Vreemde vondst: paarse schijnridder of toch iets anders?

Gestart door arensattic, februari 24, 2019, 21:06:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

arensattic

Beste mensen,

Vanmiddag ontdekten we tijdens een wandeling bijgaande paddenstoel. Hij was opvallend stevig en had een champignonachtige geur. De steel en de onderkant deden ons denken aan de paarse schijnridder (maar het vruchtlichaam was klein, hoeddiameter <= 3 cm). De bovenkant van de hoed had echter een opvallende glans, een goudkleurige "metallic look", die wij niet bij de paarse schijnridder vonden passen. Details van de groeiplaats waren als volgt: op een oude begraafplaats in Zuidhorn, onder een daar aangeplante Douglas spar. Meerdere exemplaren aanwezig, maar de meeste waren oud en verdroogd. Er was slechts 1 gaaf exemplaar, dat op de fotos is te zien. Andere bomen waren niet in de buurt, maar op enige afstand was er wel een haagbeukenheg.

Wat zou het kunnen zijn, heeft een van jullie wijsheid? We zullen vannacht een sporee maken.

Aren & Maria van Waarde

Giel van der Pluijm


arensattic

Beste Giel,

Wat leuk! Het lijkt inderdaad een gordijnzwam uit de anomalus s.l. groep (als we een heel groot aantal foto's op het web met de onze vergelijken).
Zullen vanavond of morgen de sporee en de vorm van de sporen bekijken.

Groeten,

Aren & Maria van Waarde

arensattic

Helaas....

Het was toch géén gordijnzwam! Want de sporee van de paddenstoel was niet roestbruin, maar bleek of grijsachtig van kleur (wellicht met een heel klein vleugje lila). Dus vermoeden we dat het zou kunnen gaan om een vrij oud exemplaar van de vaalpaarse schijnridder (Lepista sordida). De kleur van de sporee zou dan kloppen. De sporen zouden dan ellipsoid (niet rond) moeten zijn, ongeveer 2 keer zo lang als breed. Kunnen we op een vrije dag nog wel eens onder de microscoop leggen.

Aren & Maria van Waarde

Melchior van Tweel

Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

arensattic

Hoi Melchior,

Dank voor deze reactie. Na alle kenmerken te hebben bekeken waren we ook tot die conclusie gekomen.
Wel een rare tijd van het jaar, maar ja, het weer was de afgelopen tijd ook aardig van slag...

Groeten,

Aren