Grote Bereklauw, heb twee tuinen nodig.

Gestart door Gerard Seacloud, augustus 03, 2018, 21:17:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Gerard Seacloud

Beste natuurliefhebbers: de Bereklauw. Kolossaal, hoog, breed. In een bosje bij een boerderij stond twee jaar terug zelfs één van plm. 5 meter hoog en onderste bladeren van plm. een meter, in natte diepe grond. Eén van de meest indrukwekkende plantjes van moeder natuur. Prachtig als solitaire plant.  Ik vond een paar jaar terug een jonge, en heb hem in mijn hof geplant. Paar jaar goed vertroeteld, gemest, en bijgehouden. Het resultaat mocht er wezen. Hij toonde zijn dankbaarheid door ruim 3 mtr. hoog te worden, met 1 hoofdstam en 7 zijstammen, die allen in bloei kwamen. Die bloeischermen ruiken nog lekker ook, en een hoop hommels, zweefvliegen, wilde bijen en paartjes penseelkevers riedelden over de bloemen. Maar na een paar jaar nam die wel 5 vierkante meter in beslag en mijn aardappels, groenten en juinen kwamen in de verdrukking. Heb hem helaas moeten ruimen, er zat een knol in de grond zo groot als een emmer. Wel een waarschuwing: Sommige mensen en veel kinderen moeten niet in aanraking komen met de stam of bladeren, dat kan flinke blaren geven en huidbeschadigingen. Vriendelijken groet: Gerard.

Maico Weites

Alhoewel het geen populaire plant is (invasieve exoot, fototoxisch etc.), ben ik ook wel van de plant gecharmeerd.
Geweldig voor bloembezoekende insecten en mooi imposant.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

tekenaar

wettelijk zijn de europese lidstaten verplicht om maatregelen te nemen om de verspreiding van Reuzenberenklauw te beperken. Sinds vorig jaar is bezit van deze plant in de EU lidstaten verboden.

Hij is inderdaad geweldig (daarom hebben mensen hem ook zo verspreid), maar helaas ook geweldig problematisch. Individuele planten kunnen op ene "onschuldige plek" staan, zoals in een afgeschermde tuin, maar zijn wel een bron voor toekomstige verspreiding (zaden).

Durf je nog bloodsvoets door de tuin, met de gedachte dat er overal zaailingen in het gazon kunnen opkomen?

Ruimen gaat door de wortelstok onder de grond (een centimeter of 10-15 onder de grond) door te steken. Het onderste deel kan daarna niet uitlopen en sterft af. Helemaal uitspitten hoeft niet. Houd wel rekening met 6-10 jaar nawerk, vanwege de zaailingen die blijven opkomen en een voor een moeten worden weggehaald.

p.s. niet alleen "sommige mensen" zijn gevoelig, maar iedereen, sap maakt de huid overgevoelig voor zonlicht door het DNA in de huidcellen te vernietigen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Gerard Seacloud

#3
Beste heer Weites, mijn hof is ruim 100 m2, en nog te klein. (we moeten wat te wensen hebben.... :blink:  ) maar als die een 20-30 m2 groter was ging ik toch eentje kweken in diepe gemeste grond en kijken hoe groot hij nou worden kan. En had ook de enorme zilverdistel ( 2,20 mtr), en grote balsamines (2 mtr), ik heb de ganse dag wilde bijen, hommels, vlinders en allerlei wespen en zweefvliegen die rondzoemen.  ik heb wel lol in die reuzeplanten. Maar mijn lady wil ook haar kruiden en groentes kweken.....


tekenaar

#4
"Heer Veenvliet: Ik heb jaren terug een blad van de bereklauw op mijn hand fijngewreven en daarmee in de zon gaan staan, er gebeurde niets. Maar de westerse mens is een beetje verwend geworden..... ;D"

Vertel dat maar aan de moeder die met haar kinderen naar de urgentie moest. Die kinderen hebben nog lidtekens, een paar jaar later. Gevoeligheid verschilt van persoon tot persoon.

Bij verwijderen van deze plant draag ik dan ook beschermende kleding. Afhankelijk van de afmeting en hoeveelheid planten kan dat gewoon handschoenen zijn, of ingepakt in overal met spatmasker, laarzen en diezelfde handschoenen (als grote planten omhakken nodig is om bij de wortelstokken te komen).

p.s. die lol in reuzenplanten is de reden dat reuzenberenklauw zo wijd verspreid is geraakt. Ik heb dat vroeger ook wel eens gedaan, heb ook springbalsemien in de tuin van mijn ouders gezaaid omdat het zo'n mooie plant is. Voortschrijdend inzicht: tegenwoordig doe ik het tegenovergestelde en haal ik ze weg waar dat kan en geef ik voorlichting over exoten. Het gaat niet om "mooi" maar om het nemen van verantwoordelijkheid.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

OlivierO

Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.