarom echt begrijpen want ... ik loop er vaker tegen dat vossensporen niet worden goedgekeurd ... en ik begrijp nog niet zo goed waarom. Maar ik wil het wel graag begrijpen.

Ik maak uit het stukje op dat het 'waarschijnlijk' vos is, maar niet 'zeker'. Wat maakt dat het niet zeker is? Dat begrijp ik nog niet zo goed. Ik maak daar uit op dat er dan andere dieren zijn waar wat overlap mee is qua keutels. Met welke dieren is dat? Hond? Of moet ik nog aan andere dieren denken? Wolf? Lynx? Das? Marterachtigen? En vanwege wat precies? Het formaat of de kleur of de gekke plek of ?  Of zit het 'em in iets anders dat het niet zeker is, iets waar ik niet aan denk?

Juist doordat uitwerpselen van vossen zo ongelofelijk variabel zijn (kleur, geur, formaat, consistentie, etc) is determinatie vaak lastig. Ze kunnen inderdaad sterk lijken op uitwerpselen van andere soorten, met name die van hond en marters.

Bij diersporen (in de meest ruime zin) moet je accepteren dat je lang niet altijd tot een zekere determinatie van de diersoort die de sporen heeft achtergelaten kunt komen.
Met vriendelijke groet, Rob

peterv

Citaat van: Marleen op maart 09, 2019, 15:29:54 PM
Maar toch staat het op (nog) niet te beoordelen en ik weet dan toch niet zo goed waarom. Er kan best een goede reden zijn, maar ik begrijp het niet goed omdat ik die reden niet weet.
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=126442.0

Los daarvan: determinatie van dieren sporen in het veld is vaak al lastig, vanaf foto's meestal nog moeilijker. De meeste admins zijn geen diersporenspecialist en geneigd om dergelijke waarnemingen veiligheidshalve op niet te beoordelen te zetten.
Peter Venema

tekenaar

Als admin heb je de mogelijkheid om alle nog niet bekeken waarnemingen onder elkaar te zien. Doe je niets met een waarneming, dan blijft hij in de lijst staan en wordt de lijst steeds langer. Zet je hem op "nog niet te beoordelen" dan is hij uit de lijst. Het betekent zoiets als "ik heb hem gezien en weet het niet zeker". De volgende keer zie je als admin dan alleen de nieuwe waarnemingen. Anders blijf je als admin zitten met een ellenlange lijst en weet je al snel niet meer waar je al naar gekeken hebt.

Bij zoogdiersporen zijn de collega's terughoudend met "op zeker zetten" omdat het vaak vanaf foto niet te doen is. Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf onzeker moet zijn: jij hebt de sporen immers in het veld gezien, met allerlijk bijzonderheden die niet op de foto hoeven te staan (bovendien weet je vaak welke soorten je ter plaatse kan verwachten).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

peterv

De kern van het probleem is gewoon dat het herkennen van dierensporen een specialistisch vak apart is dat de meeste zoogdierenadmins niet beheersen. Ze kunnen jou dus ook niet verder helpen met adviezen. Je helpt jezelf het beste door in elk geval bij sporen altijd ook een meetlat op de foto te zetten. Zonder die basis kom je niet ver.
Peter Venema