Biotoop invoer scherm

Gestart door hiskodevries, januari 04, 2019, 17:54:37 PM

Vorige topic - Volgende topic

hiskodevries

Weer even jullie mening.
1 van de 'weinige' functies die niet in het nieuwe waarneming.nl is gerealiseerd betreft de keuze 'biotoop' in het invoerscherm. Dit gegeven wordt op de oude site alleen gebruikt in het statistiek scherm van 1 soort https://old.waarneming.nl/soort/stats/16 (als je dit niet kunt openen even via https://waarneming.nl klikken op de knop oude site) .
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Henri van Dodeweerd

Zit er tussen dagelijks gebruik en nooit niets?  De keuze opties hadden wel wat anders gemogen :-X
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

hiskodevries

Lees dagelijks als geregeld. Of als dat ga ik echt missen want jij doet wat met dat gegeven.
Biotoop wordt verder niet gedeeld.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Arp

Mits ingevoerd, kan het ook een goed handvat zijn bij de validatie of evaluatie van waarnemingen voor onderzoek/publicatie
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

Ook maar even hier, ten behoeve van meningsvorming:
Citaat van: xenion op januari 04, 2019, 19:11:28 PM
Citaat van: hiskodevries op januari 04, 2019, 08:39:23 AM
Martin, gebruik je voor jezelf biotoop dan wel ?
Als biotoop niet meer ingevoerd kan worden hoe kun je dan ooit nog wat gaan zeggen over in wat voor biotoop bepaalde soorten gevonden worden? Dan kun je substraat en waardplant ook wel weghalen... Voor de NMV is het een vereiste dat dit ingevoerd kan worden, anders verdwijnt waardevolle data, er loopt nu bijvoorbeeld een project over heidesoorten waarbij het van belang is om te weten wat voor biotoop het exact is, zonder dat veld kun je onmogelijk bepalen of een bepaalde soort voorkeur heeft voor natte of droge hei.
En als dit verder inderdaad niet naar de NDFF gaat is dat ook iets wat opgelost moet worden.
De NMV begint eindelijk steeds positiever tegenover waarneming.nl te staan, maar dit soort dingen gaat niet helpen om die trend vast te houden.

Laat ik het netjes zeggen: ik vind het vreemd hoe hier mee wordt omgesprongen. Waarom wordt er niet overlegd met voordat er iets wordt weggehaald i.p.v. dit zonder enig overleg te doen? Waarom worden PGO's ook niet betrokken bij dit soort beslissingen? Dat zijn vaak de organisaties die iets met de data doen. Waarom moet met een poll bepaald worden of het veld terug moet komen? Hoe kan er dan voor een minder populaire soortgroep als paddenstoelen ooit wat aangepast worden?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#5
Ik had mijn antwoord bij wensen gezet en hem nu hierheen verhuisd. Ik heb de pol nu wel gezien, maar vul hem niet in, omdat ik vind, dat ik hiervoor niet van belang ben.

CiteerWaarom worden PGO's ook niet betrokken bij dit soort beslissingen? Dat zijn vaak de organisaties die iets met de data doen.
Ik maak geen gebruik van de biotoopgegevens en vrijwel ook niet van Facebook. Dus geen pol gezien. Vind ik in dit geval ook niet zinvol.
Voor mij maakt het niets uit, zoals voor veel gebruikers denk ik. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om diegenen, die wel gebruik maken van de gegevens, vaak zullen die hier werken als admin. Ik vind, dat je het die mensen naast PGO's moet vragen.
Ik vond wel dat er heel veel soorten biotopen op stonden. Ik gebruikte meestal 210 duingebied en 521 erven enz. Maar in de duinen heb je ook hei, dus 230 heidegebied of 231 droge heide of 232 vochtige heide had ook gekund voor sommige delen, maar dan weet je weer niet dat het duingebied is. Aan de andere kant als je duingebied met heide als waardplant hebt gedaan voor bijvoorbeeld een wants is het ook redelijk duidelijk  :rolleye:.
Kortom.... het lijkt mij handig die mensen, oganisaties eens te vragen of ze de biotopen erbij willen hebben/gebruiken en als dat zo is hoe uitgebreid die biotopen beschreven moeten zijn. Ik weet zeker, dat iemand als bijvoorbeeld Berend Aukema (admin wantsen) dit topic niet zal zien. Zijn menig vind ik veel belangrijker dan de mijne.
Waarschijnlijk is (indien nodig) een eenvoudige vorm al ruim voldoende. Ik herinner me nog, dat we de temperatuur moesten vermelden.

Frank van de Putte

Eens met Thijs, ik zou dit soort vragen eerder stellen aan de admins, en aan de "afnemers" van de data. Nu krijg je resultaten op basis van een willekeurig groepje forumleden die toevallig dit topic lezen, ik denk niet dat je daar erg veel waarde aan moet hechten.

Bovendien; er valt uit de database toch ook wel te halen hoe vaak, en bij welke soortgroepen dit veld wel/niet wordt ingevuld?
Groetjes,

Frank van de Putte

hiskodevries

#7
Thijs, zoals al gezegd. Met het gegeven biotoop gebeurt niet veel.
Als je als onderzoeker de biotoop wilt weten open je de waarneming(en) op een relevante kaart ondergrond en dan zie je het wel.
Vroeger hadden we wel meer gegevens die in de loop van de tijd gesneuveld zijn. Bijvoorbeeld meerdere vragen over het weer. Die gegevens haalt een onderzoeker nu automatisch op als dat gegeven interessant is.
Bij paddestoelen en mossen is substraat wel erg bepalend voor de soort. Dat is wel gehandhaafd ondanks dat het weinig gebruikt wordt.
Het invoerscherm kan je zo helemaal volplempen met vragen, maar dat is niet de bedoeling.
Bij projecten (bijvoorbeeld als de Nmv daadwerkelijk eens interesse zou tonen) is niets te gek. Zie https://beta.waarnemingen.be/projects/
Ik wil de admin die de combinatie soort biotoop daadwerkelijk gebruikt om een waarneming te valideren graag een hand geven.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

thijsdegraaf

CiteerThijs, zoals al gezegd. Met het gegeven biotoop gebeurt niet veel.
Eens Hisko, dat je onnodige gegevens moet vermijden. Ik vond alleen, dat je de vraag aan de verkeerde mensen stelde. Uiteraard wordt het door de meeste van ons niet gebruikt.

Henk Soepenberg

Bij het invoeren van een waarneming selecteer ik vrijwel altijd het biotoop (en de waardplant/voedselplant, indien van toepassing), reden ook waarom ik het oude invoerscherm nog blijf gebruiken. Van Waarneming.nl maak ik in de eerste plaats dankbaar (!) gebruik als digitaal opschrijfboekje en het noteren van het biotoop hoort er voor mij altijd al gewoon bij.

Mocht met de oude site ook de biotoopopgave verdwijnen, ik zal het blijven noteren: dan maar bij de 'notities'  ;)
Vriendelijke groeten,
Henk

hiskodevries

Henk, wat doe je dan met dat gegeven?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Henk Soepenberg

#11
Nee, ik doe er nu nog niet zoveel mee Hisko, maar misschien komt dat nog...  :blink:  Welke wantsen heb ik waargenomen in jeneverbesstruweel of welke lieveheersbeestjes in het biotoop droge heide, welke spinnen of roofvliegen aan de bosrand. 't Zou leuk zijn als je dat zou kunnen bekijken!
Vriendelijke groeten,
Henk

Corryabbink

#12
Ik vind het van wezenlijk belang dat de biotoop ingevoerd kan worden. Nu hebben(hadden???) we het eindelijk goed voor elkaar met invoer enz. en dan begint het spelletje opnieuw. Het oude systeem van invoer en de eigen foto's bekijken, waarnemingen zoeken enz. enz. was tig keer beter!!! Alle vernieuwing is dus nog altijd geen verbetering. Het nieuwe waarneming.nl ziet er prachtig uit maar is minder functioneel. Ik baal er in ieder geval van en alles kost me veel meer tijd.

Dit is eigenlijk geen onderwerp voor een poll. Zoals hierboven staat is het aan de admin's en PGO's .........
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

Pluijm

Wat mij betreft is het biotoop ('de' klinkt niet) naast plaats en tijd het meest interessante label dat je aan een waarneming kunt hangen. Het maakt van een waarneming een natuurwaarneming, het geeft context.
Van talloze, inmiddels uit Nederland verdwenen mossen en korstmossen weten we niet veel meer dan zoiets als "te Utrecht, 1843". Erg jammer.
Vrijwel alle, enkele honderduizenden herbariumcollecties van mossen uit Nederland zijn in de jaren tachtig gereviseerd. Alle etiketten, met een schat aan ecologische gegevens zijn toen op kaartfiches genoteerd. Helaas zijn de ecologische gegevens bij digitalisering (want te veel arbeid) niet mee ingevoerd. Ook erg jammer. Die oude kaartenbakken bij Naturalis zijn nu een bedevaartplek voor kennis, die in databases ontbreekt.

Het invullen van een biotoopveld laat zich itt. tot tijd en plaats helaas moeilijk automatiseren. Als je op een dag 300 soorten planten in een KM-hok hebt gedetermineerd, zou je eigenlijk ook 300 x apart het biotoop moeten vastleggen. Dat vraagt veel tijd en aandacht. Ik doe het altijd bij mossen.
Omdat biotopen zo divers zijn, zijn systemen die ze beschrijven vaak zo uitgebreid dat het vinden van het toepasselijke biotoop vrij bewerkelijk is. Ik ben er toch voor dat deze invoeroptie blijft bestaan.
Maar als niemand zo'n invoersysteem dan gebruikt? Dan zou ik er voor willen pleiten, dat Waarneming.nl zijn waarnemers stimuleert om toch vooral het Opmerkingenveld met ecologische gegevens te vullen! Dat is dan allemaal slechts tekst, niet gestandaardiseerd en niet in staafdiagrammen om te zetten, maar toch heel waardevol. En het Opmerkingenveld exporteren naar de NDFF!

Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

cvsw123

Het interpreteren van dit soort gegevens is altijd lastig omdat je niet weet wat er niet is doorgegeven. Dat lijkt wat cryptisch, maar als bv. een fanatieke werkgroep in de duinen altijd de biotoop invult, en in de rest van NL wordt dat maar zo af en toe gedaan, dan kun je heel verkeerde conclusies trekken (bv. dat een soort een grote voorkeur voor een bepaald soort duin heeft, terwijl hij eigenlijk vooral op de hei voorkomt). Desondanks is het vast nuttig als er weinig andere informatie is, want het geeft wel degelijk een richting aan. Als er wel gestandaardiseerde gegevens zijn (bv. in een NEM meetnet van een PGO) dan zullen die veel makkelijker en beter te interpreteren zijn. Je weet dan tenslotte precies wat waar geteld is (en wat waar niet).
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)

Melchior van Tweel

Citaat van: hiskodevries op januari 05, 2019, 09:28:51 AM
Ik wil de admin die de combinatie soort biotoop daadwerkelijk gebruikt om een waarneming te valideren graag een hand geven.
Hallo Hisko,

Bij deze schud ik je de hand. Ik gebruik voor de validatie van de paddenstoelwaarnemingen in veel gevallen het detailscherm, met alle informatie die bij de waarneming voorhanden is, en dus zeker ook de biotoopgegevens. Het is voor "minder populaire" soortgroepen echt belangrijk dat biotoop (en substraat en organisme) ingevoerd moeten kunnen worden. Voor diverse soorten kan het juist de doorslag geven of ik een waarneming goedkeur of niet kan beoordelen. We adviseren de waarnemers altijd om zoveel mogelijk gegevens op te nemen bij de waarneming: foto's, beschrijving en ecologische informatie zoals biotoop. Juist om ook de NMV-ers binnen boord te houden is het blijvend kunnen invoeren van biotoop belangrijk, want dan blijft waarneming.nl een volwaardige invoerportaal voor paddenstoelenwaarnemingen.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Ted van der Knaap

Citaat van: Melchior van Tweel op januari 06, 2019, 13:32:14 PM
want dan blijft waarneming.nl een volwaardige invoerportaal

Het lijkt er sterk op dat Waarneming.nl zijn autonomie heeft verloren en overgeleverd is aan krachten van buitenaf.
Het dus niet meer allemaal zelf in de hand heeft maar "van bovenaf" gedwongen word om in te krimpen/te veranderen.

Overal is er onvrede en ontstaan er "brandjes" die Hisko steeds maar weer met een hand zand probeert te doven.
Als een marionet waarbij iemand anders aan de touwtjes trekt!

wat is de WARE REDEN van de vele veranderingen/weglatingen?  geld, serverruimte, "gegijzeld" door andere organisaties?!?......

Waar Waarneming.nl voor stond word verkwanseld!
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

thijsdegraaf

#17
CiteerWaar Waarneming.nl voor stond wordt verkwanseld!
Valt wel mee. Ik weet nog toen het forum veranderd werd, ik het in het begin niets vond. Ik zou nu niet meer terug willen.
Toen het Waarneming begon, zat ieder (ik nog steeds) achter zijn computertje, telefoon was om mee te bellen. België, Observado, een automatische hulp voor het determineren is er bijgekomen. Zo'n groot gebeuren als Waarneming kun je niet eindeloos aanpassen. Dan is het goed om het helemaal te herschrijven.
En dan moet hij ook nog draaien naast de oude site als overgang. Ik vind dat razend knap.
Alleen dan valt pas op hoe divers je groep gebruikers en onderwerpen zijn. Uiteindelijk zul je zien, dat het helemaal goed komt. Wel leuk, dat iedereen er over praat alsof Waarneming iets van hem/haarzelf is. Maar laten we het in dit topic bij de biotoop houden.  :blink: Vind het interessant, wat er over gezegd wordt.

hiskodevries

Citaat van: Melchior van Tweel op januari 06, 2019, 13:32:14 PM
Citaat van: hiskodevries op januari 05, 2019, 09:28:51 AM
Ik wil de admin die de combinatie soort biotoop daadwerkelijk gebruikt om een waarneming te valideren graag een hand geven.
Hallo Hisko,

Bij deze schud ik je de hand. Ik gebruik voor de validatie van de paddenstoelwaarnemingen in veel gevallen het detailscherm, met alle informatie die bij de waarneming voorhanden is, en dus zeker ook de biotoopgegevens. Het is voor "minder populaire" soortgroepen echt belangrijk dat biotoop (en substraat en organisme) ingevoerd moeten kunnen worden. Voor diverse soorten kan het juist de doorslag geven of ik een waarneming goedkeur of niet kan beoordelen. We adviseren de waarnemers altijd om zoveel mogelijk gegevens op te nemen bij de waarneming: foto's, beschrijving en ecologische informatie zoals biotoop. Juist om ook de NMV-ers binnen boord te houden is het blijvend kunnen invoeren van biotoop belangrijk, want dan blijft waarneming.nl een volwaardige invoerportaal voor paddenstoelenwaarnemingen.
Melchior, als ik kijk hoe vaak een commentaar is gegeven op een waarneming waarin het woord biotoop voor komt tel in daar 1571 opmerkingen in het totaal van 1.478.005 commentaren. kortom dat loopt ook niet storm
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hiskodevries

Elke pgo, behalve sovon, haalt zijn data uit de NDFF https://www.ndff.nl/ ,waar de data van waarneming.nl wekelijks naar toe wordt gestuurd.
In al die jaren is de biotoop nog nooit doorgegeven en is daar nog nooit om gevraagd.
Waarom vragen om een gegeven waar verder nauwelijks wat mee gebeurt.
Elke vraag in het invoerscherm legt een druk op een invoerder om deze ook in te vullen.

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Melchior van Tweel

Citaat van: hiskodevries op januari 07, 2019, 07:30:41 AM
Elke pgo, behalve sovon, haalt zijn data uit de NDFF https://www.ndff.nl/ ,waar de data van waarneming.nl wekelijks naar toe wordt gestuurd.
In al die jaren is de biotoop nog nooit doorgegeven en is daar nog nooit om gevraagd.
Waarom vragen om een gegeven waar verder nauwelijks wat mee gebeurt.
Elke vraag in het invoerscherm legt een druk op een invoerder om deze ook in te vullen.
Hisko, dat is een bewijs uit het ongerijmde. Ik verwacht dat binnen enkele jaren er een nieuwe Rode Lijst van Paddenstoelen gemaakt zal moeten worden. Daarbij zullen dat ook voor het eerst niet alleen waarnemingen van NMV-ers, maar ook van waarneming.nl en andere bronnen gebruikt gaan worden. Voor die analyse is voldoende informatie over de ecologie van groot belang.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

hiskodevries

CiteerElke pgo, behalve sovon, haalt zijn data uit de NDFF https://www.ndff.nl/ ,waar de data van waarneming.nl wekelijks naar toe wordt gestuurd.
In al die jaren is de biotoop nog nooit doorgegeven en is daar nog nooit om gevraagd.
Ik HERHAAL het nog een keer: In al die jaren heeft geen enkele PGO belangstelling getoond in het gegeven 'Biotoop'
De NMV controleert daar ook niet op. Check https://www.verspreidingsatlas.nl/1274010
CiteerHabitat:   Gras- en hooilanden (70)
zoek 133,396 eens op de kaart -> midden in een woonwijk https://waarneming.nl/hokken/species_list/13998
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Melchior van Tweel

Citaat van: hiskodevries op januari 07, 2019, 09:24:31 AM
CiteerElke pgo, behalve sovon, haalt zijn data uit de NDFF https://www.ndff.nl/ ,waar de data van waarneming.nl wekelijks naar toe wordt gestuurd.
In al die jaren is de biotoop nog nooit doorgegeven en is daar nog nooit om gevraagd.
Ik HERHAAL het nog een keer: In al die jaren heeft geen enkele PGO belangstelling getoond in het gegeven 'Biotoop'
De NMV controleert daar ook niet op. Check https://www.verspreidingsatlas.nl/1274010
CiteerHabitat:   Gras- en hooilanden (70)
zoek 133,396 eens op de kaart -> midden in een woonwijk https://waarneming.nl/hokken/species_list/13998
Hisko, Harder schreeuwen helpt echt niet. Ik had je bericht gelezen. In betreffende kilometerhok ligt net rechts van het midden een 7-vormig gebouw met aan de westzijde een gazon/grasland. Wie zegt dat deze informatie niet is meegenomen? Overigens blijkt deze waarneming wel verkeerd te staan. Hij moet enkele km-hokken naar links waar ook gewoon kleine graslandjes liggen. Ik zal de fout doorgeven.
Biotoop alsjeblieft niet verwijderen Hisko. Dan gooien we echt teveel informatie weg. Ook in het belang van de samenwerking met de NMV.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

hiskodevries

melchior, gebruikt de nmv wel dezelfde biotopen lijst?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Melchior van Tweel

Nee, dat hebben we al eerder aangekaart. Het blijkt echter dat de biotopen deels relatief eenvoudig naar elkaar te vertalen zijn (NMV <-> IPI)
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

hiskodevries

ik ga eerst eens bij de ndff informeren wat zij met de biotoop doen
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Arp

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

hiskodevries

mmm , net Dries Oomen aan de lijn gehad van de ndff. Die vertelde mij dat je het wel kan invoeren in telmee maar dat daar niets mee gebeurt.
(puur voor de gebruiker)
Nu heb ik Dries huiswerk gegeven of vanuit de ndff onderzoeks database niet toch wat wordt gedaan met dat gegeven. Daar was geen direct antwoord op mogelijk.
U hoort nog van mij.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Andre321

#29
IPI code is toch iets voor en door  de provincies ? Op de mobiel zat IPI code niet dus dat het niet ingevoerd wordt zal je niet verbazen.
En op de website was  het invoeren ook wel heel lastig.
Dus het invoeren van Biotoop werd ook wel enorm heel erg on aantrekkelijk gemaakt.!!!