praatsessie nieuwe versie

Gestart door hiskodevries, maart 04, 2019, 08:24:34 AM

Vorige topic - Volgende topic

SlechtValk

Ik wil geen roet in het eten gooien... maar om heel eerlijk te zijn vind ik dit een achteruitgang...

Ik weet dat het een veel genoemde wens is dat info gelijk zichtbaar is, maar ik zit juist in het kamp dat de nieuwe (infoloze) layout mooier (en functioneler) vindt...
Wil ik info hebben, weet ik dat ik met de muis eroverheen kan gaan... wil ik het niet, dan word ik er ook niet mee lastig gevallen...

Mijn wens zou daarom dus ook zijn om dit optioneel te maken... kan makkelijk via een gebruikersinstelling... wil je info bij foto's zien, altijd of door mouse-over... zo kan iedereen zijn zin krijgen...
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

thijsdegraaf

CiteerIk wil geen roet in het eten gooien... maar om heel eerlijk te zijn vind ik dit een achteruitgang...

Ik weet dat het een veel genoemde wens is dat info gelijk zichtbaar is, maar ik zit juist in het kamp dat de nieuwe (infoloze) layout mooier (en functioneler) vindt...
Wil ik info hebben, weet ik dat ik met de muis eroverheen kan gaan... wil ik het niet, dan word ik er ook niet mee lastig gevallen...
:duim:

Marleen

#273
Ik schrijf hier (omdat het geen wens is maar 'discussie') mijn reactie op berichten uit "wensen voor waarneming".

Citaat van: dirder op april 25, 2019, 00:08:54 AM
Bovendien zorgt het één het ander voor een plotse vloed aan onzekere waarnemingen, een nachtmerrie voor de validatoren, want die waarnemingen vergen veel meer werk. Bovendien wagen, dankzij de beeldherkenningssoftware, plots een heleboel mensen die niks van planten kennen zich aan planten wat dan weer voor een vloedgolf aan waarnemingen van aangeplante rommel zorgt (zonder vermelding 'aangeplant' uiteraard, want dat ziet de beeldherkenninssoftware niet). Weer een heleboel extra werk voor de validatoren.
Door de herkenninssoftware gaan mensen inderdaad waarnemingen "dumpen" misschien wel. Gooi de foto er in en waarneming doet de rest.


Citaat van: thijsdegraaf op april 25, 2019, 08:12:32 AM
CiteerBovendien zorgt het één het ander voor een plotse vloed aan onzekere waarnemingen, een nachtmerrie voor de validatoren,
Als admins, die bij goedkeuring automatisch (met bericht) op zeker kunnen zetten is dat probleem opgelost. (ik snap niet, waarom dat maar niet gebeurt)

Citaat van: thijsdegraaf op april 25, 2019, 08:12:32 AM
Citeer(zonder vermelding 'aangeplant' uiteraard, want dat ziet de beeldherkenninssoftware niet).
Dat zag ik daarvoor ook niet. Als iemand zijn tuinplanten op waarneming gaat zetten, houd je die zonderherkenningssoftware ook niet tegen. Dat hoor je bij et invullen van de verdere gegeven tegen te komen. Ik weet niet of dat het er is. Anders zou het erbij gezet kunnen worden.

Citaat van: thijsdegraaf op april 25, 2019, 08:12:32 AMAls Waarneming er niet was geweest, was het determineren van insecten misschien nooit mijn hobby geworden. Doordat je achter namen kon komen op het forum, ben ik er geïnteresseerd in geworden. In het begin ging er inderdaad veel mis en dacht ik er veel te gemakkelijk over.
Als je er een groep onwetenden erbij krijgt kost meer werk inderdaad. Maar dat was dus 12 jaar geleden toen ik op Waarneming kwam en Waarneming zich heel snel uitbreidde ook al het geval.

Waar het hem in zit is dat als je de dingen zelf doet, dat er een (een kans is op) een opwaardse spiraal van kennis.

Inderdaad, in het begin weet je misschien niets. Maar door in te voeren zie je wat er allemaal bij kleed en gedrag staat.
En als je een naam niet weet, dan probeer je te zoeken. Of je vraagt het op het forum. Dan leer je:
- Oh het is die en die soort, want...
- Goh, het is die soortgroep, die familie, dat kun je zien aan....
- Of oh, dat blijft een spec-je, want.....
- Of oh, eigenlijk zijn foto's van de rugtekening nodig.
- Als deze soort ... en/of ...  kenmerk heeft dan kun je er -zeker- van zijn dat het .... soort is.
- Of oh, tuinplanten zijn niet gewenst om in te voeren. Of ik moet het op 'aangeplant' zetten.

Dan de volgende keer (of misschien vergeet je het de eerste keer maar omdat het weer gezegd wordt doe je het wel de 2e keer), denk je oh, het is een tuinplant, dan moet ik even aangeplant aanklikken.
Of misschien kan deze nu wel gedetermineerd, want ik heb foto van de rugtekening. Of.... wat dan ook. De opgedane kennis kan je daarna meenemen, waardoor je kennis groeit.

Citaat van: dirder op april 25, 2019, 00:08:54 AM
Bovendien wagen, dankzij de beeldherkenningssoftware, plots een heleboel mensen die niks van planten kennen zich aan planten wat dan weer voor een vloedgolf aan waarnemingen van aangeplante rommel zorgt (zonder vermelding 'aangeplant' uiteraard, want dat ziet de beeldherkenninssoftware niet).

Mensen die dit soort dingen in waarneming "gooien", en -geen- feedback krijgen, want de waarneming wordt in stilte voor je aangepast, die doen het de volgende keer weer. verkeerd Want die mensen weten niet dat het niet de bedoeling is om tuinplanten in te voeren. Of dat ze aangeplant moeten aanvinken. En als ze al bericht krijgen dat de waarneming is aangepast, van 'ter plaatse' naar 'aangeplant', dan weten de meeste nog niet hoe je in het vervolg een aangeplante plant kunt herkennen. (Bijv omdat ze in nette rijtjes zijn aangeplant. Of omdat zaadmengels te herkennen zijn. Of omdat soorten niet in het wild voorkomen maar alleen aangeplant enz)

En ook een onzekere waarneming op zeker zetten is voor een hobbywaarnemer die graag wil leren, ook informatie. Dat de determinatie goed gedetermineerd is en dat je daar zeker over kunt zijn.
Maar als dat in stilte wordt verandert, dan weet je dat niet. En ja je krijgt er bericht van misschien.

Maar je leert op de basisschool al dat je dingen zelf moet doen om het beter te onthouden, ipv dat een ander het doet en je het alleen maar ziet/leest.

-- --

Je hebt dus een stroming waarnemers wat invoert om het invoeren, die misschien wel niet de behoefte hebben om te leren, daarbij zou je dan de waarnemingen klakkeloos kunnen aanpassen.

En je hebt een stroming waarnemers die dit als hobby doet. Die willen leren. Die willen weten wat er evt niet goed is aan een waarneming. Enz.

Misschien moet je er naar toe dat je in je profiel kunt aangeven wat voor "gebruiker" je bent.
En dat aan die keuze ook andere dingen verbonden zitten.

Ben je een waarnemer die de foto's er in 'gooit' en waar een naam uitrolt, dan mogen de admins je waarnemingen ook aanpassen.
Ben je een waarnemer die dit als hobby doet, dan moet je zelf je waarneming wijzigen als een admin je feedback geeft op je waarneming.

-- --

Ik heb het al heeeel vaak gezegd. Maar met het snelle valideren van de validatoren en dat zij alles zelf willen aanpassen, daarmee werk je in de hand dat de puinhoop alleen maar groter wordt, dat mensen niet leren, meer waarnemingen maar klakkeloos het systeem in gooien, met nog meer irritatie en werk voor validatoren tot gevolg. Je bent zelf als validator dus de sleutel om daar verandering in te brengen door het de mensen zelf de aanpassing te laten doen en de mensen actief dingen te leren. En als maar 1 persoon dat doet dan is het heel veel werk voor die persoon. Als we dat gezamelijk doen, is het appeltje eitje en voor iedereen maar een klein beetje. Maar met resultaat dat het valideren daarna (veel) minder werk is.

Succes.

thijsdegraaf

#274
Ik zet mijn antwoord van de wensen pagina afgehaald. https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=443812.msg2316468#msg2316468
Ik had hem toch daar maar gezet om niet door de afbeeldingen discussie heen te fietsen. (daarna mocht het er wel weer afgehaald worden) Vervelend is dat men daar elke keer kritiek uit, waar je geen antwoord op kan geven. Maar nu staat die van Marleen er ook al. Dus eigenlijk hoor ik boven Marleen. 
CiteerBovendien zorgt het één het ander voor een plotse vloed aan onzekere waarnemingen, een nachtmerrie voor de validatoren,
Als admins, die bij goedkeuring automatisch (met bericht) op zeker kunnen zetten is dat probleem opgelost. (ik snap niet, waarom dat maar niet gebeurt, misschien door de lobby van Marleen)

. In ieder geval bij bijvoorbeeld wantsen wordt vaak juist gedetermineerd. Terwijl die destijds onder wants onbekend werden gezet, waarna een admin eerst moest doorgeven wat het wel was en vragen of hij verplaatst kan worden. Dat zou juist werk moeten schelen.
. Ik zag op de oude wijze vaak voor beeldherkenning makkelijke wantsen verkeerd staan. Bijvoorbeeld bladpootrandwants, smalle randwants en zuringrandwants werden door elkaar gehaald. Dat voorkom je. Scheelt veel werk.
. Je kreeg op het forum vragen over insecten, die voor beeldherkenning een eitje zijn. Scheelt veel werk aan beantwoorden.
. Als hij als onzeker wordt aangegeven kijk ik nog eens extra en bij geringe twijfel vraag ik op het forum: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=449007.0

Citeer(zonder vermelding 'aangeplant' uiteraard, want dat ziet de beeldherkenninssoftware niet).
Dat zag ik daarvoor ook niet. Als iemand zijn tuinplanten op waarneming gaat zetten, houd je die zonder herkenningssoftware ook niet tegen. Dat hoort bij het in te vullen deel te staan. Ik weet niet of dat het er is. Anders zou het erbij gezet kunnen worden.

CiteerBovendien wagen, dankzij de beeldherkenningssoftware, plots een heleboel mensen die niks van planten kennen zich aan planten
Als Waarneming er niet was geweest, was het determineren van insecten misschien nooit mijn hobby geworden. Doordat je achter namen kunt komen raak je geïnteresseerd. In het begin ging er inderdaad veel mis en dacht ik er veel te gemakkelijk over.
Als je er een groep onwetenden erbij krijgt, kost dat meer werk inderdaad. Maar dat was dus 12 jaar geleden toen ik op Waarneming kwam en Waarneming zich heel snel uitbreidde ook al het geval. Jacomijn Prinsen werkte zich bijvoorbeeld een ongeluk om alle spinnenonwetenden te helpen, want ze zat er in haar eentje. Nu zit er een grote groep kenners. De mensen uit het begin weten er veel meer van. En een groep zal weer afgehaakt zijn, net als nu het geval zal zijn.

( Ik weet het Hisko. Geen discussiepagina. Maar ik kon het toch ook niet onbeantwoord hier laten staan. je mag het wel weer weghalen. )

thijsdegraaf

#275
CiteerEn ook een onzekere waarneming op zeker zetten is voor een hobbywaarnemer die graag wil leren, ook informatie. Dat de determinatie goed gedetermineerd is en dat je daar zeker over kunt zijn.
Maar als dat in stilte wordt verandert, dan weet je dat niet. En ja je krijgt er bericht van misschien.

Totaal mee oneens Marleen.
Als een geïnteresseerde waarnemer een waarneming op onzeker zet en bericht krijgt, dat hij op zeker is gezet, zal hij/zij denken: 'Äh... leuk, dan had ik het toch goed' 'Hee... interessant, ik ga eens kijken hoe dat komt' of 'Toch eens vragen op het forum'.
Als een ongeïnteresseerde waarnemer het bericht krijgt. 'Mooi... Weet ik ook weer.' 

De laatste zal er niet veel van leren. Maar dat zal op andere manieren ook het geval zijn.

Dus Als admins, die bij goedkeuring automatisch (met bericht) op zeker kunnen zetten is dat probleem opgelost. (ik snap niet, waarom dat maar niet gebeurt)

CiteerMaar je leert op de basisschool al dat je dingen zelf moet doen om het beter te onthouden, ipv dat een ander het doet en je het alleen maar ziet/leest.
Heb een jaar of 35 voor de klas gestaan. Bij het nakijken gaf ik in een repetitie aan wat fout was. Net als hier heb je een groep, die er wat mee deed en een groepje, die dat niet deed. Jij zou dan tegen mij zeggen.. nog niet nakijken want ik ben er nog mee bezig.

Marleen

#276
Citaat van: thijsdegraaf op april 25, 2019, 09:24:18 AM
CiteerMaar je leert op de basisschool al dat je dingen zelf moet doen om het beter te onthouden, ipv dat een ander het doet en je het alleen maar ziet/leest.
Heb een jaar of 40 voor de klas gestaan. Bij het nakijken gaf ik in een repetitie aan wat fout was. Net als hier heb je een groep, die er wat mee deed en een groepje, die dat niet deed. Jij zou dan tegen mij zeggen.. nog niet nakijken want ik ben er nog mee bezig.

Dan weet je vast ook dat het goed is om naar de fouten te kijken. Om te zien wat er verkeerd is gegaan.
Fouten bespreken, deden wij (gelukkig) heel veel in de klas. Want daar leer je van.

Citaat van: thijsdegraaf op april 25, 2019, 09:24:18 AM
CiteerJij zou dan tegen mij zeggen.. nog niet nakijken want ik ben er nog mee bezig.

:huh: :huh: :huh:

Samen er naar kijken. Leermoment er van maken. Aangeven wat er mis gaat en waarom. Daar leer je van en dan kan je het volgende keer wel goed (of in elk geval beter) doen.

Ipv gewoon streep er doorheen en het goede antwoord opschrijven. Want daar leert niemand wat van.

thijsdegraaf

#277
CiteerFouten bespreken, deden wij (gelukkig) heel veel in de klas. Want daar leer je van.
Ik ook. En dat kan ik nu nog niet laten op het forum. Dat heeft helemaal niets, maar dan ook niets te maken met automatisch op zeker kunnen zetten.

CiteerIpv gewoon streep er doorheen en het goede antwoord opschrijven. Want daar leert niemand wat van.
Nee. Dus daarna bespreekbaar kunnen maken op het forum, net zoals in de klas. Daar hoort de sfeer zo te zijn net als hier, dat dingen bespreekbaar zijn.

Maar ik stop ermee, want ik overtuig je toch niet. Verwachtte ik ook niet
Het vervelende is alleen, dat ik bang ben, dat sommige dingen niet aangepast worden op Waarneming, terwijl een heel grote groep, die zich niet zo snel laat horen, dat wel graag wil. Dat is ook de reden, dat ik zo nu en dan wat tegengas geef.

RutgerB

Dat laatste is zeker waar, maar ik denk dat er veel meegelezen wordt. In reactie op voorgaande:

CiteerMensen die dit soort dingen in waarneming "gooien", en -geen- feedback krijgen, want de waarneming wordt in stilte voor je aangepast, die doen het de volgende keer weer. verkeerd Want die mensen weten niet dat het niet de bedoeling is om tuinplanten in te voeren. Of dat ze aangeplant moeten aanvinken. En als ze al bericht krijgen dat de waarneming is aangepast, van 'ter plaatse' naar 'aangeplant', dan weten de meeste nog niet hoe je in het vervolg een aangeplante plant kunt herkennen. (Bijv omdat ze in nette rijtjes zijn aangeplant. Of omdat zaadmengels te herkennen zijn. Of omdat soorten niet in het wild voorkomen maar alleen aangeplant enz)

Er werd al een hele tijd niet meer in stilte voor iemand gewijzigd. Er kwam altijd een commentaar onder wat je wijzigde.  Tuinplanten worden geaccepteerd, indien juist gedetermineerd en aangeduid (met aangeplant / ingezaaid). Soorten die nergens verwilderd voorkomen (buiten tuinen) faciliteren we in ieder geval niet. Mensen die hun hele tuininventaris doorgeven krijgen ook wel een opmerking dat je liefst voornamelijk 'natuurwaarnemingen' doorgeeft. Verbieden kan niet.

Dat kunnen wijzigen + nog wat handigheidjes voor de admin mogen van mij zo snel mogelijk terugkomen in de nieuwe versie van waarneming.nl. Ik had nog een hele lijst met verbeterpunten voor de oude versie van waarneming.nl in dit opzicht en hoopte dat dat dan eindelijk in de nieuwe versie waarheid werd. Momenteel heb je helaas juist minder tools als admin.

Marleen

Voor waarnemers die al lang actief zijn en zijn begonnen in de tijd dat er niet voor je gewijzigd werd die weten hoe het werkt.
Want er is jarenlang op het forum en bij waarnemingen heel veel aan waarnemers geleerd. En zie het resultaat want velen doen het daardoor goed.
En voor admins zijn veel dingen natuurlijk ook hartstikke logisch, want zij "leerden" het ons.

Maar ik denk dat het voor heel veel nieuwe waarnemers (of waarnemers die er al langer zijn
maar aan een nieuwe soortgroep/type waarneming beginnen) allemaal helemaal niet logisch en dus gewoon onbekend is.
Het is juist bij de nieuwe waarnemers waarbij het zoveel "mis" gaat. Die dus (bijv) niet weten dat je het op aangeplant of ingezaaid 'moet' zetten.
Omdat men gestopt is met het de mensen te leren.

Fijn en goed dat jij dingen aangeeft, Rutger, maar een deel van de admins doet dat niet. Die willen gewoon alles kunnen aanpassen zonder wat te zeggen.
En ja er is automatisch bericht, maar er waren zelfs admins die die berichten verwijderden. Daar is toen ingegrepen en dat kan nu niet meer.

En "Het is X, ik heb de waarneming voor je gewijzigd" daar leer je niks van. Daardoor leer je niet de soort of de familie herkennen.
En ik vraag me af of er bij kleed/gedrag wijzigingen wel feedback komt. Ik denk dat er ook veel admins zijn die alleen naar de naam kijken en niets met kleed/gedrag doen.
Hoe dan ook, hier leren waarnemers niks van.

En dan kan je boos worden en roepen dat daar geen tijd voor is enz. Maar juist alles elke keer weer moeten wijzigen kost tijd.
En dat neemt alleen maar toe, want steeds meer mensen leren niet determineren en gooien alleen maar de foto het systeem in, want lekker makkelijk de admins doen de rest.
Als je mensen wat leert bespaar je tijd, hoef je het alleen goed te keuren. En mensen leren het elkaar dan ook.


RutgerB

#280
In veel dingen geef ik je gelijk, maar het moet ook kunnen opschieten. Als admin wil je zoveel mogelijk waarnemers helpen.

Voor iemand een soort wijzigen die iets niet kan vinden, of het per ongeluk verkeerd wijzigde vind ik een verantwoorde wijziging.  Iemand die iets op onzeker zet wil neem ik aan bevestiging en dat kan in 1 keer met wijziging naar zeker en commentaar. Maar er zijn nog tientallen voorbeelden te verzinnen waarbij een wijziging voor iemand doen te verantwoorden is. Natuurlijk altijd met commentaar en altijd met respect voor de waarnemer.

Die tools / handigheden voor admins zou je juist moeten uitbreiden in plaats van beperken. Als je echt niet meer kunt wijzigen voor iemand (nu gaat dat nog wel via de oude site), dan moet je veel meer gaan afkeuren. Daar wordt je als admin / waarnemer ook niet blij van.

Hein Nouwens

Citaat van: SlechtValk op april 24, 2019, 23:26:08 PM
Ik wil geen roet in het eten gooien... maar om heel eerlijk te zijn vind ik dit een achteruitgang...

Ik weet dat het een veel genoemde wens is dat info gelijk zichtbaar is, maar ik zit juist in het kamp dat de nieuwe (infoloze) layout mooier (en functioneler) vindt...
Wil ik info hebben, weet ik dat ik met de muis eroverheen kan gaan... wil ik het niet, dan word ik er ook niet mee lastig gevallen...

Mijn wens zou daarom dus ook zijn om dit optioneel te maken... kan makkelijk via een gebruikersinstelling... wil je info bij foto's zien, altijd of door mouse-over... zo kan iedereen zijn zin krijgen...

Ik vind de tekst onder de foto zeker niet storend of minder mooi. En vele malen handiger en vind dat ook belangrijker dan of iets mooi is.
Je zou het ook kunnen omdraaien, klik op de foto en je ziet hem groter (eventueel beeldvullend) zonder info.
Groet, Hein Nouwens

Marleen

Citaat van: Rutger Barendse op april 25, 2019, 10:49:12 AM
In veel dingen geef ik je gelijk, maar het moet ook kunnen opschieten. Als admin wil je zoveel mogelijk waarnemers helpen.
Ik snap je punt. Maar alles voor een ander wijzigen, ook al komt er een automatisch berichtje, dat is geen helpen.

Een kind "even snel aankleden" terwijl het moet leren zichzelf aan te kleden, is ook geen helpen.
Dat is helpen voor jouzelf. Niet voor de waarnemer/het kind.

Citaat van: Rutger Barendse op april 25, 2019, 10:49:12 AM
Natuurlijk altijd met commentaar en altijd met respect voor de waarnemer.
Het is heel fijn dat het automatische berichtje, ook nog een respectvol berichtje zal zijn. Maar feit blijft dat jij "het kind aankleedt" terwijl het moet leren zichzelf aan te kleden.
En ook al ben je tijdens het 'even snel aankleden' heel aardig en respectvol tegen het kind. Het kind leert daarvan niet zichzelf aan te kleden.

Citaat van: Rutger Barendse op april 25, 2019, 10:49:12 AMDie tools / handigheden voor admins zou je juist moeten uitbreiden in plaats van beperken. Als je echt niet meer kunt wijzigen voor iemand (nu gaat dat nog wel via de oude site), dan moet je veel meer gaan afkeuren. Ik ga dan zeker ook geen herinneringen meer sturen. Geen reactie/wijziging na een week: afgekeurd. Daar wordt je als admin / waarnemer ook niet blij van.

Misschien kunnen we eens een lijst maken van allerlei mogelijke manieren hoe we dit op kunnen lossen.
Het hoeven geen perfecte oplossingen te zijn, maar laten we proberen te brainstormen, met elkaar tot een idee/oplossing te komen.
Als we goed samenwerken en tot een compromis komen die voor iedereen fijn is, dan hebben we daar allemaal wat aan.
Zoals eerder gezegd het is niet waarnemers tegen de admins, ja maar hij, ja maar zij....

Er zijn hier zoveel slimme en creatieve mensen.
Hoe kunnen we er nou voor zorgen, met elkaar, dat de waarnemers zoveel mogelijk leren en zelf doen, zelf hun waarneming aanpassen, verantwoordelijk zijn voor hun eigen waarneming,
en de admins er zo min mogelijk werk aan het valideren hebben, dat er gereageerd wordt als ze feedback geven en vooral bezig kunnen zijn met goedkeuren?

Wat is daarvoor nodig en hoe kunnen we dat doen?

Bijv.
- Mensen reageren niet omdat emailadres niet werkt.
Misschien is het mogelijk na bijv 2-4 weken geen reactie, een mail te sturen met emailbevestiging. Wordt het niet bevestigd, account op inactief en pas weer kunnen invoeren als je emailadres bevestigd is?

- Mensen zijn onervaren en weten niet hoe alles in te vullen.
Per nieuwe soortgroep waar je een waarneming invoert, krijg je een mail met tips voor invoeren en determinatie bij die soortgroep. Met evt links naar determinatiesites enz. En misschien kan een admin als het steeds verkeerd gaat zorgen dat je die email nog een keer krijgt.

- Het helpt als mensen wegwijs worden in het determineren.
De familieoverzichten helpen daarbij. Die zijn niet op de nieuwe site. En misschien zijn er zelfs velen die niet weten dat ze bestaan of hoe ze te gebruiken. Is er ook iets anders mogelijk? Een eenvoudig, (ik zeg maar wat, even voor het voorbeeld) lange dunne poten = waarschijnlijk hooiwagen, klein en springt = waarschijnlijk springspin, ong 1,5cm en rent = waarschijnlijk renspin. Weet je de naam niet, zet je vraag dan altijd op het forum. Dit is niet te doen met alles, maar het kan mensen wel een begin geven waar ze moeten zoeken. Kan misschien in de mail-per-soortgroep zoals hierboven genoemd.

- ....

- ....

- ....


Citaat van: Rutger Barendse op april 25, 2019, 10:49:12 AM
Die tools / handigheden voor admins zou je juist moeten uitbreiden in plaats van beperken. Als je echt niet meer kunt wijzigen voor iemand (nu gaat dat nog wel via de oude site), dan moet je veel meer gaan afkeuren. Daar wordt je als admin / waarnemer ook niet blij van.

Rutger, je moet het helemaal niet willen, het wijzigen van waarnemingen voor een ander.
Als je daar aan begint is het hek van de dam en zit jij straks miljoenen waarnemingen de hele dag te wijzigen.
Sorry maar ik vind dat jij als admin/validator beter verdient. Jij kunt je tijd wel beter gebruiken, denk ik.
En als mensen de waarneming goed aanleveren en jij alleen hoeft goed te keuren, scheelt dat veel tijd en gedoe. En is dat kunnen wijzigen helemaal niet nodig.

thijsdegraaf

#283
CiteerIk vind de tekst onder de foto zeker niet storend of minder mooi.
Ik wel. Maar het blijft een mening, gevoel Hein. Voor mij is het ook niet handiger, maar dat ligt er aan wat je er mee doet. Dat vraag ik me nog steeds af als iemand het heeft over honderd extra klikken per dag.
Lig er ook niet wakker van als het teruggedraaid volgens het laatste voorstel van Hisko. Maar vind het minder.
Gelukkig hoef ik niet te beslissen.  :blink:

Wat dat betreft vind ik dit veel belangrijker, want daar heb ik wel last van (ondanks het betoog van Marleen):
De rechten van admins alsjeblieft niet gaan inperken. (recht om waarneming te mogen aanpassen, van onzeker op zeker zetten, veranderen van image in larve/nimf, eventueel veranderen soort (bij tijdgebrek in drukke periode, niet reageren waarnemer) enz)

SlechtValk

Citaat van: Hein Nouwens op april 25, 2019, 11:09:02 AM
Ik vind de tekst onder de foto zeker niet storend of minder mooi.
Ik dus wel... juist heel storend en veel minder mooi... als je alleen op zoek bent naar een mooi overzicht van foto's... en dat is in mijn ogen het doel van dit overzicht... gaat het je om soorten, gebruikers of locaties dan zijn andere overzichten daar meer geschikt voor...
Citeer
En vele malen handiger en vind dat ook belangrijker dan of iets mooi is.
Zoveel mensen zoveel wensen... ik vind het zo juist veel handiger... en ook nog mooier... dus 1+1=2...
Citeer
Je zou het ook kunnen omdraaien, klik op de foto en je ziet hem groter (eventueel beeldvullend) zonder info.
Dat is precies de reden waarom ik zeg: "geef de gebruiker de keus"... een clean overzicht van foto's zonder extra info (zoals het nu dus is) en wil je extra info kun je met de muis eroverheen of erop klikken, of een overzicht met alle info altijd zichtbaar (voor hen die dat prettiger vinden)...

Als het slim geprogrammeerd is (waar ik bij de nieuwe site vanuit ga ;) ) hoeft er aan de pagina code niet eens veel te veranderen... veel kan met scripts en css gedaan worden...
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

SlechtValk

Voor wat betreft het wijzigen/aanvullen door admins.

Er zijn gewoon mensen die het als hun eigen opschrijfboekje beschouwen. Die willen dat niemand anders in hun opschrijfboekje gaat "kliederen" en dat kan ik goed begrijpen!

Uiteraard begrijp ik ook dat admins graag gegevens willen corrigeren, wanneer die overduidelijk verkeerd zijn. En bovendien dat dit zo min mogelijk handelingen vereist.

Op dit moment is er al de keus tussen 1) admins mogen wijzigingen aanbrengen 2) admins mogen dat niet (of is die inmiddels alweer gewijzigd? ik kan hem niet meer terug vinden)

Mijn voorstel is dan ook om voor diegenen die geen wijzigingen willen, de wijziging als een wijzigingsvoorstel te presenteren bij de waarneming... dan gebeurt er niets met de waarneming tot de gebruiker akkoord gaat met de wijziging... vanuit het perspectief van de admin wijzigt hij de waarneming gewoon, de gebruiker krijgt een melding dat een admin een correctie wil toepassen en krijgt de keus om daarmee akkoord te gaan of niet (of het te negeren)... bij akkoord kan de waarneming nadien automatisch goedgekeurd worden (gemarkeerd als goedgekeurd door de admin die de wijziging deed). Bij niet akkoord of negeren... kan de waarneming (desnoods na een tijdje) op "in behandeling" of "afgekeurd"...
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

hiskodevries

de foto aanpassingen gaan over alle foto pagina`s want inderdaad die overzichten worden centraal geregeld
1 thumnail html die overal aangeroepen wordt
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Julian

#287
Citaat van: Marleen op april 25, 2019, 11:15:43 AM
Citaat van: Rutger Barendse op april 25, 2019, 10:49:12 AM
In veel dingen geef ik je gelijk, maar het moet ook kunnen opschieten. Als admin wil je zoveel mogelijk waarnemers helpen.
Ik snap je punt. Maar alles voor een ander wijzigen, ook al komt er een automatisch berichtje, dat is geen helpen.

Een kind "even snel aankleden" terwijl het moet leren zichzelf aan te kleden, is ook geen helpen.
Dat is helpen voor jouzelf. Niet voor de waarnemer/het kind.

Citaat van: Rutger Barendse op april 25, 2019, 10:49:12 AM
Natuurlijk altijd met commentaar en altijd met respect voor de waarnemer.
Het is heel fijn dat het automatische berichtje, ook nog een respectvol berichtje zal zijn. Maar feit blijft dat jij "het kind aankleedt" terwijl het moet leren zichzelf aan te kleden.
En ook al ben je tijdens het 'even snel aankleden' heel aardig en respectvol tegen het kind. Het kind leert daarvan niet zichzelf aan te kleden.

Als een kind zichzelf wil aankleden (de soort determineren/waarneming registreren) maar z'n shirt binnenstebuiten aantrekt is het tijd voor een leermoment.

Dat de ouder/verzorger het kind vervolgens helpt het shirt om te draaien of dat het kind zelf laat doen zou niet uit moeten maken voor het overbrengen van de boodschap (namelijk dat het niet klopt op deze manier).

Een deel van de kinderen wil het echt graag zelf kunnen en zal hierdoor een volgende keer goed nadenken om het dan helemaal zelfstandig te doen.
Andere kinderen zijn blij met het idee dat ze nog niet alles zelf hoeven te weten/kunnen, dat er altijd meegekeken wordt en maken nog een aantal keer dezelfde fout (en ervaren dat niet als een probleem).

Niet iedereen heeft de ambitie om te leren determineren (incl. alles wat er bij te kijken komt zoals leeftijdsbepaling van het waargenomen organisme) of het vertrouwen dat zelf te kunnen. Er kan toch weinig op tegen zijn om de drempel voor deze groep lager te maken? Tussen de door het nieuwe systeem overgehaalde nieuwe waarnemers zullen ook nieuwsgierige mensen zitten die dieper met hun nieuwe hobby willen beziggaan dan dat het bij doorgeven van waarnemingen blijft. Daarnaast mag het natuurlijk gewoon bij doorgeven van waarnemingen blijven. Al super dat men de moeite neemt om zijn of haar waarnemingen te registreren. :blink:

Marleen

#288
Citaat van: Julian op april 25, 2019, 12:32:58 PM
Als een kind zichzelf wil aankleden (de soort determineren/waarneming registreren) maar z'n shirt binnenstebuiten aantrekt is het tijd voor een leermoment.

Of de ouder/verzorger het kind vervolgens helpt het shirt om te draaien of dat het kind zelf laat doen zou niet uit moeten maken voor het overbrengen van de boodschap (namelijk dat het niet klopt op deze manier).

Een deel van de kinderen wil het echt graag zelf kunnen en zal hierdoor een volgende keer goed nadenken om het dan helemaal zelfstandig te doen.
Andere kinderen zijn blij met het idee dat ze nog niet alles zelf hoeven te weten/kunnen, dat er altijd meegekeken wordt en maken nog een aantal keer dezelfde fout (en ervaren dat niet als een probleem).

Niet iedereen heeft de ambitie om te leren determineren (incl. alles wat er bij te kijken komt zoals leeftijdsbepaling van het waargenomen organisme) of het vertrouwen dat zelf te kunnen. Er kan toch weinig op tegen zijn om de drempel voor deze groep lager te maken? Tussen de door het nieuwe systeem overgehaalde nieuwe waarnemers zullen ook nieuwsgierige mensen zitten die dieper met hun nieuwe hobby willen beziggaan dan dat het bij doorgeven van waarnemingen blijft. Daarnaast mag het natuurlijk gewoon bij doorgeven van waarnemingen blijven. Al super dat men de moeite neemt om zijn of haar waarnemingen te registreren. :blink:

Helemaal eens. Maar laat het dan een leermoment zijn.

"Het is X ik heb de waarneming voor je gewijzigd" daar leer je niks van.
En met het forum, de automatische determinatie app, hulp van een admin is de drempel al heel laag.
Met de waarnemingen ook nog voor de waarnemers wijzigen, heb je de drempel weggehaald
en een neerwaardse helling gemaakt, alle foto's rollen zo naar binnen en de admins kunnen de puinhoop opruimen.

Als iemand niet wil leren determineren, dat staat los van of iemand zijn waarneming zo goed mogelijk aanlevert.
Want als je niet wil determineren kan je de naam op het forum vragen of de determinatieapp gebruiken.
Het wijzigen van iemands waarneming zit op een ander punt. Daarmee zeg je eigenlijk "je hoeft je waarneming niet meer goed aan te leveren".
Dus je hoeft kleed en gedrag enz niet meer in te vullen, want wij admins zetten dat allemaal wel recht.

Je hoeft niet meer netjes op een stoel aan tafel te zitten als je gaat eten, en met mes en vork te eten.
Als jij op de tafel wilt zitten en met je vieze modderschoenen naast je bord, en met je handen de soep
of spaghetti met saus of rijst met kip/kerrie/ananas wilt eten, geen punt, prima, helemaal oke, wij poetsen jou en de tafel wel schoon.
Lieve admins, dat is hard werken hoor, als er straks tienduizenden waarnemers zo hun waarnemingen gaan invoeren.

Sorry ik vind het niet getuigen van respect voor de waarnemer. En eigenlijk al helemaal niet getuigen van respect voor de admin.
De admins willen ook wel eens aan een schone tafel hun lunch eten, of even het veld in en zelf iets waarnemen (Of doen ze dat niet meer?)

En als je de waarnemer wilt helpen, kan je als admin feedback geven, andere waarnemers kunnen behulpzaam zijn en mails naar de waarnemer sturen,
hulp op het forum is mogelijk, er zijn apps die determinatie voor je doen. Daar hoeft het aanpassen van een waarneming echt niet ook bij.

Citaat van: Julian op april 25, 2019, 12:32:58 PM
Andere kinderen zijn blij met het idee dat ze nog niet alles zelf hoeven te weten/kunnen,
dat er altijd meegekeken wordt en maken nog een aantal keer dezelfde fout (en ervaren dat niet als een probleem).
Maar als een admin gewoon feedback geeft bij een waarneming, dan gebeurt dat toch ook?
Ik vind het ook fijn als een admin -meekijkt- .

Waar het voor mij om gaat is waar de grens ligt tussen behulpzaamheid van een admin en het overnemen van iemands taken/functioneren/zelfstandigheid.

En wat er gebeurt op het moment dat admins alles mogen wijzigen, is dat zij dan vervolgens alle kindjes gaan aankleden en shirts gaan omdraaien enz, want dat gaat een stuk sneller en we moeten wel opschieten. Kinderen die het wel zelf willen doen, die hebben pech, want ja we moeten wel vooruit. En met *huphuphupkeerttshirtweergoed* "Ja je tshirt zat binnenstebuiten dus ik heb het even goed gedaan" -kan- niemand het meer zelf doen.

En wat ik een beetje dubbel vind is dat aan de ene kant admins alles willen wijzigen. Maar tegelijkertijd wordt er ook geklaagd
over dat mensen maar hun waarnemingen er op gooien en niet eens bijv aangeplant enz invullen, of het op onzeker laten staan enz.

Voor mij is, zoals het nu is, dat je zelf kunt kiezen of je waarnemingen door admins gewijzigd mogen worden of niet, een prima oplossing. Want ik kan dan aangeven dat ik het zelf wil doen.
En mensen die het prima vinden dat admins het wijzigen, die kunnen dat aangeven. En bij die waarnemers/waarnemingen kunnen de admins hun gang gaan.

Maar weet je.

Als Julian het goed vindt om leermomenten te hebben.
Citaat van: Julian op april 25, 2019, 12:32:58 PM
Als een kind zichzelf wil aankleden (de soort determineren/waarneming registreren) maar z'n shirt binnenstebuiten aantrekt is het tijd voor een leermoment.

Als Stefan begrijpt dat sommige mensen hun notitieboekje willen behouden...
Citaat van: SlechtValk op april 25, 2019, 12:12:56 PM
Er zijn gewoon mensen die het als hun eigen opschrijfboekje beschouwen. Die willen dat niemand anders in hun opschrijfboekje gaat "kliederen" en dat kan ik goed begrijpen!

Mijn voorstel is dan ook om voor diegenen die geen wijzigingen willen, de wijziging als een wijzigingsvoorstel te presenteren bij de waarneming... dan gebeurt er niets met de waarneming tot de gebruiker akkoord gaat met de wijziging...
Een wijzigingsvoorstel is bijna hetzelfde als feedback geven en de waarnemer het zelf laten aanpassen, dat scheelt veeeeel programmeerwerk denk ik zo.

En Rutger graag zoveel mogelijk waarnemers wil helpen....
Citaat van: Rutger Barendse op april 25, 2019, 10:49:12 AM
In veel dingen geef ik je gelijk, maar het moet ook kunnen opschieten. Als admin wil je zoveel mogelijk waarnemers helpen.

Dan kunnen we toch met elkaar tot oplossingen komen waarbij admins niet meer alles wijzigen en waarnemers weer hun waarneming beheren?
We kunnen met elkaar een plannetje bedenken, wil ik best in meedenken, hoe we weer even "orde op zaken krijgen" zodat ook de nieuwe waarnemers het wat sneller/makkeiljker onder de knie krijgen.
Dat gaat ons echt heel veel werk besparen.

Nu kan het nog. Nu is er een groot deel waarnemers die er al lang zijn. En een niet te groot deel nieuwe waarnemers die nog geen / weinig ervaring ermee hebben. Nu is het nog omkeerbaar.
Nu is het nog alleen Nederland (en misschien Belgie).

Als in de toekomst observado & waarneming 1 wordt en iedereen meer en meer in het buitenland ook gaat invoeren.
En alle foto's maar instuurt en wacht tot een admin alles heeft aangepast....

Ik denk dat je dat echt niet moet willen. Dat moet je als site niet willen. Als admins niet willen. Maar ook als waarnemer niet.
En hulp krijgen van een admin of van het forum of van de determinatie app kan altijd.

Julian

Citaat van: Marleen op april 25, 2019, 13:11:15 PM
Als Julian het goed vindt om leermomenten te hebben.
Citaat van: Julian op april 25, 2019, 12:32:58 PM
Als een kind zichzelf wil aankleden (de soort determineren/waarneming registreren) maar z'n shirt binnenstebuiten aantrekt is het tijd voor een leermoment.

Als Stefan begrijpt dat sommige mensen hun notitieboekje willen behouden...
Citaat van: SlechtValk op april 25, 2019, 12:12:56 PM
Er zijn gewoon mensen die het als hun eigen opschrijfboekje beschouwen. Die willen dat niemand anders in hun opschrijfboekje gaat "kliederen" en dat kan ik goed begrijpen!

Mijn voorstel is dan ook om voor diegenen die geen wijzigingen willen, de wijziging als een wijzigingsvoorstel te presenteren bij de waarneming... dan gebeurt er niets met de waarneming tot de gebruiker akkoord gaat met de wijziging...
Een wijzigingsvoorstel is bijna hetzelfde als feedback geven en de waarnemer het zelf laten aanpassen, dat scheelt veeeeel programmeerwerk denk ik zo.

En Rutger graag zoveel mogelijk waarnemers wil helpen....
Citaat van: Rutger Barendse op april 25, 2019, 10:49:12 AM
In veel dingen geef ik je gelijk, maar het moet ook kunnen opschieten. Als admin wil je zoveel mogelijk waarnemers helpen.

Dan kunnen we toch met elkaar tot oplossingen komen waarbij admins niet meer alles wijzigen en waarnemers weer hun waarneming beheren?
We kunnen met elkaar een plannetje bedenken, wil ik best in meedenken, hoe we weer even "orde op zaken krijgen" zodat ook de nieuwe waarnemers het wat sneller/makkeiljker onder de knie krijgen.
Dat gaat ons echt heel veel werk besparen.
:duim:

Citaat van: Marleen op april 25, 2019, 13:11:15 PM
En wat ik een beetje dubbel vind is dat aan de ene kant admins alles willen wijzigen. Maar tegelijkertijd wordt er ook geklaagd
over dat mensen maar hun waarnemingen er op gooien en niet eens bijv aangeplant enz invullen, of het op onzeker laten staan enz.


Dit obstakel kan volgens mij vrij eenvoudig weggenomen worden.

Met welke doel wordt het gegeven "escape" bij het valideren (en invoeren) van waarnemingen meegenomen? Welke gegevensontvangende organisaties hebben wat aan die data? Ik mag toch hopen dat de inschatting dat een soort ergens niet van nature terecht is gekomen ook door 'n organisatie die de gegevens verder wil interpreteren gemaakt kan worden en dat ze niet afhankelijk zijn van een validator op waarneming.nl (die niet meer ziet dan desbetreffende partij zelf). Wanneer een soort ergens opduikt waar hij oorspronkelijk niet voorkwam is dat gewoon de nieuwe realiteit en juist deze zaken maken we met elkaar inzichtelijk op waarneming.nl.

Citaat van: https://oudeversie.waarneming.nl/info.php
Doelstelling

•   Waarneming.nl wil iedereen in staat stellen om natuurwaarnemingen op te slaan en te delen via internet, om zo de natuurrijkdom van Nederland en de wereld vast te leggen voor nu en voor de toekomst.
•   Waarneming.nl werkt hiertoe samen met duizenden vrijwilligers, zowel rechtstreeks als via meer dan 300 regionale en landelijke werkgroepen.
•   Waarneming.nl verzamelt en toont gegevens maar interpreteert deze niet. Dat is een taak voor andere organisaties, zoals de PGO's van Nederland. Waarneming.nl streeft naar samenwerking met alle onderzoekende organisaties.

Het bepalen of een soort ergens van nature gekomen is valt volgens mij wel degelijk onder het interpreteren van gegevens en daarmee buiten de doelstelling van waarneming.nl.

SlechtValk

Citaat van: Marleen op april 25, 2019, 13:11:15 PM
Als Stefan begrijpt dat sommige mensen hun notitieboekje willen behouden...
Citaat van: SlechtValk op april 25, 2019, 12:12:56 PM
Er zijn gewoon mensen die het als hun eigen opschrijfboekje beschouwen. Die willen dat niemand anders in hun opschrijfboekje gaat "kliederen" en dat kan ik goed begrijpen!

Mijn voorstel is dan ook om voor diegenen die geen wijzigingen willen, de wijziging als een wijzigingsvoorstel te presenteren bij de waarneming... dan gebeurt er niets met de waarneming tot de gebruiker akkoord gaat met de wijziging...
Een wijzigingsvoorstel is bijna hetzelfde als feedback geven en de waarnemer het zelf laten aanpassen, dat scheelt veeeeel programmeerwerk denk ik zo.

Mijn voorstel verschilt in die zin van gewoon een berichtje sturen, dat allereerst de admin al precies kan instellen wat de bedoeling is (vooral handig als het om meerdere wijzigingen gaat, vaak gaan er nu meerdere berichten overheen als het om meerdere wijzigingen gaat (denk bijv. aan wijziging soort, geslacht en stadium zoals dat bij vlinders of insecten soms het geval is)) en dat er dan dus ook allerlei acties aan gekoppeld kunnen worden... zoals automatisch goedkeuren zodra de wijziging geaccepteerd wordt (zonder verdere bemoeienis van de admins), of juist automatisch afkeuren na verloop van tijd zonder actie van de gebruiker.

Met het huidige berichtensysteem vereist het meer handelingen door een admin... namelijk allereerst het berichtje sturen, wachten tot de aanwijzingen opgevolgd worden (als dat al gebeurt, zo niet nog een bericht of afkeuren), als het gewijzigd wordt alsnog een goedkeuring...

Een wijzigingsvoorstel kan vergezeld gaan van een knop accepteren (waarbij alles dat de admin gesuggereerd wordt meteen gecorrigeerd wordt) en automatisch een goedkeuring kan ontvangen (zonder dat de admin daar verder nog naar hoeft te kijken)... m.a.w. dat kost een admin maar één handeling.

Mijn voorstel nog een stap verder genomen, kan dit ook makkelijk aangepast worden zodat niet alleen admins, maar ook gewone gebruikers een wijzigingsvoorstel kunnen indienen. Uiteraard moet je dan iets meer voorzorgen nemen, zodat er geen onzin voorstellen gedaan worden...
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

hiskodevries

het wijzigen van een waarneming door een admin, vermits dat van de waarnemer mag, zit al in de pijplijn
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

RutgerB


Rien Ondersteijn

 :duim:

Die Hisko heeft toch wel een flinke pijplijn..!
Groene groe[n]tjes.Rien.

Gerrian

#294
Citaat van: hiskodevries op april 25, 2019, 13:50:55 PM
het wijzigen van een waarneming door een admin, vermits dat van de waarnemer mag, zit al in de pijplijn
Heel fijn, aan de vele bedankjes die ik van waarnemers krijg merk ik dat ze het waarderen dat ik waarnemingen aanpas. En heel vaak gaan ze door mijn aanpassingen ("sorry, even vergeten") zelf zorgvuldiger invoeren.

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Henri van Dodeweerd

Citaat van: Gerrian op april 25, 2019, 14:55:45 PM
Citaat van: hiskodevries op april 25, 2019, 13:50:55 PM
het wijzigen van een waarneming door een admin, vermits dat van de waarnemer mag, zit al in de pijplijn
Heel fijn, aan de vele bedankjes die ik van waarnemers krijg merk ik dat ze het waarderen dat ik waarnemingen aanpas. En heel vaak gaan ze door mijn aanpassingen ("sorry, even vergeten") zelf zorgvuldiger invoeren.

Ik waardeer dat ook zeer. En mijns inziens kan een waarnemer die wil leren ook zelf gaan uitzoeken waarom het die soort dan wel is. Bijv door vanuit determineertabellen terug te redeneren, de admin te vragen, forum te gebruiken, etc.

Dus het verschil van mening gaat mijns inziens over waar ligt de verantwoordelijkheid voor het leren en hoe verhoudt zich dat met de verantwoordelijkheid voor het zuiver houden van de database.
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

SlechtValk

Citaat van: Henri van Dodeweerd op april 25, 2019, 16:18:04 PM
Ik waardeer dat ook zeer. En mijns inziens kan een waarnemer die wil leren ook zelf gaan uitzoeken waarom het die soort dan wel is. Bijv door vanuit determineertabellen terug te redeneren, de admin te vragen, forum te gebruiken, etc.

Dus het verschil van mening gaat mijns inziens over waar ligt de verantwoordelijkheid voor het leren en hoe verhoudt zich dat met de verantwoordelijkheid voor het zuiver houden van de database.

Ik ben ook altijd erg blij als mensen me helpen om tot een goede determinatie te komen (en daar leer ik vaak nog het meest van).
Mensen die willen leren, kunnen beter eerst in de boeken duiken en daarna pas hun waarnemingen invoeren/uploaden... je waarnemingen invoeren en dan kwaad zijn dat het voorgezegd wordt is als een kind dat zijn proefwerk inlevert en een leraar die alles verbeterd en dat het kind dan vervolgens zegt: ja het was nog niet af ik moest nog controleren of het klopt... slaat natuurlijk nergens op...

Ben je niet zeker van je waarneming en wil je zelf nog puzzelen, voer hem dan nog niet in, of upload hem niet (je kunt in ObsMapp instellen dat je onzekere waarnemingen niet upload; in geavanceerde instellingen: vink "onzeker ook uploaden" uit...) en ga puzzelen voor je het publiceert...

Volgens mij is de zuiverheid van de database niet echt een argument... want die wordt gegarandeerd door daarin de ongevalideerde waarnemingen niet mee te tellen...
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

Marleen

Citaat van: SlechtValk op april 25, 2019, 19:08:19 PM
Mensen die willen leren, kunnen beter eerst in de boeken duiken en daarna pas hun waarnemingen invoeren/uploaden... je waarnemingen invoeren en dan kwaad zijn dat het voorgezegd wordt is als een kind dat zijn proefwerk inlevert en een leraar die alles verbeterd en dat het kind dan vervolgens zegt: ja het was nog niet af ik moest nog controleren of het klopt... slaat natuurlijk nergens op...
Dat slaat inderdaad nergens op en dat is ook niet wat wordt gezegd.

Het is alsof een kind iets maakt. De docent het pakt. Er van alles aan verandert. En zegt "Zo moet het zijn".


Citaat van: SlechtValk op april 25, 2019, 19:08:19 PM
Ik ben ook altijd erg blij als mensen me helpen om tot een goede determinatie te komen (en daar leer ik vaak nog het meest van).

Precies ja. Helpen. Dat is heel fijn, vind ik ook, en daar leren mensen van.
Dat is wat anders dan overnemen/aanpassen.

thijsdegraaf

CiteerVolgens mij is de zuiverheid van de database niet echt een argument... want die wordt gegarandeerd door daarin de ongevalideerde waarnemingen niet mee te tellen...
Niet echt een argument. Maar bij het schrijven van informatie, loop ik bij de zeldzamere soorten alle foto's af. Dan is het fijn dat zoveel mogelijk is gekeurd en dat er niet te veel fouten tussen staan.
Stel je voor dat 90% van de Waarnemers zou vinden, dat er niet met hun Waarneming gerommeld mag worden door een admin, zou het bijzonder onoverzichtelijk worden. Omdat we er van uitgaan, dat het een laag percentage is, zal het geen probleem zijn.