Bolle roze springstaartjes

Gestart door lukasverboom, februari 27, 2019, 22:38:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

lukasverboom

Vandaag vond ik op stoeptegels langs het water honderden kleine roze bolle springstaartjes. Tussen de Isotomurus-achtige langwerpige springstaarten waren het echt minuscule bolletjes; ter plekke heb ik het geschat op 1/10-1/5 van de lengte van die langwerpige die er rondliepen, dus misschien 0,3-0,5 mm. Er was veel verschil in grootte (mogelijk m/v).

Is aan de hand van deze matige foto's vast te stellen welke soort dit zal zijn? Iets van Sminthurides parvulus? Op de foto staan verschillende exemplaren, en ik heb de grootste (0,5 mm?) gefotografeerd. Een betere foto gaat met mijn camera niet lukken, vrees ik.

En nog een vraagje: Ik zie op de site van Jan van Duinen prachtige foto's van parende dieren. Dit zou ik ook graag zien! Wanneer doen ze dat? Welke tijd van het jaar en welke tijd van de dag?

https://old.waarneming.nl/waarneming/view/168085225

Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

mberg

Dag Lukas,

Ik kan het net niet goed zien (antenne moet scherp zijn). Het kan ook een mannetje Sphaeridia pumilis zijn. Kun je er wat verzamelen dan wil ik ze wel voor je determineren.

Met groet,

Matty
Matty P. Berg
Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna
Onderzoeker bodemfauna aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Naturalis, Leiden
Aanspreekpunt Sectie Bodemfauna Nederlandse Entomologische Vereniging

lukasverboom

Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

Jan van Duinen

Citaat van: lukasverboom op februari 27, 2019, 22:38:28 PM

En nog een vraagje: Ik zie op de site van Jan van Duinen prachtige foto's van parende dieren. Dit zou ik ook graag zien! Wanneer doen ze dat? Welke tijd van het jaar en welke tijd van de dag?Hoi Lukas, je bedoelt de foto's van de springstaarten waarbij het vrouwtje met de man aan de antennes rondloopt? Dat dat doen ze niet op vaste tijden, sommige soorten zie je er bijna altijd mee bezig, vanmiddag heb ik nog foto's gemaakt van baltsende Sminthurides schoetti. Als je veel exemplaren van Sminthurides aquaticus bij elkaar ziet, zijn die ook altijd bezig. Goed kijken want je ziet het bij de kleinere soorten.