Sprinkhanennieuws

Gestart door Ted van der Knaap, december 30, 2018, 09:52:28 AM

Vorige topic - Volgende topic

ruut

Nieuwe mediterrane sprinkhaansoort ontdekt in Nederland
NIEUWS SPRINKHAAN

Nieuwe mediterrane sprinkhaansoort ontdekt in Nederland
In een stadspark in Amersfoort is een sprinkhaansoort gevonden waarvan niet duidelijk was dat deze in Nederland voorkomt. Het insect is per ongeluk ontdekt door vleermuisexpert Zomer Bruin, zo werd zondag bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

ANP30 december 2018, 8:44

Cyrtaspis scutata. Beeld via Flickr Beeld Gilles San Martin
Het gaat om de schildboomsprinkhaan (Cyrtaspis scutata), die van oorsprong voorkomt in landen rondom de Middellandse Zee. De felgroene sprinkhaan uit Zuid-Europa is vermoedelijk meegereisd met geïmporteerde bomen en heeft zich hier permanent weten te vestigen.

Het dier werd door Bruin ontdekt in het Amersfoortse park Randerbroek, waar hij vaak met zijn 'bat-detector' op zoek is naar vleermuizen. Sinds 2016 hoorde hij een nieuw geluid waarvan hij dacht dat het de langoorvleermuis moest zijn. Maar nu is hij erachter gekomen dat het helemaal niet om een vleermuis gaat, maar om de lokroep van een sprinkhaan.

Volgens sprinkhanenexpert Baudewijn Odé is het erg bijzonder dat de soort uit het warmere mediterrane gebied zich in Nederland weet voort te planten.

John Bouwmans

Leuk nieuws. 💥

Hier link met betere foto van Cyrtaspis scutata. Zag nog geen foto's op waarneming.nl. Benieuwd wie de eerste gaat invoeren.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nieuwe-mediterrane-sprinkhaansoort-ontdekt-in-nederland~b8b2afd9/
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Wim Bakker

De soort is beschikbaar gemaakt. Ben benieuwd!
"So the first dinosaur bone ever found was also the first to be lost." ― Bill Bryson

tekenaar

Dit is geen makkelijke soort om te vinden, in Slovenie komen ze in ieder geval in de mildere kuststreek voor, maar ik loop er hooguit een enkele keer toevallig tegenaan. Ik denk dat het geen toeval is dat Zomer hem met een batdetector ontdekte.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

JRoosma

Jaring Roosma

frankneijts

Citaat van: JRoosma op december 30, 2018, 14:47:42 PM
Hier staat een foto van de soort gemaakt door de ontdekker:

https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/vleermuisman-vindt-nieuwe-sprinkhaan

De overeenkomst tussen de datum van dit artikel en de Franse naam van deze soort (Sauterelle de Noël) is op zijn minst 'frappant' te noemen .. B)
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

Rien Ondersteijn

Misschien noemen ze m daar wel zo, omdat ie 's winters actief blijft...?
Groene groe[n]tjes.Rien.

Robert Brunink

Citaat van: tekenaar op december 30, 2018, 12:28:02 PM
Dit is geen makkelijke soort om te vinden, in Slovenie komen ze in ieder geval in de mildere kuststreek voor, maar ik loop er hooguit een enkele keer toevallig tegenaan. Ik denk dat het geen toeval is dat Zomer hem met een batdetector ontdekte.

Misschien zijn de mannetjes nog niet zo heel makkelijk te ontdekken, maar zijn adulte vrouwtjes niet net zo makkelijk op te sporen als Boomsprinkhaan en Zuidelijke Boomsprinkhaan: ei-afzet op vochtige/regenachtige en niet al te koude avonden van pakweg augustus tot in december? Of gaat dat bij deze soort anders?

tekenaar

ik ken hem van laag struikgewas (hakhout van donzige eik, jonge dennen), dus ik vermoed dat dat bij deze soort anders is.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

ruut

Baltsende krekels achter 'geluidsaanval' op Amerikaanse ambassade in Cuba
VANDAAG, 09:48BUITENLAND
BRANDON WOO
Wie of wat zit er achter de mysterieuze 'geluidsaanvallen' die plaatsvonden op de Amerikaanse ambassade in Cuba? Diplomaten die er verbleven tussen eind 2016 en eind 2017 kampten met onverklaarbare gezondheidsproblemen, zoals gehoorverlies, hoofdpijn en misselijkheid. Volgens de Verenigde Staten was Cuba de aanstichter: die zou aanvallen uitvoeren met geluidsgolven.

De waarheid lijkt nu wat onschuldiger. Een Amerikaanse en een Britse wetenschapper concluderen na onderzoek van een geluidsopname dat er geen sprake van een audiowapen, maar van baltsende krekels.

"Ik kan vrijwel zeker zeggen dat de vrijgegeven opname van een krekel is, en we denken te weten welke soort het is", zegt een van de onderzoekers tegen The New York Times. Het gaat om de Anurogryllus celerinictus, een krekelsoort die leeft in het Caribisch gebied.

De onderzoekers kwamen tot die conclusie na het bestuderen van een geluidsopname die in 2017 werd gepubliceerd door persbureau AP. Destijds schreven verschillende media, waaronder de NOS, al dat het geluid "nog het meest lijkt op het getjilp van krekels".

Geluidsopname in Amerikaanse ambassade op Cuba
De door AP vrijgegeven opname

Overigens wordt niet uitgesloten dat de diplomaten wel degelijk ziek zijn geworden door een aanval. Maar geluid lijkt dus niet het wapen zijn geweest. "Het is heel goed mogelijk dat ze ziek werden door een ander compleet ongerelateerd ding dat geen akoestische aanval was, of dat ze op een andere manier werden aangevallen", zegt een van de onderzoekers.

De zaak over de 'geluidsaanvallen' liep eind 2017 hoog op. De VS trok meer dan de helft van het personeel van zijn ambassade in Havana terug. Op de ambassade werden geen visumaanvragen meer in behandeling genomen en er werd voor Amerikanen een negatief reisadvies voor Cuba ingevoerd. Ook moesten Cubaanse diplomaten in de VS het land verlaten. Cuba ontkent iedere betrokkenheid bij een 'aanval'.

bron NOS

Cornelis Fokker

Als ik de informatie rond de vondst vorig jaar goed interpreteer, zitten de schildboomsprinkhanen daar al sinds 2016. Is dit najaar al een poging gedaan door iemand en zijn ze al gehoord?
Mvg,
Cornelis Fokker, Hendrik-Ido-Ambacht
Kijk ook eens op mijn weblog: http://fokkervogel.blogspot.com/

colossus

Ik zag dat je er nog geweest bent Cornelis. Leuk dat je ze nog hebt weten te vinden!
Vriendelijke groeten,
Kees Kuijper

Wim Bakker

Large and numerous swarms continue to threaten the Horn of Africa
http://www.fao.org/ag/locusts/en/

"The current Desert Locust situation is extremely alarming and represents an unprecedented threat to food security and livelihoods in the Horn of Africa. ..."

"So the first dinosaur bone ever found was also the first to be lost." ― Bill Bryson

ruut

VN heeft miljoenen nodig om sprinkhanenplaag Oost-Afrika aan te pakken
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft 70 miljoen dollar nodig om een enorme sprinkhanenplaag aan te pakken die Oost-Afrika al sinds december teistert.

Kenia noemt het de ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar. De plaag van woestijnsprinkhanen, die worden beschouwd als de gevaarlijkste sprinkhanensoort, heeft eerder ook delen van Somalië en Ethiopië getroffen. Honderdduizenden hectaren aan gewassen zijn verloren gegaan, zegt de FAO.

Boeren in het gebied zitten met de handen in het haar:

1:10
Grote sprinkhanenplaag in Oost-Afrika: 'ze hebben alles aangetast'
Volgens de FAO komt de voedselzekerheid in gevaar en dreigt de zwerm zich te verspreiden naar andere landen in de regio, zoals Zuid-Sudan en Oeganda. Daarom wil de VN-organisatie een collectieve aanpak om de crisis het hoofd te bieden.

Honderden miljoenen
De zwermen die bestaan uit waarschijnlijk honderden miljoenen woestijnsprinkhanen, kunnen zich per dag zo'n 150 kilometer verplaatsen en verwoesten daarbij alle gewassen die ze tegenkomen.

De enige manier om ze te bestrijden is volgens de FAO vanuit de lucht. Daarvoor heeft de organisatie 70 miljoen dollar nodig. Een deel van dat geld is ook bestemd voor hulp aan de boeren die getroffen zijn door de sprinkhanenplaag.

https://nos.nl/artikel/2320080-vn-heeft-miljoenen-nodig-om-sprinkhanenplaag-oost-afrika-aan-te-pakken.html

Wim Bakker

"So the first dinosaur bone ever found was also the first to be lost." ― Bill Bryson