Hoofdmenu

Draba spec.

Gestart door OmarPokorni, februari 25, 2019, 18:50:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

OmarPokorni

Beste mede-waarnemers en -floristen (en Drabisten B)),

Gisteren trof ik deze plant aan. Nu kom ik er met de tabel niet helemaal uit. De plant heeft enkelvoudige haren, maar ook sterharen en gaffelharen. Daarnaast heeft de plant gesteelde bladen en een kale bloeistengel.

Wat maken jullie er van en op welke basis?

https://old.waarneming.nl/waarneming/view/167981964
onzeker Draba praecox gezien op 2019-02-25 Velp
Foto's:






Toelichting:
Vrucht: lengte 2.0 mm, breedte 0,9 Blad plotseling versmalt in steel. Bloeistengel niet behaard. Vnl gaffelharen en enkele sterharen. Komt niet overeen met beschrijving van D. verna, D. boerhaavii, D. praecox of D. glabrescens, maar ik neig naar D. praecox vanwege de kale stengel en de gesteelde bladen.

bij voorbaat dank Omar Pokorni

Rien Ondersteijn

De gesteelde bladeren gelden ook voor Verna.
Alleen de steelbeharing is idd een item-maar ik meen een nogal lange plant te zien.Díé zou dan weer wijzen op Verna..
Groene groe[n]tjes.Rien.

Stef van Walsum

Ik ben ook een aantal verna/boerhaavii's met een kale stengel tegen gekomen. Lijkt me dus geen betrouwbaar kenmerk.

nielseimers

#3
Wim Langbroek en ik hebben hetzelfde geconstateerd. Lenie Duistermaat heeft het kenmerk van de stengelbeharing niet benoemd in haar presentatie tijdens de FLORON dag.

In het artikel van Bomble wordt de stengelbeharing als volgt beschreven:

  • Erophila draba: Stängel bis über den untersten Blüten-/Fruchtstiel hinaus behaart oder Behaarung nicht so hoch hinaufreichend.
  • Erophila praecox/glabrescens: Stängel nicht bis zum untersten Blüten-/Fruchtstiel behaart.

Mijn Duits is niet al te best, maar als ik het goed interpreteer kunnen alle soorten een weinig behaarde stengel hebben, maar als de beharing wél tot boven de eerste bloem/vruchtsteel reikt, dan heb je met Draba verna te maken. Reikt de stengelbeharing niet tot de eerste bloem/vruchtsteel, dan kunnen het alle soorten nog zijn.

Helaas wordt Draba boerhaavii niet genoemd in het artikel van Bomble, ik mis daar dus een hoop informatie over. Lenie geeft aan het momenteel erg druk te hebben met Heukels' Flora (24e druk). Mogelijk moeten we dus nog even wachten of zij dit kenmerk op gaat nemen en hoe zij dit formuleert. Tot die tijd kunnen we in ieder geval zo veel mogelijk materiaal bekijken en onderzoeken. Alles wat we opsturen naar Naturalis kan leiden tot een beter inzicht in de soorten.

We zullen overigens ook moeten accepteren dat een deel van de vondsten niet bevredigend op naam te brengen is, dat is onvermijdelijk bij autogame soorten.

nielseimers

Je mag dit Draba verna noemen. Voor de "échte" verna is Draba verna s.s. beschikbaar gemaakt.

Voor zover ik weet, is er geen rapport/artikel verschenen van het onderzoek door Lenie Duistermaat, maar ik laat mij graag tegenspreken.

Bladbeharing wordt in alle literatuur als kenmerkend genoemd voor de verschillende soorten. Stengelbeharing wordt echter niet overal beschreven. Draba verna s.s. kent schijnbaar variatie met veel en met weinig stengelbeharing.

Rien Ondersteijn

Citaat van: OmarPokorni op februari 25, 2019, 21:28:36 PM
Bedankt allemaal voor de uitleg

Rien, bedoel je met lange plant dat de bloeisteel relatief lang is? Want dit exemplaar was ongeveer 2,5 centimeter in totaal.

Voorlopig dus nog Draba spec. Morgen weer aan de Draba's!  :rolleye:

Ohlala-ik had m veel langer ingeschat.Das érg klein.
Groene groe[n]tjes.Rien.