Determineerhulp gezocht: Welke bij is dit?

Gestart door basronteltap, januari 03, 2019, 14:38:14 PM

Vorige topic - Volgende topic

basronteltap

Begin oktober heb ik deze bij gefotografeerd in de Benningerslikken (Voorne-Putten - ZH). Wie weet welke soort het is?
Rank lijf, sterk behaard, lichtgrijs lijfje met zwarte banden, bruin geaderde vleugels.

Alvast bedankt! Groeten,

Bas Ronteltap


wilde

Ik denk dat het een man Bombus pascuorum zou kunnen zijn.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

JohanvantBosch

Ik denk stiekem aan Bombus veteranus, maar heb geen ervaring met de soort. Gezien de locatie zou dat ook moeten kunnen. Wat vind je vandie optie, Albert?

basronteltap

Bedankt voor uw moeite heren! De hommel viel me op door de afwezigheid van de kleur geel. De kleur en het patroon van de aders op de vleugels komt overeen met de Bombus Veteranus. Aangezien dit een zeer zeldzame soort is, is het zinvol deze waarneming ergens te melden?

jeanette


wilde

Ik heb gekeken naar man Bombus campestris, veteranus en pascuorum.
Campestris lijkt het me niet vanwege de beharing van scheen 3. Veteranus heb ik ook bekeken ogv. de plaats van de waarneming, maar die heeft in de niet-verkleurde vorm een duidelijke zwarte baan over de breedte van de thorax. Daar is inderdaad nog een restje van over, zie foto 2. Dat had ik eerst niet opgemerkt en bleef voor mij pascuorum over. Veteranus maakt dus wel een goede kans. Bedankt John voor de oplettendheid.
Voer deze in als man Bombus veteranus. Dan reageert Martijn Dijkhuizen wel bij de waarneming door goedkeuring of een opmerking. De naam kan je altijd nog veranderen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me