Roodborst met zwarte snorstrepen

Gestart door Dorine Loman, januari 22, 2019, 17:33:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

Dorine Loman

Heeft iemand ooit een roodborst met zwarte snorstrepen gezien zoals mijn vaste tuingast?

———
Dorine Loman

frankneijts

Lijkt er eerder op dat er wat veertjes zijn verdwenen en je op het donkere dons kijkt. Blijft natuurlijk merkwaardig dat dit aan beide zijden van de kop is gebeurd ..
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

Oenanthe

Ik heb hetzelfde overwogen als Frank maar inderdaad, aan weeszijden van de kop dezelfde beschadiging is bijna niet te geloven. Misschien is hier sprake van achtergebleven vuil dat de vogel bij het pikken naar voedsel op de mond heeft gekregen. Klinkt ook ongeloofwaardig, maar ringers krijgen af en toe (alleen in april als ze net terug zijn) fitissen in handen die rond de snavel allerlei aangekoekte rommel hebben. Kleimaskers noemen we dat bij gebrek aan een betere naam. Er is beweerd dat dit aangekoekt stuifmeel is maar bewezen is dat niet. De roodborst op de foto deed mij aan dit verhaal denken maar ik heb niet gereageerd omdat ik het echt niet zeker weet.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Dorine Loman

Ik zie hem vaak en kan hem door de verrekijker goed bekijken. Het zijn vlgs mij echt (dons)veertjes, dat dacht ik direct al te zien.. Maar is die onderlaag dan idd zwart bij rb? Vuil is het zeker niet. Het zwarte gebiedje is aan een kant overigens inmiddels toegenomen.

tekenaar

Citaat van: Dorine Loman op februari 26, 2019, 10:52:29 AM
Het zwarte gebiedje is aan een kant overigens inmiddels toegenomen.

Dat wijst juist wel in de richting van vuil: in deze tijd groeien de veren niet. Dat doen ze pas in de zomer, als de vogels in de rui gaan. Een beschadiging (=ontbrekende veren) zal ook niet zomaar groter worden, eerder kleiner.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/