praatsessie nieuwe versie

Gestart door hiskodevries, maart 04, 2019, 08:24:34 AM

Vorige topic - Volgende topic

Douwe van der Ploeg

#330
Als validator: ik wijzig vrijwel nooit andermans waarnemingen (tenzij op expliciet verzoek, omdat die persoon bijv. in het buitenland zit, niet helemaal begrijpt hoe, of zelfs overleden is), en ik heb er helemaal geen problemen mee als de waarnemer dat n.a.v. mijn commentaar ook niet zelf doet. Gaat er na een tijdje en een herinnering gewoon een rood kruisje (met berichtje) bij en telt ie niet mee. Dus ja, die validatoren zijn er ;) Er zijn inderdaad ook anderen die zich daar drukker om maken dan dat ik het doe.

Overigens is het ook zo dat een groot deel van de waarnemers bij het rode kruisje+berichtje toch ineens de waarneming wijzigen, omdat ze het vergeten waren. Een makkelijke seintje op de site voor nog openstaande waarnemingen met commentaar lijkt me dan ook een uitstekend idee. Kan elke waarnemer zelf beslissen wat ze ermee doen :)

Edit: Voor de compleetheid, wat ik WEL wijzig is het op zeker zetten van een onzekere waarneming en tegelijk goedkeuren. Bestaat een mooi knopje voor, die ook gelijk een berichtje achterlaat. Ook geen bezwaar mee als die blijft, en ook werkt voor waarnemers die overige wijzigingen niet toestaan (zoals ik zelf).
Douwe van der Ploeg

Marleen

#331
Citaat van: SlechtValk op april 29, 2019, 21:57:26 PM
Citaat van: Rien Ondersteijn op april 29, 2019, 21:50:58 PM
Daar is toch al veel meer over gezegd?[misschien elders].Het lijkt me voor de Admins een rámp !
Een correcte corrector wil toch uiteindelijk t juiste antwoord ?  !
En als de waarnemer dat na lang aandringen/aanmoedigen niet [wil]doet...gaat de Admins ontieglijk balen.!  ?

Waarom zou die?... het is toch niet zijn (m/v) waarneming... zolang de admin er maar niet mee lastig gevallen blijft worden of dat het nog in allerlei overzichten tevoorschijn komt...
Nee ik denk dat het goed is om de mogelijkheid te hebben dat men geen wijzigingen maakt... optioneel... ik denk dat het overgrote merendeel van de gebruikers hartstikke blij is dat hij geholpen wordt, maar ik kan me ook voorstellen dat je er in bepaalde situaties niet op zit te wachten... zou mijns inziens gerespecteerd moeten worden...

EDIT: Daarbij is het misschien ook wel belangrijk om het even in historisch perspectief te plaatsen... tot relatief kort geleden was het (bij vogels in elk geval) ook ongebruikelijk dat admins wijzigingen maakten in je waarnemingen... Een soort van ongeschreven regel... (maar als ik mij niet vergis zelfs "officieel" afgesproken onder admins)... gebruikers die in dat licht hun waarnemingen als hun eigen notitieboekje zijn gaan beschouwen, kan dit niet kwalijk genomen worden.

Het is zelfs een geschreven regel.

https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=36932.0

CiteerMag een admin zomaar mijn waarneming aanpassen?

Nee. Je waarneming is van jou, daar blijft Waarneming.nl van af.

Daar zijn in de loop van de jaren wel "tenzij's" aan toegevoegd. Je kunt in het document helaas niet zien wanneer welke wijziging is gedaan.
Regel 5 is in elk geval "nieuw". Die was er niet toen het document in 2007 geschreven werd. Mogelijk is dat de wijziging van Hisko in 2017 geweest.

Jarenlang wijzigden de admins de waarnemingen niet (of zelden). Jarenlang was het gewoon regel/afspraak dat je zelf je waarnemingen wijzigde. Alleen de validatoren van de libellen wijzigden de waarnemingen.
Hier zijn zij een aantal jaar geleden op teruggekomen omdat zij vonden dat ze dat eigenlijk niet konden maken tegenover de waarnemers. De waarneming is van jou.
Dus zij zijn hier (na jaren?) mee gestopt. Niet veel later zijn toen plotseling admins van andere groepen ermee begonnen.

Edit: Maar het is dus pas iets van de laatste 1,5-2 jaar ofzo, volgens mij. Terwijl waarneming al 15? jaar bestaat.
Ik ben zelf begonnen met waarnemen in sept. 2009, dus nu ongeveer 9,5 jr geleden.

Groetjes, Marleen

lukasverboom

Citaat van: Douwe van der Ploeg op april 30, 2019, 03:16:07 AM
Als validator: ik wijzig vrijwel nooit andermans waarnemingen (tenzij op expliciet verzoek, omdat die persoon bijv. in het buitenland zit, niet helemaal begrijpt hoe, of zelfs overleden is), en ik heb er helemaal geen problemen mee als de waarnemer dat n.a.v. mijn commentaar ook niet zelf doet. Gaat er na een tijdje en een herinnering gewoon een rood kruisje (met berichtje) bij en telt ie niet mee. Dus ja, die validatoren zijn er ;) Er zijn inderdaad ook anderen die zich daar drukker om maken dan dat ik het doe.

Overigens is het ook zo dat een groot deel van de waarnemers bij het rode kruisje+berichtje toch ineens de waarneming wijzigen, omdat ze het vergeten waren. Een makkelijke seintje op de site voor nog openstaande waarnemingen met commentaar lijkt me dan ook een uitstekend idee. Kan elke waarnemer zelf beslissen wat ze ermee doen :)

Goed zo, ik wijzig ook zelden iets. Maar ik kan me voorstellen dat dat bij andere soortgroepen eerder voorkomt, bijvoorbeeld omdat we willen dat vlinders in het juiste stadium op de site komen. Een vlinder van stadium "onbekend" op "imago" zetten heb ik zelf niet zoveel moeite mee, zolang ik als waarnemer op de hoogte gesteld word dat dit gebeurt. Sinds daar automatisch een berichtje bij komt ben ik tevreden.
Deze discussie begon in een situatie dat admins een waarneming konden wijzigen zonder dat een waarnemer kon zien dat er iets gewijzigd was. Daar had ik ook problemen mee. Maar nu én er een standaard berichtje wordt meegestuurd, én je de geschiedenis van je waarneming kunt zien, én je kunt aanvinken dat je niet wilt dat je waarneming gewijzigd wordt, lijkt het probleem me opgelost en zijn er belangrijkere zaken om ons over te buigen.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

Gerrian

Waarnemingen aanpassen door admins gebeurt al langer dan 2 jaar. Ik ben er zelf in de zomer van 2015 aarzelend mee begonnen en dat zou ik vast niet gedaan hebben als het verder niet gebeurde. Vanwege de vrijwel uitsluitend positieve reacties van waarnemers zie ik geen aanleiding om er mee te stoppen.

thijsdegraaf

#334
Ik heb er geen enkele probleem mee als een administrator een wijziging aanbrengt in mijn Waarneming. Ben alleen maar dankbaar. Het hangt ook van de situatie af denk ik.

Bij de moeilijke langpoten was het bij Waarneming een redelijk rommeltje. Pjotr Oosterbroek heeft toen voor Waarneming alles doorgewerkt. Dan moet zo'n persoon toch ook de vrijheid hebben om dingen aan te passen. Zal je ook krijgen als we weer een luizen admin op de kop tikken. Nu zet ik luizen erbij zonder dat er wat mee gebeurt. Ik bespreek zo nu en dan foto's op het forum. Als iedereen het er mee eens is dat hij goed is, zet ik ze er toch bij voor de informatie (die rechten heb ik wel).
Laten we ook blij zijn dat mensen dat willen doen en ze een beetje vrijheid geven. 
Het hangt erg af of het een drukke tijd is, hoeveel admins er op een groep zitten.

Ik zou zeggen:
Kleine dingen veranderen met een berichtje. Soorten doorgeven als het fout is, maar als de situatie er om vraagt, moet veranderen met berichtje ook kunnen.
Als ik zou willen, dat niemand aan mijn foto's zou mogen komen, zou ik ze in een mapje in mijn computer houden of op mijn website  :blink:

Ik zal wel bij de verkeerde soortengroepen zitten. Maar ik ben uiterst tevreden.

CiteerWaarnemingen aanpassen door admins gebeurt al langer dan 2 jaar.
Klopt.  :blink:

dirder

Het is zelfs zo ver gekomen dat sommige waarnemers op de Belgische site een plant meerdere malen invoeren (soms tot vijf keer) iedere keer met een andere naam. Alle mogelijkheden gesuggereerd door de beeldherkenningsoftware? En de validatoren mogen het dan achteraf opkuisen. Totale verloedering van wat ooit een prachtige en niet te verbeteren waarnemingen doorgeef - website was.Gooi die zooi voor planten eruit, het werkt toch niet!
Groeten, Dirk Derdeyn.

dirder

Citaat van: thijsdegraaf op april 25, 2019, 09:04:48 AM
Ik zet mijn antwoord van de wensen pagina afgehaald. https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=443812.msg2316468#msg2316468
Ik had hem toch daar maar gezet om niet door de afbeeldingen discussie heen te fietsen. (daarna mocht het er wel weer afgehaald worden) Vervelend is dat men daar elke keer kritiek uit, waar je geen antwoord op kan geven. Maar nu staat die van Marleen er ook al. Dus eigenlijk hoor ik boven Marleen. 
CiteerBovendien zorgt het één het ander voor een plotse vloed aan onzekere waarnemingen, een nachtmerrie voor de validatoren,
Als admins, die bij goedkeuring automatisch (met bericht) op zeker kunnen zetten is dat probleem opgelost. (ik snap niet, waarom dat maar niet gebeurt, misschien door de lobby van Marleen)

. In ieder geval bij bijvoorbeeld wantsen wordt vaak juist gedetermineerd. Terwijl die destijds onder wants onbekend werden gezet, waarna een admin eerst moest doorgeven wat het wel was en vragen of hij verplaatst kan worden. Dat zou juist werk moeten schelen.
. Ik zag op de oude wijze vaak voor beeldherkenning makkelijke wantsen verkeerd staan. Bijvoorbeeld bladpootrandwants, smalle randwants en zuringrandwants werden door elkaar gehaald. Dat voorkom je. Scheelt veel werk.
. Je kreeg op het forum vragen over insecten, die voor beeldherkenning een eitje zijn. Scheelt veel werk aan beantwoorden.
. Als hij als onzeker wordt aangegeven kijk ik nog eens extra en bij geringe twijfel vraag ik op het forum: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=449007.0

Citeer(zonder vermelding 'aangeplant' uiteraard, want dat ziet de beeldherkenninssoftware niet).
Dat zag ik daarvoor ook niet. Als iemand zijn tuinplanten op waarneming gaat zetten, houd je die zonder herkenningssoftware ook niet tegen. Dat hoort bij het in te vullen deel te staan. Ik weet niet of dat het er is. Anders zou het erbij gezet kunnen worden.

CiteerBovendien wagen, dankzij de beeldherkenningssoftware, plots een heleboel mensen die niks van planten kennen zich aan planten
Als Waarneming er niet was geweest, was het determineren van insecten misschien nooit mijn hobby geworden. Doordat je achter namen kunt komen raak je geïnteresseerd. In het begin ging er inderdaad veel mis en dacht ik er veel te gemakkelijk over.
Als je er een groep onwetenden erbij krijgt, kost dat meer werk inderdaad. Maar dat was dus 12 jaar geleden toen ik op Waarneming kwam en Waarneming zich heel snel uitbreidde ook al het geval. Jacomijn Prinsen werkte zich bijvoorbeeld een ongeluk om alle spinnenonwetenden te helpen, want ze zat er in haar eentje. Nu zit er een grote groep kenners. De mensen uit het begin weten er veel meer van. En een groep zal weer afgehaakt zijn, net als nu het geval zal zijn.

( Ik weet het Hisko. Geen discussiepagina. Maar ik kon het toch ook niet onbeantwoord hier laten staan. je mag het wel weer weghalen. )

Thijs, de oude site was al een onwaarschijnlijk goede bron voor determinatie van groepen waar iemand niet familiair mee was, via de familie-overzichten. Op die manier kon ik tal van wantsen determineren, als volslagen leek en zonder sleutel te moeten gebruiken (wel moest ik dan altijd extra informatie opzoeken, wat ervoor zorgde dat ik altijd wel iets bijleerde). De familie-overzichten bestaan bij mijn weten zelfs niet meer op de nieuwe site...

Nog één ding over die onzekere waarnemingen: op de oude site kan je die niet valideren vanuit het overzichtsscherm voor foto's, met andere woorden er zijn een boel extra muiskliks voor nodig. Daarom meer werk.
Groeten, Dirk Derdeyn.

thijsdegraaf

#337
CiteerThijs, de oude site was al een onwaarschijnlijk goede bron voor determinatie van groepen waar iemand niet familiair mee was, via de familie-overzichten.

Familie overzichten zijn er nog Dirk. Het zou inderdaad handiger kunnen.
Ik tik bijvoorbeeld blindwants en selecteer een soort b.v. https://waarneming.nl/species/25024/? en klik dan blindwantsen aan. https://waarneming.nl/taxa/1503/? Van daaruit kun je nog steeds bij de informatie van alle soorten Blindwantsen komen. Alleen gaan de links in de informatie naar de oude site. Dat wordt pas veranderd als de oude site wordt opgeheven, vermoed ik. Ik kan ook alleen teksten op de oude site zetten, die overgezet worden naar de nieuwe site. Ik heb in de teksten zeker 600 links in de bronnen moeten aanpassen, omdat ze niet meer werkten. Een paar avondjes werk, maar dat is weer goed.
Alleen bij genusbeschrijvingen gooit hij er vreemde dikke letters in, wat ik nu niet kan veranderen: https://waarneming.nl/species/722343/

Tip voor als je op wantsen zoekt. Bij wants onbekend heb ik links naar alle wantsenfamilies gezet: https://waarneming.nl/species/18649/ Alleen gaan ze nu nog naar de oude site. Zal wel aangepast worden als we daarop kunnen schrijven. 

Bij andere soorten, waar ik niet voor schrijf, werkt dat ook.
Hier bijvoorbeeld de lieveheersbeestjes: https://waarneming.nl/taxa/1137/?

CiteerNog één ding over die onzekere waarnemingen: op de oude site kan je die niet valideren vanuit het overzichtsscherm voor foto's, met andere woorden er zijn een boel extra muiskliks voor nodig. Daarom meer werk.

Ik weet niet hoe het scherm voor de admins er uitziet voor het valideren. Maar onzeker waarnemingen worden als het goed is nu bij goedkeuring weer automatisch op zeker gezet met een berichtje. Dus dat probleem is er dan niet meer.

Frank van de Putte

We hebben nog geen validatie-schermen op de nieuwe site, dus geen foto-overzichten met nog te beoordelen waarnemingen, en andere overzichten.
Op de nieuwe site kun je alleen een losse waarneming valideren, maar (nog) niet in 1 keer op "zeker" zetten, dus ik denk dat de meeste admins op de oude site valideren.

Overigens heb ik bij de spinnen het idee dat de beeldherkenning zeker zorgt voor meer correct ingevoerde waarnemingen, en dus minder werk voor "ons" :blink:
Groetjes,

Frank van de Putte

thijsdegraaf

#339
CiteerOverigens heb ik bij de spinnen het idee dat de beeldherkenning zeker zorgt voor meer correct ingevoerde waarnemingen, en dus minder werk voor "ons" :blink:
Ja zelfs mijn Muurzesoog - Segestria bavarica van gisteren, had hij voor 70% voorspeld, maar ik twijfelde erg eigenwijs nog meer.
Wantsen gaan ook verbazingwekkend goed. Mijn zweefvliegen wist hij allemaal. Alleen bij mijn luizen was hij hopeloos. Daar moet hij nog veel leren. Die antwoorden liggen er zo ver naast, dat niemand ze zal overnemen. Dus geen probleem voor een admin (die er trouwens toch niet is  :blink: )

RutgerB

#340
Citaat van: dirder op april 30, 2019, 22:49:24 PM
Het is zelfs zo ver gekomen dat sommige waarnemers op de Belgische site een plant meerdere malen invoeren (soms tot vijf keer) iedere keer met een andere naam. Alle mogelijkheden gesuggereerd door de beeldherkenningsoftware? En de validatoren mogen het dan achteraf opkuisen. Totale verloedering van wat ooit een prachtige en niet te verbeteren waarnemingen doorgeef - website was.Gooi die zooi voor planten eruit, het werkt toch niet!
Waarnemers die 5 keer dezelfde foto invoeren met steeds andere namen moet je persoonlijk (vriendelijk) aanspreken.

Verder:

Zoals eerder geschreven kun je dit toch het best verwoorden in verbeteringsvoorstellen. Ik begrijp de frustratie en heb die zelf ook wel. Ik weet vaak niet waar ik moet beginnen met het voorstellen van verbeteringen omdat er heel veel verbetert dient te worden én omdat er veel wordt verbeterd én er nog veel op stapel staat.

De nieuwe website werkt nu eenmaal zo dat men veelal eerst een foto upload en daar allemaal suggesties bij krijgt. Ook al weet je al wat het is. Als je geen verstand hebt van een soortgroep is dat makkelijk, maar het levert in bepaalde situaties meer werk op voor admins.  Die situaties moeten we beschrijven en willen verbeteren. Ik vind de herkenningssoftware eigenlijk prima verder, maar het had van mij een veel minder prominente plaats mogen krijgen. Nu geeft het programma zelfs suggesties als je bij een oude waarneming een foto zet.

Enkele zaken die bij me opborrelen nu:

- Ikzelf vind het overbodig dat nu heel veel waarnemingen met onzeker worden ingevoerd. Een resultaat van die herkenningssoftware icm invoermogelijkheden. Ook op de oude site moet je die waarnemingen allemaal open klikken. Gelukkig zit daar wel het knopje 'goedkeuren en op zeker zetten'.  Op de nieuwe site gaat dat niet.

- Veel foto's worden op zijn kant geplaatst en keren is op de nieuwe site nog niet mogelijk.

- Verkeerd gedraaide foto's zijn voor de herkenningssoftware net zo goed als andere foto's.

- Ik wil graag de automatisch goedgekeurde foto's kunnen 'scannen' en afvinken (zodat ik niet dezelfde steeds weer terugzie). Dat kan per 50 tegelijk, want die software maakt heel weinig fouten. Hier is geen draagvlak voor, want ik stelde het al 2 keer eerder voor. Toch lijkt het me dat we de validatie van foto's nooit geheel uit handen moeten geven aan robots.

en zo kan ik nog wel even verder.

thijsdegraaf

#341
CiteerHet is zelfs zo ver gekomen dat sommige waarnemers op de Belgische site een plant meerdere malen invoeren (soms tot vijf keer) iedere keer met een andere naam. Alle mogelijkheden gesuggereerd door de beeldherkenningsoftware? En de validatoren mogen het dan achteraf opkuisen. Totale verloedering van wat ooit een prachtige en niet te verbeteren waarnemingen doorgeef - website was.Gooi die zooi voor planten eruit, het werkt toch niet!

Had ik niet gelezen. Daar kan je niet de beeldherkenningssoftware de schuld van geven. Als je een plant vijf keer invoert, moet er toch een belletje bij je gaan rinkelen, dat dit niet de bedoeling is?
Ik heb ook zonder beeldherkenning wel eens, dat ik aan verschillende mogelijkheden denk. Dan kies je er eentje of zet hem op spec en vraag het na op het forum. Dan moet je inderdaad de waarnemer aanspreken. Dat was een kritiekpunt, omdat dat bij de nieuwe site alleen door de admin kon, terwijl het bij de oude ook door elke waarnemer kon. Dat zou worden aangepast.
Verder heeft Rutger gelijk, dat je beter met voorstellen kunt komen voor verbetering. Zoals Rutger doet. Uiteraard met wisselend succes, want er zijn natuurlijk tegengestelde meningen. Maar ze worden altijd serieus genomen.

CiteerGooi die zooi voor planten eruit, het werkt toch niet!
Dat zou je een wens/voorstel kunnen noemen. Zou nog iets anders geformuleerd kunnen worden.  ;D
Bedenkt wel, dat bij gebruik en veel goedgekeurde inzendingen de software verbeterd kan worden. De eerste schaakcomputers vond ik helemaal niets, de eerste navigators vond ik ook niets voor mij.

Heeft iedereen al gestemd?? https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=449797.0 Weer een voorbeeld van tegengestelde meningen, waarmee men wat probeert te doen.

Rick van der Weijde

Zou het mogelijk zijn om de beeldherkenning afhankelijk te maken van het al dan niet ingevoerd zijn van het soort-veld? Eerst de soort invoeren zou dan moeten resulteren in simpelweg de foto uploaden (zonder beeldherkenning, dus zoals op de oude site) want de soort is al bekend, eerst de foto uploaden cf huidige opzet op de nieuwe site (dus met beeldherkenning) want soort kennelijk nog niet bekend?
Rick van der Weijde
Corotauria Nature Photography

SlechtValk

Citaat van: Rick van der Weijde op mei 01, 2019, 14:04:45 PM
Zou het mogelijk zijn om de beeldherkenning afhankelijk te maken van het al dan niet ingevoerd zijn van het soort-veld? Eerst de soort invoeren zou dan moeten resulteren in simpelweg de foto uploaden (zonder beeldherkenning, dus zoals op de oude site) want de soort is al bekend, eerst de foto uploaden cf huidige opzet op de nieuwe site (dus met beeldherkenning) want soort kennelijk nog niet bekend?

Wat is het voordeel hiervan tov de beeldherkenning gewoon negeren?
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

Oscar Balm

Precies.
Foto('s) uploaden en daarna in het soortveld de naam intikken.
Dus de suggesties van de beeldherkenning negeren.
Zo werkte vroegah de functie 'waarneming invoeren mbv foto met gps' ook.

Rick van der Weijde

Werkt voor mij prima, maar als ik bovenstaande berichten lees, geldt dat niet perse voor alle gebruikers. Kennelijk zorgt de beeldherkenning bij hen er toch voor om eerder op accepteer te klikken dan de om de suggesties te negeren, met bovenstaande zorgpunten tot gevolg.
Rick van der Weijde
Corotauria Nature Photography

Marleen

Waarom zou je het systeem steeds laten draaien terwijl waarnemers de soort misschien zelf gewoon weten?
Het moet toch ook mogelijk zijn iets in te voeren zonder de verplichting dat het door de beeldherkenning gaat?


thijsdegraaf

#347
CiteerWaarom zou je het systeem steeds laten draaien terwijl waarnemers de soort misschien zelf gewoon weten?
Het moet toch ook mogelijk zijn iets in te voeren zonder de verplichting dat het door de beeldherkenning gaat?

Dan betekent dus, dat je het uit moet kunnen zetten. Dat is dan weer een extra functie. Lijkt me alleen maar een verzwaring voor Waarneming.
Had eergisteren heel wat voor mij en beeldherkenning bekende soorten. Je hoeft niets in te tikken, accepteer aanklikken en klaar is Kees. Als hij twijfelt en ik niet. Even kopiëren inplakken en klaar. Komt hij er niet uit, bijvoorbeeld bij bladluizen, sluipwespen tik je zelf de naam in.

Bij sommige soorten waar ik eerst voor gezocht had, omdat ik dat leuk vind, is het spannend om te kijken of hij het er mee eens is. Is dat het geval dan accepteer je dat en anders niet.

Niets aan doen a.u.b. Hoogstens een knop voor zeker/onzeker.

Marleen

Citaat van: thijsdegraaf op mei 02, 2019, 08:46:09 AM
CiteerWaarom zou je het systeem steeds laten draaien terwijl waarnemers de soort misschien zelf gewoon weten?
Het moet toch ook mogelijk zijn iets in te voeren zonder de verplichting dat het door de beeldherkenning gaat?

Dan betekent dus, dat je het uit moet kunnen zetten.

Of... je moet het -aan- kunnen zetten.

Niet door de beeldherkenning, tenzij...
Dus alleen het het systeem laten draaien als je dat nodig hebt of wilt of benieuwd bent enz.

Gaat het systeem een hoop werk besparen denk ik.

thijsdegraaf

#349
We worden het weer eens niet eens Marleen  :blink:
In mijn vorige stukje probeerde ik aan te tonen, dat het ook een voordeel is als je het al weet. Minder tikwerk, geen opzoekwerk als je de naam even kwijt bent. En soms blijkt het misschien, dat je er toch naast zit. Waarom uitzetten als je het ook kunt negeren? 

Marleen

Citaat van: thijsdegraaf op mei 02, 2019, 10:09:28 AM
We worden het weer eens niet eens Marleen  :blink:

Hoeft ook niet. We mogen best allebei een andere mening hebben.

Henri van Dodeweerd

Citaat van: thijsdegraaf op mei 02, 2019, 10:09:28 AM
We worden het weer eens niet eens Marleen  :blink:
In mijn vorige stukje probeerde ik aan te tonen, dat het ook een voordeel is als je het al weet. Minder tikwerk, geen opzoekwerk als je de naam even kwijt bent. En soms blijkt het misschien, dat je er toch naast zit. Waarom uitzetten als je het ook kunt negeren?

Mee eens. Waarom zou je het willen uit zetten. Je kunt nog gewoon zelf determineren. Ben jij heel zeker maar de beeldherkenning geeft wat anders aan, dan kun je zelf nog gaan checken waarom dat verschil er is, dus nog een keer kritisch kijken en dan besluiten wat je volgt, jezelf of de beeldherkenning..

Veel leerzamer dus ;)
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Marleen

Het was Rick die erover begon hoor....

Citaat van: Rick van der Weijde op mei 01, 2019, 14:04:45 PM
Zou het mogelijk zijn om de beeldherkenning afhankelijk te maken van het al dan niet ingevoerd zijn van het soort-veld? Eerst de soort invoeren zou dan moeten resulteren in simpelweg de foto uploaden (zonder beeldherkenning, dus zoals op de oude site) want de soort is al bekend, eerst de foto uploaden cf huidige opzet op de nieuwe site (dus met beeldherkenning) want soort kennelijk nog niet bekend?

En dat thijs dan zegt "dan moet je het uit kunnen zetten" dan zeg ik "maar je kan ook doen dat je het aan moet zetten".
Ik geef je alleen maar een suggestie hoe het ook anders kan.

Het is wel een beetje gek dat als we meer dan 5 pagina's van zoekresultaten, waarnemingen of foto-overzichten willen zien dat het groot gedoe is want dat kost de server en waar heb je het voor nodig?

Maar we zetten wel beeldherkenning aan voor elke pimpelmees, en als het verkeerd is dan moet je maar op negeren klikken, oftewel het systeem heeft het werk voor niks gedaan.
Lijkt me beter het om te draaien. En het systeem te sparen, tenzij je het wel wilt gebruiken.

Citaat van: Henri van Dodeweerd op mei 02, 2019, 10:24:39 AM
Waarom zou je het willen uit zetten.

Misschien omdat waarneming zonder die beeldherkenning 15 jaar? prima functioneerde. En als je elke keer op negeren moet klikken is dat misschien wel extra werk?
Het systeem doet iets, wat verkeerd is en jij moet steeds zeggen, nee, dat wil ik niet. Waarom? Men wil gewoon de waarneming invoeren.
Het werkt een beetje als steeds een foutmelding krijgen, daar heb je na een paar keer toch ook genoeg van?

En het geeft kennelijk ook problemen. Bij sommige soortgroepen werkt het nog niet helemaal of helemaal niet goed.
Er zijn waarnemers die geen kennis van de soort hebben dus maar accepteren. En het kennelijk meerdere keren invoert.
Veel waarnemingen komen op onzeker te staan wat een deel van de admins irriteert...

Misschien de gebruiker de keus laten of het het standaard wil gebruiken of standaard zonder wil invoeren.


lukasverboom

Ik zie wel iets in een soort "snelle" variant. Ik voer weleens lijsten duiken in, wat vele honderden waarnemingen kunnen zijn. Op de vorige site typ je een deel van het woord, pijltje omlaag, enter, enter, volgende. Dat ging zeker drie keer zo snel als op de nieuwe site.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

SlechtValk

Citaat van: Marleen op mei 02, 2019, 10:39:03 AM
Het is wel een beetje gek dat als we meer dan 5 pagina's van zoekresultaten, waarnemingen of foto-overzichten willen zien dat het groot gedoe is want dat kost de server en waar heb je het voor nodig?

Maar we zetten wel beeldherkenning aan voor elke pimpelmees, en als het verkeerd is dan moet je maar op negeren klikken, oftewel het systeem heeft het werk voor niks gedaan.
Lijkt me beter het om te draaien. En het systeem te sparen, tenzij je het wel wilt gebruiken.

Het punt is dat de beeldherkenning juist alleen maar beter gaat werken naarmate er meer pimpelmezen (en andere algemene soorten) doorheen gaan... m.a.w. het is alleen maar goed voor het systeem om alles erdoorheen te laten gaan. Ook van foute determinaties leert het systeem... dus het zal nooit voor niets zijn.

Daarbij komt dat veel gebruikers nooit iets aan instellingen wijzigen... dus als je het een opt-in systeem maakt, zullen nieuwe gebruikers (en het overgrote merendeel) niet eens weten dat het bestaat, dus dat is mijns inziens geen optie.

Bovendien is het geen kwestie van "klikken op negeren" maar gewoon negeren... je krijgt de melding wat het kan zijn en niets weerhoud je ervan om gewoon zelf de naam te typen...

Tot slot ben ik juist erg enthousiast over de beeldherkenning... het werkt wat mij betreft verbazingwekkend goed, zeker als je bedenkt dat beeldherkenning juist een erg ingewikkeld iets is in de techniek... ik had in het begin (en ja ik heb ook met de testversies gewerkt) nooit gedacht dat het in veel gevallen tot een 100% zekerheid zou kunnen komen... naar mijn mening juist één van de grootste en beste ontwikkelingen in de site! En ja het werkt bij bepaald soortgroepen beter dan bij anderen, maar ik denk dat het alleen maar een kwestie van tijd is voor dat ook verbetert!
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

thijsdegraaf

CiteerEn dat thijs dan zegt "dan moet je het uit kunnen zetten" dan zeg ik "maar je kan ook doen dat je het aan moet zetten".

Zeg helemaal niks    ;D

Sluit me helemaal aan bij Stefan.

Henri van Dodeweerd

Ik was eerst ook sceptisch tegenover de beeldherkenning, maar nu ben ik er wel enthousiast over.

Gister voerde ik een foto in van een holpijp. De suggestie die ik kreeg (50%) was pinksterbloem. En ja die stond wazig op de achtergrond. Grappig toch?

En ja, ik heb niets aangeklikt, maar gewoon de naam ingetikt. Overigens sluit ik me wel aan bij Lukas dat de enter dan wel makkelijk is
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Rick van der Weijde

Citaat van: Marleen op mei 02, 2019, 10:39:03 AM
Het was Rick die erover begon ...

Hoho, ik begon niet... :P
Ik bracht slechts een mogelijke oplossing voor wat anderen als probleem ervaarden.

Ik ben een van de mensen die prima kan negeren en vind de beeldherkenning voor mijn onbekende soortgroepen een hele grote positieve toevoeging aan de site. Voorheen stuurde ik een foto van een voor mij onbekende soort naar mijn telefoon om hem daar door de herkenningsapp heen te halen.
Rick van der Weijde
Corotauria Nature Photography

RutgerB

Citaat van: lukasverboom op mei 02, 2019, 10:39:41 AM
Ik zie wel iets in een soort "snelle" variant. Ik voer weleens lijsten duiken in, wat vele honderden waarnemingen kunnen zijn. Op de vorige site typ je een deel van het woord, pijltje omlaag, enter, enter, volgende. Dat ging zeker drie keer zo snel als op de nieuwe site.

Helemaal mee eens. Het helpt ook niet dat je alle soorten voorgeschoteld krijgt om uit te kiezen. 

De losse invoer kan veel sneller en zou daar ook op ingesteld moeten zijn. Nu is het veel klikken en scrollen en een achteruitgang tov de oude site

Mijn tips:

- Als je typt wil je dezelfde zoekmethode als in de app. Beginletters eerste woord, spatie, beginletters tweede woord. Nu is het: combinatie letters (incl. spatie) komt ergens in voor.
- Opslaan moet altijd in beeld, niet alleen als je scrollt. Liefst met een enter te bevestigen invoer, of toetsencombinatie
- Zoomniveau van de kaart moet behouden blijven bij een volgende invoer
- Soortgroep kunnen vastzetten, zodat de keuze beperkt blijft


John Bouwmans

Ik heb niet alle geuite wensen in dit topic doorgekeken, dus misschien val ik in herhaling. Even de dingen waar ik afgelopen weken tegenaan ben gelopen op een rij.

Wat mis ik zeer op de nieuwe site:
Bij bekijken waarneming:
1. Handig zoeken/ doorklikken binnen soortgroep, familie, (sub-families) en genus.
2. Statistiek per soort. Hoeveel waarnemingen in welke maanden.

Bij invoeren waarnemingen:
1. per foto onderschrift kunnen aangeven , dwz direct bij het invoeren/uploaden van de foto.  Bij uitkweken van in mijn geval vooral bladwesplarven, zet ik in het bijschrift de status en datum van de betreffende foto.
2. Vasthouden van het bij de foto ingevoerde stadium. Begin als larve, maar als imago uitkomt en je wijzigt iets in de Opmerkingen, dan verandert bij elke foto het stadium terug naar het oorspronkelijke stadium, meestal larve. Bij een reeks van soms wel 10-15 foto's moet je dan bij veel foto's het stadium weer per foto corrigeren.
3. Tijdvolgorde: als ik nu foto op later tijdstip toevoeg, staat die niet steeds onderaan in het overzicht, en ook niet in de lijst voor "hulp via forum". Graag wel de laatst toegevoegde foto onderaan houden omdat het bij kweek een procesvolgorde is.

Mijn wensenlijstje is vast niet compleet, maar tegen deze omissies loop ik nu het meeste aan en dwingen me om daarvoor de oude site te blijven gebruiken.

PS
En de wens die Thijs ook al vaak genoemd heeft, de begindatum van foto-overzicht van waarnemingen. Nu standaard  iets van een maand terug, verander jaartal zelf  steeds in 2000 zodat ik alle ingevoerde foto's van die soort kan zien.
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618