Bladluizen informatie.

Gestart door thijsdegraaf, december 20, 2018, 10:07:51 AM

Vorige topic - Volgende topic

thijsdegraaf

Ik was alles nog eens aan het doorlezen over mijn bamboe bladluisje Takecallis arundicolens. En vond het jammer dat er niets in de informatie op Waarneming stond. Ik ben zo vrij geweest om wat over dit genus (drie soorten) bij de informatie te zetten. https://waarneming.nl/soort/info/159013

Ik kwam enkele problemen tegen:
- Over het doorkomen in onze Hollandse winters staat niets. Uit eigen ervaring weet ik dat ze bij zachte winters lang te vinden zijn. Bij echte kou is een ander verhaal. Maar of de overwintering hier door wintereitjes gebeurt weet ik niet.
- Afmetingen van de drie soorten verschillen zo hier en daar. Ieder meet zijn eigen luisjes op. Verschilt misschien per gebied/klimaat. 
- De namen Takecallis taiwana en Takecallis taiwanus (Takahashi) kom je beide tegen. Nooit tegelijk en nooit aangegeven als synoniemen, beide beschreven als soort die in Europa voorkomt. Moet dezelfde soort zijn, maar kan het niet vinden.

Op Influentialpoints.com/ wordt verwezen naar
CiteerOf those Baker (2015)  lists just 4 as occurring in Britain: Melanaphis bambusae, Takecallis arundicolens, Takecallis arundinariae, and Takecallis taiwanus.
Maar als je die lijst opent staat er Takecallis taiwana (Takahashi).   

Takecallis taiwana (Takahashi):  Aphidsonworldsplants.info , Insectarium/Takecallis-taiwana-(Takahashi-1926) , bdigital.unal.edu.co/55346 , ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904397

Takecallis taiwanus (Takahashi):  Discoverlife.org/20

Hij mist nog in het Nederlands Soortenregister. 

Ik wil me op een stille winteravond zo nu en dan wel eens in een bladluisgenus verdiepen en opschrijven.
Ik kan de beschreven soort hier melden voor aanvullingen en kritieken. Maar misschien komt er wel een mooie bladluizengids, waarvan de inhoud net als bij de schildwantsen bij de informatie wordt gezet. Dan kan ik natuurlijk beter niets doen.

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#2
Ja Henk :lol:, daar heb ik me suf naar gezocht.  Dan kan ik dat er bij zetten. Bedankt.

thijsdegraaf

#3
23-12-2018: Genus Cryptomyzus, zeven soorten, bijvoorbeeld Bloedblaarluis - Cryptomyzus ribis : https://waarneming.nl/soort/info/19350

Heb gekozen voor een bladluis, die ik in de aalbessen heb. Ik wist niet, dat hij migreert naar een totaal andere plantensoort. Eigenlijk weet ik niet veel van de bladluizen, heb ik gemerkt.

Ik heb de informatie opgebouwd met eerst een algemeen stuk over de bladluis, daarna over het genus en daarna pas over de soort.
Voordeel is dat de beschrijving van de soort korter kan. Veel kenmerken als haartjes en zo heb ik laten zitten, daarvoor moet men de bronnen raadplegen. Ik heb alleen de volwassen ongevleugelde luis beschreven. Daar is het meeste over bekend gemaakt en daarvan zijn de meeste foto's te vinden.
Onder biotoop, staat de waardplant(en). Eigenlijk geen biotoop, maar ik heb de indeling gebruikt van de beschrijving wantsen. Vind het zelf niet storend. Maar wie ben ik..
Voor de algemene beschrijving heb ik gebruik gemaakt van het proefschrift, dat bij de bronnen staat. Heel interessant. Heb het nog niet helemaal gelezen moet ik bekennen.


Kritiek is weer welkom.

paulhoekstra

Leuk die informatie! Zal volgend jaar eens op bamboes kijken.

Citaat van: thijsdegraaf op december 23, 2018, 19:42:37 PM
Kritiek is weer welkom.

Er staat een klein foutje bij de voedselplanten van de Takecallis-soorten: "bamboebladeren vooral uit de familie ....". Dat moet zijn "vooral uit de genera", Arundinaria, phyllostachys en de andere bamboesoorten behoren allemaal tot de grassenfamilie en zijn verschillende genera uit de onderfamilie bambusoideae.

groeten,
Paul

paulhoekstra

Citaat van: thijsdegraaf op december 20, 2018, 10:07:51 AM
Maar misschien komt er wel een mooie bladluizengids, waarvan de inhoud net als bij de schildwantsen bij de informatie wordt gezet. Dan kan ik natuurlijk beter niets doen.

Die informatie bij soorten vind ik heel nuttig. En ook al zouden bijvoorbeeld de teksten van miridae over 2 jaar vervangen worden, ik heb er nu al heel veel aan gehad en geleerd, en het is vaak de eerste Nederlandstalige tekst voor die soorten.
groeten,
Paul

thijsdegraaf

#6
Citeer"vooral uit de genera"
Helemaal gelijk.
Bedankt Paul. Bij de wantsen heb ik teksten voor schildwantsen laten zitten, omdat ik van Vincent Kalkman wist dat de gids er zou komen. Daardoor hoefde er niet veel te worden vervangen.
Ik weet niet of er plannen zijn voor de bladluizen, vandaar dat ik het erbij heb gezet.

Marco de Haas

Supermooi werk Thijs, voorlopig genoeg te doen voor je alle bladluizen van info hebt voorzien  ;). Ik heb al eens een groot aantal soorten op waarneming.nl toegevoegd, maar nog niet alles is compleet. Misschien dus handig om ook het Nederlands soortenregister erbij te houden en ontbrekende soorten hier (of in het 'ontbrekende soorten topic') te melden.

Ik denk overigens niet dat er (snel) een bladluizengids komt. Allereerst is de determinatie van heel veel soorten erg lastig, zeker vergeleken met de wantsen. Daarnaast zal de groep niet snel zo populair worden als de wantsen nu zijn. Qua biotoop is het prima zoals het nu staat. In enkele gevallen is er wel iets te zeggen over het biotoop natuurlijk, maar dat zal je dan vast wel vermelden  :duim: .

Succes verder en ik blijf het graag volgen! Mochten er dingen zijn waar je niet helemaal uitkomt of graag meer meningen wil/informatie zoekt dan help ik graag!

Zeer toevallig loop ik net tegen een mooi artikel aan met de Europese soorten uit het genus Eulachnus (zie deze link).
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

thijsdegraaf

#8
Bedankt voor je hulp Marco. Ik zal er aan denken.

CiteerMisschien dus handig om ook het Nederlands soortenregister erbij te houden en ontbrekende soorten hier (of in het 'ontbrekende soorten topic') te melden.
Ik heb vanmorgen alle luizen gedownload van Waarneming. Ik zet bij elk genus de onderfamilie en tribus. En naast de Nederlandse naam ook de Engelse naam.
Daarna maak ik een indeling in onderfamilie en tribus. Dan wordt het wat makkelijker om te zien wat er mist. Als ik naar http://www.aphidsonworldsplants.info/d_APHIDS_A.htm#Aphis kijk (wat ik als hulp gebruik) word je moedeloos van de aantallen, maar daarin staan gelukkig veel luizen, die hier niet voorkomen.

Dit is het geworden: Indeling bladluizen op topic=150718.msg2291948#msg2291948 en ingedeeld in onderfamilies topic=150718.msg2291956#msg2291956

CiteerIk denk overigens niet dat er (snel) een bladluizengids komt.
Ik dacht aan Jacomijn, die had al heel wat in het topic bladluizen gezet.  Als die Engelse gids, waar ik naar verwees, er in het Nederlands zou zijn, zou je hem zo op Waarneming kunnen zetten.

thijsdegraaf

#9
De beste wensen voor 2019!

Ben met de takluizen begonnen. Genus Cinara is af: https://waarneming.nl/soort/info/20840
Het zal me niet verbazen als er een aantal soorten in Nederland zijn, die nog niet in Ned. Soortenregister en Waarneming staan als ik zie hoeveel er zijn.
Opmerkingen:
Wat minder uitgebreid, dan de wantsjes. Moet er nog 400 doen.  :rolleye:
Heb biotoop laten zitten, omdat het soort boom, waarin ze zitten, terugkomt in het hoofdstuk 'voedsel'. Je zou i.v.m. met de boomsoort iets over de biotoop kunnen zeggen, maar dat lijkt me niet zo zinvol
Ik heb alleen de ongevleugelde vrouwelijke luis besproken. Die zie je het meest, is het beste beschreven. Voor een gevleugeld beestje, moeten ze maar de aangegeven bronnen bestuderen. Als die beschreven is, staat daar vaak een foto bij.

jck

#10
De beste wensen voor 2019!

Thijs, is dit iets voor jou - http://www.europeanjournaloftaxonomy.eu/index.php/ejt/article/view/463. Je kunt de pdf zo downloaden, veel foto's en tekeningen van de soorten.

James

EDIT En nog eentje - https://www.forestry.gov.uk/PDF/FCBU058.pdf/$FILE/FCBU058.pdf

thijsdegraaf

#11
Yep. Dank je James. :duim:
Ik zal ze vanavond eens doornemen. Al moet ik er voor oppassen, dat ik het niet te ingewikkeld beschrijf. We hebben nog zo weinig foto's.
Ze kunnen dan ook bij de bronnen worden gezet. Want op internet, moet je je door alle bestrijding reclames worstelen om iets zinnigs te vinden.

Aanvulling.  Klaar. Onderfamilie Lachninae, tribus Eulachnini. Bestaat uit genus Cinara, Eulachnus en Schizolachnus 


thijsdegraaf

#12
Onderfamilie Lachninae is af:
2-1-2019 tribus Eulachnini: Genus Cinara, genus Eulachnus  genus Schizolachnus
4-1-2019 tribus Lachnini: Genus LachnusMaculolachnus submacula, genus Stomaphis
6-1-2019 tribus Tramini: Genus Trama, genus Protrama
6-1-2019 tribus Tuberolachnini = Tuberolachnus (Mordvilko): Tuberolachnus salignus

Vooral Stomaphis is een interessant genus: Leeft verborgen tussen mieren, een steeksnuit twee keer zo lang als het lichaam, vrouwtjes heel groot, terwijl de mannetjes heel klein zijn.
Tot nu toe is Trama eastopi de enige luizensoort, waar ik geen informatie over heb gevonden:  https://waarneming.nl/soort/info/159044 

Linken werken alleen als je ingelogd bent op Waarneming (had ik laatst, toen ik niet in de gaten had, dat ik uitgelogd was). Ik kan voorlopig alleen op de oude site schrijven, waarna de informatie automatisch ook op de nieuwe komt. Adres van de linken wordt bijgewerkt als de oude site verdwijnt volgens Hisko.

Ben weer blij met opmerkingen, aanvullingen  :blink:.

thijsdegraaf

Zie voor vorderingen mijn 'notitieboekje' https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.msg2291126#msg2291126

Ben bezig met Eriosoma. Hier viel me iets op. (nog niet uitgezocht)

https://waarneming.nl/soortenlijst.php?q=eriosoma&g=0&f=0&type=0&z=0&local=0&local=1&p=0&sound=0&sort_lat=0&all_lang=0&exact=0 :

Iepenbloedluis   Eriosoma patchae   Soort   Native   0 km   Wantsen, cicaden en plantenluizen   Aphididae (Bladluizen)   
Iepenbloedluis   Eriosoma patchiae   Soort   Native   0 km   Wantsen, cicaden en plantenluizen   Sternorryncha (Plantenluizen)

Marco de Haas

Citaat van: thijsdegraaf op januari 10, 2019, 17:29:24 PM
Ben bezig met Eriosoma. Hier viel me iets op. (nog niet uitgezocht)

https://waarneming.nl/soortenlijst.php?q=eriosoma&g=0&f=0&type=0&z=0&local=0&local=1&p=0&sound=0&sort_lat=0&all_lang=0&exact=0 :

Iepenbloedluis   Eriosoma patchae   Soort   Native   0 km   Wantsen, cicaden en plantenluizen   Aphididae (Bladluizen)   
Iepenbloedluis   Eriosoma patchiae   Soort   Native   0 km   Wantsen, cicaden en plantenluizen   Sternorryncha (Plantenluizen)

Uitgaande van het soortenregister is Eriosoma patchiae de juiste naam en hoort de soort binnen de familie Aphididae (logisch, want Sternorryncha is de onderorde), dit heb ik alvast verbeterd. Ik zal Douwe/Hisko even vragen om Eriosoma patchae samen te voegen met Eriosoma patchiae.

Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

thijsdegraaf

CiteerUitgaande van het soortenregister is Eriosoma patchiae de juiste naam en hoort de soort binnen de familie Aphididae (logisch, want Sternorryncha is de onderorde), dit heb ik alvast verbeterd. Ik zal Douwe/Hisko even vragen om Eriosoma patchae samen te voegen met Eriosoma patchiae.

:duim: Bedankt Marco!

thijsdegraaf

#16
Eriosoma lanigerum – Appelbloedluis  https://waarneming.nl/soort/info/19351

Ik dacht er eerst over om deze bladluis voorlopig over te slaan, omdat er genoeg op Wikipedia staat, dat dan automatisch op de nieuwe Waarneming komt te staan en er zijn nog genoeg bladluizen te doen. Maar er zitten volgens mij nog al wat fouten in. https://nl.wikipedia.org/wiki/Appelbloedluis

CiteerDe appelbloedluis overwintert als nimf op de wortels van de waardplanten
Zou kunnen, maar kan het niet vinden in de onderzoeken. Zag wel een onderzoek in India, waar juist geen overwinterende nimfen zijn gevonden. Maar dat is een ander klimaat. Heb het gehouden als bladluis.

CiteerIn Noord-Amerika, waar ook seksuele reproductie plaatsvindt, komen de luizen vooral voor op de Amerikaanse iep (Ulmus americana). In Europa plant de appelbloedluis zich bijna uitsluitend door parthenogenese voort en leeft daar voornamelijk op appelbomen (Malus).
Is iets anders. Ze zijn nauw verwant aan die luizen uit de Eriosoma lanigerum groep, die bladgallen maken op American elm (Ulmus americana). Over die verwantschap wordt verschillend gedacht: Van één soort tot een geheel aparte soort.

CiteerIn de herfst baren (moet baart zijn) een deel van de nimfen mannetjes die met de ongevleugelde vrouwtjes paren. Deze vrouwtjes zetten vervolgens een enkel, relatief groot eitje af.
Een nimf kan niets baren   ;D. Mannetjes zijn er juist niet en er worden geen eitjes afgezet.
Ik denk, dat ze het hier weer over, die Amerikaanse soort hebben of over enkele vondsten van eitjes in andere werelddelen en onder laboratoriumomstandigheden.

Ik heb dus mijn eigen tekst bij de informatie gezet.   :blink:

Henk Soepenberg

Citaat van: thijsdegraaf op januari 11, 2019, 12:43:14 PM
CiteerDe appelbloedluis overwintert als nimf op de wortels van de waardplanten
Zou kunnen, maar kan het niet vinden in de onderzoeken.

Misschien heb je hier wat aan Thijs: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2051237
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

 :duim: Bedankt Henk Tijdens strenge winters overwinteren de jonge nimfen, tijdens milde winters ook de volwassen luizen.

thijsdegraaf

#19
Vraagje.

Jacomijn in https://waarneming.nl/species/28187/  siphonen
Jacomijn in https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.0 sifonen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sifon_(insect)   Sifons of sifunculen

Sifons-sifonen zal wel iets zijn als aardappels en aardappelen.
ph van siphon is de oude schrijfwijze voor f.
Sifunculen lijkt op siphunculi http://influentialpoints.com/aphid/Aphid-glossary.htm#siphunculus (heeft het dan ook nog vaak over siphuncular pores, sifunculaire poriën, wat ik maar oversla). Siphunculi kom je weinig tegen. Omdat ik uit influentialpoints.com steeds informatie gehaald heb, gebruik ik het wel, maar heb mijn twijfels. Ik denk eigenlijk dat siphonen beter is.
Wat vinden jullie? Het is slordig als ik in elke tekst iets anders gebruik.
Ik wil alle teksten, die ik gemaakt heb (ongeveer 90), nog een keer doorlezen, dus het is niet zo veel moeite om het aan te passen.


thijsdegraaf

#21
Gevonden, bedankt Henk.

Citeersiphunculus (mv siphunculi). Een paar staafvormige aanhangsel aan het abdomen, een exclusief kenmerk van de bladluizen, Aphididae. Ze scheiden een taaie vloeistof uit die veel overtollige suiker bevat – om aan voldoende noodzakelijke aminozuren te komen moeten bladluizen veel plantensap opnemen, en krijgen zodoende veel meer suikers dan noodzakelijk binnen. De vorm, sculptuur en zelfs kleur varieert sterk; in enkele geva.len zijn ze gereduceerd tot vlakke poren.

Dat houdt in, dat ik en Wikipedia fout zitten met sificulen. Zit nog met wat ik zal kiezen. (siphunculus (mv siphunculi) of siphon (mv siphonen)).
siphuncular pores zullen dan die vlakke poren zijn. Vermoed, dat ze met poren poriën bedoelen.

Denk, dat we de site wel als bepalend kunnen beschouwen.

Henk Soepenberg

Als ik op deze forumafdeling zoek: 6 x siphunculi en 30 x siphonen  :blink:
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#23
Staat iets minder deftig  :blink:, maar dan wordt het siphonen.

Arp

Siphunculus en siphon (en de resp. meervoudsvormen) zijn beide goed Nederlands. Er is dus geen bezwaar om die twee vormen door elkaar te gebruiken en aangezien het in het Engels siphunculus is, lijkt me zelfs handig/leerzaam om die vorm ook in het Nederlands er af en toe tussendoor te gooien zodat mensen die dan een Engelse tekst tegenkomen er al aan gewend zijn :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

Citaat van: thijsdegraaf op januari 16, 2019, 08:30:56 AM
Jacomijn in https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.0 sifonen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sifon_(insect)   Sifons of sifunculen
Volgens mij is een sifon wel goed Nederlands, maar iets anders, namelijk een waterslot ....

P.S. ik zal er vanavond eens een Van Dale op naslaan ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

Bedankt Arp. Ik noem in het algemene stukje over bladluizen, dat ik bij elke soort heb staan, beide namen. In de soortbeschrijving houd ik me nu vooral bij siphonen.
Zo zit ik wel met meer woorden als bijv. alaten, apteren, vivipaar, ovipaar, fundatrices, cyclisch parthenogenetisch. In de beschrijving staan ze met uitleg. In de stukjes wissel ik het af met bijv. gevleugelde bladluizen en hoop dan, dat iedereen er wat van snapt  :o

thijsdegraaf

#27
CiteerVolgens mij is een sifon wel goed Nederlands, maar iets anders, namelijk een waterslot ....
Dat heb ik ook, maar het wordt toch redelijk vaak gebruikt https://startgoogle.startpagina.nl/?ts=ts1&origin=homepage&query=bladluis+sifon Wikipedia is goed vertegenwoordigd.  :blink:

jck

Siphon/siphunculus. Er is eigenlijk geen verschil in betekenis: siphon (oud Grieks) is een slang(-etje) om wijn uit een wijnvat te tappen. De Romeinen maakten er sipho van. De uitgang - unculus is een verkleinvorm. Siphunculus = een klein slang(etje) om wijn uit een wijnvat te tappen.

Thijs, is het evt een idee om een verklarende woordenlijst toe te voegen aan de pagina "Bladluis onbekend"? Dan kan iedereen snel zien wat er met de begrippen bedoeld wordt?

James

thijsdegraaf

#29
Dank je James.

CiteerThijs, is het evt een idee om een verklarende woordenlijst toe te voegen aan de pagina "Bladluis onbekend"? Dan kan iedereen snel zien wat er met de begrippen bedoeld wordt?
Je zit met twee dingen: De moeilijke woorden en de afwijkende, ingewikkelde levenswijze. Ik heb beide in de algemene beschrijving proberen te vangen, waardoor de soortbeschrijving korter kan. Voorbeeld: https://waarneming.nl/soort/info/158864 Als iemand de inleiding eerst leest, hoop ik dat ie de rest ook snapt  :rolleyes:

Willemijn Prinsen (ik zie haar nooit meer op het forum) heeft op op bladluis onbekend een veel uitgebreidere beschrijving gezet (waar ik naar verwijs), waardoor alles nog duidelijker wordt, maar die te lang is om bij elke soortbeschrijving te zetten. https://waarneming.nl/soort/info/28187
Daar zou inderdaad een woordenlijst aan toegevoegd kunnen worden.

Ik wil daar als ik alles gedaan heb (zit op een vierde deel denk ik) deze indeling zetten https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.msg2291956#msg2291956 alleen zonder de soorten en dan bij de genera een link naar de informatie en misschien enkele opvallende kenmerken.